Last news in Fakti

2 Април, 2017 13:54 3 651 0

Истинската причина защо се добавя витамин D в млякото

  • мляко-
  • витамин d-
  • обогатен-
  • рахит

Тази практика датира от преди повече от 100 години

Истинската причина защо се добавя витамин D в млякото - 1
Снимка shutterstock

Знаете ли, че в кутията с мляко няма само мляко?

Ако погледнете в описания състав на млякото върху картонената кутия, най-вероятно ще видите, че след тях присъства и витамин D.

В наши дни, млякото почти винаги е обогатено с витамин D и причината за това датира от 1900 г.

В началото на века, рахитът — заболяване, което се появява в ранна детска възраст и причинява отслабване и омекване на костите, забавен растеж и понякога дори скелетни деформации — е широко разпространен. Около 80% от децата в Бостън страдат от него, пише "Хъфингтън пост".

Причината за рахита е недостиг на витамин D или калций.

Витамин D се синтезира в телата ни, когато кожата е изложена на слънце. Той помага на организма да абсорбира калций и фосфор в червата и намалява отделянето им през бъбреците.

"Рахитът се превръща в епидемия по време на индустриалната революция и е свързан с експлоатацията на детски труд", обяснява Патси М. Бранън от департамента за хранителни науки в университета Корнел. Тя обяснява, че децата не са прекарвали достатъчно време на слънце, което пък водело до липса на витамин D в организма, който не се среща в много от най-разпространените хранителни продукти.

За да бъде увеличен приемът на този витамин, някои храни започнали да се обогатяват с него, като най-известният пример е малкото. Обогатяването му с витамин D започнало през 1930 г. и много млекопреработвателни компании продължават да правят това и днес.

Препоръчителният дневен прием на витамин D е 600 IU за хора на възраст между 1 и 79 години.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА