Last news in Fakti

11 Февруари, 2013 12:58 1 850 5

Говеждото във Франция се оказа конско от Румъния

  • великобритания-
  • говеждо-
  • конско-
  • скандал
Говеждото във Франция се оказа конско от Румъния - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-големите вериги супермаркети във Франция – Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix и Picard – обявиха, че изваждат от продажба месни продукти на френската компания Comigel и британската Findus заради гръмналия скандал, че съдържат конско месо, което се представя за говеждо, съобщи „Франс прес“.

Разследването на френските санитарни власти показало, че дъщерно предприятие на Comigel закупувало замразено месо от Кипър, което на свой ред било купувано от холандски доставчик, който пък се снабдявал с него от две кланици в Румъния.

Според представителя на румънската организация, която отговаря за безопасността на хранителните продукти - Константин Саву, над 25 местни предприятия, в които се колят коне, разполагат с лиценз за експорт на месо в ЕС, но румънската страна не знае какво се случва с конското месо, след като излезе от кланиците.

Регулаторните органи в Холандия са заявили, че също са готови да инициират проверка, ако е необходимо.
Миналата седмица и британските вериги Tesco и Aldi прекратиха продажбата на замразена лазаня с продукти на Comigel, тъй като се оказало, че две трети от „говеждите“ суровини в тях всъщност са конски. Компанията Findus Nordic пък заплаши да съди Comigel, ако се изясни, че подмяната не е плод на случайна грешка.

В средата на януари английски и ирландски вериги супермаркети изтеглиха от продажба около 10 милиона замразени хамбургери, където в говеждото е била открита ДНК на коне и свине. Установено е, че в едно от ирландските предприятие въпросните продукти са пристигнали от Полша, където в момента се провежда самостоятелно разследване по случая.

След като стана известно за бракуването на френски месни продукти от търговската мрежа, британците призоваха властите в страната да забранят вноса на месо от ЕС, но идеята беше отклонена от правителството като „предизвикана от паника“ и несъответстваща на законодателството на Евросъюза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Къньо

    0 0 Отговор
    Само си представям пък у нас какво ядем!
  • 2 мури

    0 0 Отговор
    те едни бургазлии ядяха лебеди в началото на 90-те.
    давайте, да мятаме кучетата. скопяваме ги, после ги обездвижваме и храним 2-3 месеца, че да не е много кисело и жилаво. и после в марината 12 часа. пече се 4 часа, да не се отровим или заразим от нещо. така няма, да има нахапани хора по улицата и децата ще играят спокойно в градинките. като свършат кучетата, мятаме мечките на Бриджит Бардо.
  • 3 хаана

    0 0 Отговор
    Е това е голяма простотия! Много хора не ядът свинско, да не говорим за конско месо по религиозни съображения. Това си е гавра с хората и потребителите.
  • 4 cqwc

    0 0 Отговор
    Айде кажи сега,че конското е лошо и не е вкусно,ако не си ял конски суджук или салам мога само да те съжаля....
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    Съзнателно не съм ял, но и не смятам, че съм изпуснал кой знае какво, че чак да ме съжаляваш. Но ако ти не си ходил в Бора Бора ( Френска полинезия ), ако не си видял Петра, Мачу Пикчу, Грант Канъон и т. н. , тогава наистина аз мога да те съжаля...