Last news in Fakti

21 Декември, 2021 14:55 73 075 124

Хан Кубрат е оставил пророчества на българския народ

  • хан кубрат-
  • руини-
  • история-
  • българска история-
  • българия-
  • пророчество

"Руините говорят" предоставят любопитни подробности за хан Кубрат и завета, който той оставя на народа ни

Хан Кубрат е оставил пророчества на българския народ - 1
Снимка: Shutterstock

Преди десетина години два екипа ентусиасти си поставят за цел да изследват нашата история там, където тя не е изследвана, с цел да повдигнат българския дух. Сдружение „Руните говорят“, подпомагано от сдружение „България“, се заема с нелеката задача за разчитане на прабългарските руни и изненадва българската общественост у нас и по света с невероятни открития, пише actualno.com.

„Руните говорят“, които наричат себе си интердисциплинарен екип и работят изцяло безвъзмездно, преди години е изследвал надписите на пръстените на цар Кубрат и е разчел техните послания. Нещо повече - екипът е обосновал защо могъщият български владетел, основал Стара Велика България, не е нито "хан", нито "кан", а цар на българите.

Съкровището на цар Кубрат, какъвто екипът доказва, че е могъщият български владетел, е открито през 1912 година в Малая Перешчепина, Украйна. То съдържа предмети от самото покръстване на цар Кубрат – приел името на един от апостолите на Исус – Тома. Сред съкровището са и три пръстена, единият от които е с много дълъг текст – този на българския владетел.

Хан Кубрат е оставил пророчества на българския народ
Снимка: БГНЕС

Върху пръстена на цар Кубрат, или Тома, са изписани най-важните събития от историята на българите и има пълно описание на българската държава към датата на неговото царуване, на царската фамилия и покръстването или приемане на християнството от трите български племена под скиптъра на цар Кубрат. Друга важна подробност е изписаният завет на великия български владетел – неговите наследници да пазят учението на християнството чисто и да владеят, и пазят изконната българска земя на Балканския полуостров – Едем.

Според Мила Салахи от сдружение „Руните говорят“, която владее седем древни и съвременни езици, писмото върху пръстените е комбинирано от нашите древнобългарски руни, които са основата на всички писмени системи в света и азбуката на Тот, което се казва и в самия пръстен: „На Аза (душата, епифизата) за Светлината (Азо ра) и съдбата писха през вековете на божият слуга Тот с Богатството (азбуката).

Ясно се казва и кой ще прочете пръстена - това може да бъде само българин. „Битието (животът) на царя добре скрито в Кръста е. И с магия ще се прочете от клоните (българи) на царството. Дървото (родът, от който произлизаме) с ръцете си ще посеят и построят. От Жреца Цар („есеиа“ - жрец, мъдрец, „есеите“ - кастата на Исус) с ръцете, с вати („ватан“ - първоезикът на руните, нишката). Умът от Извора ще им дари! И ще се радва, и ще спрат мъките в ковчега, когато от Светлината ще се посее!”

Хан Кубрат е оставил пророчества на българския народ
Снимка: Shutterstock

Цар Кубрат

Екипът на „Руните говорят“ не просто твърди, че Кубрат не е кан/хан, а доказва, че е цар, тъй като според разчитането в пръстена ясно, и то неведнъж, е написано: "Кубрат Е и Т’Сара, и Хляба”. Друг е въпросът, че до ден днешен никой не е потърсил и не е обяснил какво означава самата титла "цар". Оригиналното звучене е „Сар“, но докато един език стигне до ниво аналитичен, какъвто е родният ни език (език, в който морфемите - най-малките смислови единици в езика - могат да съществуват самостоятелно и се смятат за отделни думи), се използват така наречените определителни членове. В пръстена на цар Кубрат се използва Т’ и става Т’сар - царят. След известен период те се сливат и се преобразуват в буквата ц, въпреки че е запазено съчетанието тс в много думи – „детски“, „комитски“ и т.н.

Думата "сар" буквално означава "без примеси", в случая – чистокръвен. Тук трябва ясно да се каже, че престолонаследникът винаги е първородният син, а ако няма син, титлата може да се приеме от брата на владетеля – това е обичайното право на първия управляващ род. Това обяснява и традицията на царските и аристократични династии до днес - да не се изкривява кръвната линия на потеклото. Що се отнася до думите "кан" и "хан", когато не се познава семантиката (значението на думите) в езика, се греши. "Кан" е част, а "Кан Ас ю Биги" – "Част от звездата на бигите" - нарицателно име на българите. "Хан" е "закон, законен"; също така означава "полк", военен термин.

Пророчеството Българската история е част от историята на Великата тирейска цивилизация, а тя е фундаментът на историята на човешката цивилизация, казва екипът и прави интересно разкритие и от разчитането от пръстена на Бела от Абдера – съпругата на Астир, познатият ни под името Аспарух създател на Дунавска България.

Този пръстен съдържа пророчество и то гласи: „Огнена девойка ще се роди! Слушайте я за написаното и да пише от потеклото! Нейното е да види Тис заровеният с анкха (живота)! И родовете да изкове с ръцете си тази! Сама ще съшие руните и Управляващия Род ще скове! С Божията сила влиза и ражда я в Царството, от тишината ражда я Тис. И от заровените камъни на Мисзо (исус) ще види, ще прочете и ще се завърнете!”.

Екипът на „Руните говорят“ работи чрез разчитане на древното българско руническо писмо, запазено до Х век, като спазва 15 строги правила за четене, зависещи според формата носител. Улавя се основата на думата и се проследява нейното развитие до съвременния ни език. Екипът използва и метод за проектиране на звездите, картографиране и определяне на територии, базиращ се на свещената геометрия, която нашите предци са познавали отлично. След това екипът търси потвърждение на своите открития в исторически източници, хроники и артефакти.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 406 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 108

    80 96 Отговор
    Измислици премислици. Започна се вече пренаписването на историята от пишман учени и няма спирка. България е била под османско съжителство/присъствие, а Българите са били християни от преди Хеопсовата пирамида... Кубрат бил християнин, а Аспарух и два века ханове са преследвали ромейската секта. Защо?

    Коментиран от #42

  • 2 123

    32 35 Отговор
    Акаджири – 1) български етнос, наричан още „агатири, агачири”;
    2) висша част от бригадата или войската на българския феодалAnchians
    (Anchylar) - 1) първоначално отрядите на хуните от говорещи фарси, славяни и българи в Украйна
    охрана на украинските граници и участие в походите заедно с хуните;
    2) украинци
    Астархан – български град, основан от Ас-Тархан през 1122 г. (Муса ибн Халил); днес град Астрахан.
    Асите - Мурдасианското име за синдийците-урите (арианите), затова потомците на ура-ариите:
    Българи, масагети, алани, буртаси и други са наричани още с името „аси“.

    Коментиран от #7

  • 3 русенец

    153 29 Отговор
    Написаното в статията е ярко доказателство за това, че македонците са си чисти българи. Не вярвам да има друг народ, който така страстно да се опитва да си прави история. Де да можехме със същата страст да си правим настоящето и бъдещето....

    Коментиран от #4, #45, #87

  • 4 ???

    38 53 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Ти пък си живял в тези години и знаеш..остави хората на мира и стига хейт.

    Коментиран от #9

  • 5 123

    27 17 Отговор
    Балкан - укрепленията, построени от руснаците в град Болгар на брега на река Балкан-су, за
    охрана на местните владения на Казанския Спасоирски манастир. Преди бунта на Разин (Рази-Казак), в
    Руският гарнизон на крепостта се състои от казаци,,Мишарски и башкортски българи, ногайци и калмици.
    Балтавар Балин - 1) името на герба на рода Дуло - Ψ;
    2) водач, губернатор3) български град, съвременният украински град Полтава.
    Балин - 1) Земя на белоруси и великоруси;
    2) Североизточна Рус, Московска Рус (Московско-Руска държава);
    3) град Суздал, основан от на мястото на българския балик Балин
    Барин - 1) Алп на победа; наричали го още Бури;
    2) Украинска Група от няколко български рода в Украйна, наречена в Киевска Рус "Берендеи".

    Коментиран от #57, #95

  • 6 русенец

    53 109 Отговор
    Защо след като хан Кубрат е бил християнин, останалите в прародината си българи са мюсюлмани? Стига сте разтягали локуми и сте преиначавали историята ни. Нямаме полза от това.

    Коментиран от #13, #25, #40, #75, #104, #124

  • 7 Алан-Булгар

    16 11 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Съгласен съм с всичко написано от теб.

    Коментиран от #84

  • 8 Раданч Татлъту

    57 27 Отговор
    А какво е казал Хан Курбрат за пандемията?🙉🤡🥳🙉
  • 9 русенец

    27 16 Отговор

    До коментар #4 от "???":

    Защо? Ти живял ли си в ония години, че се опитваш нещо да спориш? Всъщност какво каза? Че не си съгласен с мен, ама не знаеш защо?:))) Бъди здрав и весели празници да имаш!
  • 10 123

    36 11 Отговор
    Батиш - 1) "запад" в старобългарски;
    2) Славяноезично племе, образувано от сливането на някои българи с иранци и славяни и наречено "вятичи" през
    Киевска Рус. Вятичите са предци на казаците Дон и Вороней (Рязан).
    Бащу - официално българско име на град Киев, основан през 620 г. сл. Хр. по заповед на кан Курбат. Освен това българите наричали града „Кий” (от това идва и славянското му име „Киев”), а цитаделата му
    „Шамбат
    Борин - български балик, съвременен град Липецк. Българите наричали този балик още "Борин-Инеш" и "Яучи".

    Коментиран от #94

  • 11 123

    38 21 Отговор
    Българите на Европа бяха съставен от украинските българи, наречени "кара-българ" ("западни" или "черни българи"), Закавказки Българи, наречени "бурджани", и българите от Итил-Урал. През 737 г. сл. н. е. маса на бурджаните, а през 820 кара българи приемат исляма. Това по същество се обяснява с това, че възгледите на исляма са израснали на основата на Българо-шумерски традиции.
    Българското племе участва в състава и е основен прародител на следните съвременни народи и
    етноси: българи (включително част от сибирските тюрки), турци, карачаи, балкарци, кумики, кримски тюрки, каракалпаци, азербайджанци, чуваши, украинци, дунавски болгари, унгарци, гагаузи;

    Коментиран от #91, #96

  • 12 123

    18 11 Отговор
    Джандар - щитоносец, бодигард.
    Джир - 1) българска провинция в областта Горен Итил, по-късно присъединена към Киевска Рус, получила наименованието
    "Ростовската земя";
    2) български град, център на провинция Джир;
    3) съвременен град Ростов.
    Дулоба - държавата на Бек Шамбат, съществувала (от 623 до 658 г. сл. Хр.) на територията на Чехия,
    Словакия, Полша, Унгария, Литва, Румъния и Транскарпатска Украйна. Шамбат в Западна Европа
    е наречен "Само", поради което държавата му се нарича още "Само". Славяните наричали Шамбатовата държава
    „Дълби“.

    Коментиран от #93

  • 13 Анонимен

    71 5 Отговор

    До коментар #6 от "русенец":

    Цитат от Уикипедия "Според някои изследователи канонизираният от източната и западната християнска църква за светец свети Тривелий Теоктист, спасител на Европа, е Тервел." Де факти дядо му е Кубрат
  • 14 Чудя се

    46 5 Отговор
    Като гледам какви грамадни текстове са на пръстените, колко са големи са самите пръстени?
  • 15 хистори

    13 73 Отговор
    Звездите ми го говорят... Така ли не разбрахте, че това със снопа пръчки е фикция?? Прабългарите са били избити от киевския княз Светослав.
  • 16 123

    26 9 Отговор
    Ердим - български род, наричан още от българите "Ерми", а в Киевска Рус наричан "Радимичи"
    Елбир - войн от "втората линия". Наричано още „бахадир”, от 13 век – „казак”.Казак - 1) първоначално - смел рицар, борещ се без доспехи от пренебрежение до смърт, и този, който се закле
    да не се жени, докато не изпълни редица военни подвизи;
    Кара-Българ - 1) древно име на българската държава, което означава "Велика България";
    2) Украйна;
    3) територия на Кара-българския бейлик.
    Караджар - български град, съвременен украински град Чернигов.
  • 17 123

    20 8 Отговор
    Каубуи (Каубии) - украинска група от няколко български рода, наричани в Киевска Рус "ковуи".
    Хакан (Каган) - Велик хан, император.
    Харка - 1) български род;
    2) български балик; днес украинският град Харков
    Хумици - Севернокавказка група от някои български родове, предци на кумиците
    Курсибай - постоянна българска армия. Преди битка българската армия образува три линии, а в първата
    били улани, във втория били средно въоръжени рицари, в третия били гузари.
  • 18 Цуца

    62 8 Отговор
    Най вероятно ще излязат още много неразкрити истини за нашата вековна история,които са били неглижирани досега от ”корифеите” на историци от БАН, които са са се съобразявали с конюнктурата в последните години

    Коментиран от #34

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Скептичен

    14 15 Отговор
    Хм, гледам рисуната в началото и последната приложена снимка с надгробната плоча... ми, не изглежда на 20 годишен...

    Коментиран от #56, #58

  • 21 123

    20 10 Отговор
    Лачик (Алачик)-Уба - български балик, днес - Нижни Новгород село Лъсково
    Малък Рум - Балкански полуостров и остров Крит.
    Мокша - 1) "крава" на български;
    2) река Сухона;
    3) българско име на град Москва, основан от кан Акхад Мокша през 1088 г.; по-късно получи
    форма "Москва"
    Самар - 1) Шумер или Сумерстан;
    2) река Самара;
    3) Българска провинция от 2-ра емиратска епоха;
    4) български балик, основан през 912 г. (Муса ибн Халил); модерен град Самара,
  • 22 цербер

    22 4 Отговор
    Браво Събинче,статията е много добра и нямаш нито една правописна грешка,браво!
  • 23 Бил хан бил цар

    20 7 Отговор
    Сега останахме само къде дървар, къде дувар!
  • 24 123

    17 6 Отговор
    Татар (рус. "Татарин") - 1) "непознат", "враг";
    2) прозвище на средновековните монголски завоеватели и служещите им кипчакски номади;
    3) "безбожник", "враг на исляма, вярата", "атеист";
    4) "лош", "проклет"
    Трок - балтийско име на България и българите
    Тюмен - град Тюмен, основан от българите през 1036 г. като търговски център на провинция Тубджак
    Улаг-Българ - Дунавска България, наричана още "Бурджан".
    Улаг-Кашан - Молдова.
    Улаг - 1) румънски народи;
    2) румънци
  • 25 123

    48 5 Отговор

    До коментар #6 от "русенец":

    Едно от Българските племена Котрагите приема Ислам през 922 , или Воложките Българи.,Българите на Бат Байан,Принц Боян са християни в Украйна и Южна Русия , тези са си останали в оригиналните земи,,Както и другтие в Дунавска България,Македония ,Италия, Австрия и Унгария.Кубрат е християнин, чичо му Органа също е християнин. част от утигурите също са християни.
  • 26 123

    45 4 Отговор
    Българска титла Хан няма,,едната титла е Каган от Аварската Империя в която Аспаруховите Българи са водеща група, Единственния директно име остнало от 8 век за титлата на Българските Царе е Канас Убиги,от Константиниопол са давали титлата Цезар на Български Царе, Цар е прългарското преиначаване на думата Цезар.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 240 ай дука живот си живеят тука

    46 8 Отговор
    Някога ще пишат и за Асфалт паша,че е бил безродник,макар,че това не е вярно. Родата му е в Барселона.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Тия спокойно

    23 24 Отговор
    От "руните говорят" могат да се преименуват на "звездите ми говорят"
  • 32 Божкееее, колко мъка има по света

    27 31 Отговор
    ...а се подиграваме на македонците....
  • 33 И това всичкото

    37 15 Отговор
    Го пише на пръстена от снимката? Голяма фантазия имат тия 😂😂😂😂😂
  • 34 456

    72 3 Отговор

    До коментар #18 от "Цуца":

    И Русия. Те също нямат сметка да излезе истината за България. Не зная защо но руснаците много усърдно крият както нашата така и тяхна история.
  • 35 Заветът на кубрат

    30 29 Отговор
    Ако гледаме на пръстена и приемем, че това е заветът спокойно можем да заключим, че великият хан ни е завещал нещо като сертификат. На пръстенът, който е и владетелският печат ясно се вижда стилизирано изображение на спринцовка, увенчана с корона и буквата "К" което е ясно послание отправено от вековете към нас. Кубрат недвусмислено ни подсказва да се ваксинираме срещу ковид. Явно в онези години той е поставял печата си на ваксинираните, което е било своеобразен сертификат.

    Коментиран от #63, #121

  • 36 Уточнение

    35 5 Отговор
    "...изписаният завет на великия български владетел – неговите наследници да пазят учението на християнството чисто и да владеят, и пазят изконната българска земя на Балканския полуостров – Едем..."....Земята - Едем, са днешните Балкани (наречени така много по-късно).

    Коментиран от #62

  • 37 Behemoth

    13 17 Отговор
    Пише га яхнах чукундурите ,абдалите поискаха и тях да яхам..с двеста!Хау!Ох...казах!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 хммм

    11 50 Отговор
    Какви християни,бе! Мюслюм е кубрат
  • 40 Русенец

    18 5 Отговор

    До коментар #6 от "русенец":

    Батбаян (най-големият син на Кубрат), остава в бащините земи с бащиното племе утигурите, но пада под властта на хазарите. През 9 век, Кирил и Методий участват в диспут на представители на монотеистичните религии, в хазарската столица. За съжаление, те не успяват да убедят хазарският хаган в предимствата на християнството. Хазарите приемат юдаизма, но все пак хазарите изповядват и ислям, и християнство. През 11 век хазарите се разделят на християни и мюсюлмани. По-късно започват да се назовават с еднонимът казаци, като терминът хазари се изгубва.

    Коментиран от #46

  • 41 Аспоорхуй

    13 15 Отговор
    Аз пък казвам-САБИНА е много пр..ос...та. п..у..тка.Да и го ръгна у. Г..ъ...за!
  • 42 Голям праз

    42 8 Отговор

    До коментар #1 от "108":

    Историята ни е пренаписана още през 19в.от т.н.. Велики Сили. Ако те интересува, можеш да прочетеш, какво са писали самите българи от това време. И да, доказано е ,че Кубрат, Аспарух и Тервел са били християни.

    Коментиран от #54

  • 43 Бай Баян

    24 7 Отговор
    От Мисури до Усури, само кутригури!:)
  • 44 хммм

    8 1 Отговор
    На пръстена се виждат ясно ключ и жречески жезъл. Кой(какво) е Тис?
  • 45 Голям праз

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Мислиш ли? Някои си измислиха история доста отдавна, част от тях за наша сметка.

    Коментиран от #47

  • 46 123

    18 3 Отговор

    До коментар #40 от "Русенец":

    Бат-Принц Байан, е ръководител на оногуррските Българи живеещи на западния браг на Река Кубан , остава с хората си под Хазарско управление, Само част от ръководната класа на хазарите са евреи, повечето си остават езичници и християни.Аспарух е ръководител на Утигурските Бъгари живеещи на източния браг на Река Кубан.Котрагите живеят в северен и северозападна Украйна, Кутригурите живееят в западна Украйна,североизточна България, румъния,унгария и австрия.

    Коментиран от #72

  • 47 123

    32 5 Отговор

    До коментар #45 от "Голям праз":

    Да има една нация която си измисли история на гърба на Българите, и това са така наречените братя Руснаци.Те си имат и специален израз за това , "като драснеш кожата на всеки Руснак, отдолу излиза Българин"

    Коментиран от #64, #71

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Вергина

    21 5 Отговор
    Хора, дайте по-сериозно. Думата "цар" произхожда от "цезар" (на старобългарски "цяс(ъ)р" или "це(с)ър" според това от коя страна по линията на я-товата гласна живее даден човек)... и спрях да чета.
  • 52 Димитър Йорданов

    23 4 Отговор
    Всичко е ясно. Помните ли един случай, когато един съвременен наследник на великите прабългари - катаджия, написа в един акт за нарушение в графа адрес: улица "Ханко брат". Да замълчим....
  • 53 САТЪРА НА ХАНА

    31 5 Отговор
    ЯСНО Е САМО ЕДНО .... ЧЕ УКРАЙНА Е ВЕКОВНА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ ОКУПИРАНА ОТ ХАЗАРИ И ТЕХНИТЕ ПОЛСКИ КОПИЛИТА
  • 54 108

    24 6 Отговор

    До коментар #42 от "Голям праз":

    Ако повториш една лъжа 100 пъти, тя не става истина. Не е ДОКАЗАНО, а много хора вече ВЯРВАТ, че са били. Но "доказателствата" са косвени, т.е. измислици. Ромейската секта е преследвана в Дунавска България още от Аспарухово време и после Крум, Омуртаг, Маламир, Пресиян... Но по почин на западните българи, от рсм, сега пренаписвате историята и най- удобно е да кажете, че всъщност някой я е объркал нарочно, а вие я поправяте. Християнството е наложено с кръв, а ромейската издънка на юдейския култ няма нищо общо с нашата изначална култура.

    Коментиран от #79, #112

  • 55 Антиваксър

    32 6 Отговор
    Навремето всеки българин разбираше от ремонти, футбол и политика, но днес вече разбира и от история и медицина.
  • 56 20 години

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Скептичен":

    Управление бе мой 😉
  • 57 Gost

    14 10 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Тези племена и народи които ги преброи все още говорят тюркски език какви глупости говориш.
  • 58 Скорпион

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "Скептичен":

    На плочата е времето на царуване.
  • 59 Колобър

    36 4 Отговор
    Думата "Хан"-никъде не се свързва с българите!На кой надпис и на кой руини пише Хан?Това са измислици на съветските псевдо учени,затрили умишлено български крепости и артефакти в днешен Татарстан!В Малая Пересчепина в Украйна,слава Богу нещата са по други!Относно славяните-или по точно словените-хората на словото-това са всъщност Траките,наричани -словени-това е езикова група,а не етническа!Защо нищо не се казва за Пеласгите?Защо не се споменава,че днешните българи не са тюрки и монголи,едва 10%от хората имат Монголоиди черти!Българите са били по скоро генетично по близо да днешните иранци!Стига лъжи просъветски!Когато българите са имали Царство(империя)-Французите и Англичаните и Холандците и Испанците са пасли кравите!Това е истинатА!Проверете по времето на Крум,Симеон и Калоян къде са западните велики нации!?

    Коментиран от #65, #68

  • 60 Акага

    11 3 Отговор
    Много са ми забавни копитата,под всяка статия се излива яко копи-пейст от Гугъл😁Някакви данни които всички знаят но копитата държат да ги плеснат където могат!😂Лошо е да си тъп и да опитваш да минеш за начетен!
  • 61 Олеле

    21 5 Отговор
    Тъй де, човек наистина се чуди, кого ли е покръстил цар Борис Михаил през 9 век, след като неговия предтеча, го е направил два века по рано.

    Коментиран от #85, #86, #106

  • 62 Тъжната истина

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "Уточнение":

    Но уви не успяват. Неговите наследници се разделят и в последствие разпръскват по-всички точки на света.
  • 63 108

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "Заветът на кубрат":

    Харесва ми сарказма.
  • 64 Истината

    27 3 Отговор

    До коментар #47 от "123":

    Истината обаче е че руснаците в днешни дни са много по-сплотен народ от нас българите
  • 65 Komapak

    6 1 Отговор

    До коментар #59 от "Колобър":

    Къде са те сега? Къде сме ние? Повсеместна деградация или пълна липса на прогрес?
  • 66 МетаЛЛика

    12 2 Отговор
    Нека уточним нещо ! Нали става дума не за Кубрат Пулев ? Че напоследък той нещо много патриот го раздава и почти е на път да измести ИСТИНСКИЯ Кубрат в сърцата на хората ! Дори младите знаят кой е той , но не и кой е ХАН КУБРАТ !
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 123

    5 6 Отговор

    До коментар #59 от "Колобър":

    Титлата Хан се употребява от Воложкските Българи-Мюсулмани-които са от племето на котрагите.Дунавките Българи са Кутигури и Утигури и са от 3 век в земите под Дунава като,заселници,фоедорати и намемни войски.В земите на България е имало смесено по религия и етнос население, до Борис 1 когато всички стават християни, и моногамни, до тогава пра българите са имали по много жени.Титла Хан в Панонските и Дунавските Българи няма, Има Каган и Канс Убиги.Кралстовото на Франките е 500г и е по старо от Българското,ако не се взема предвид Империята на Хуните На Атила, което прави Бъ;гария по стара.Какъв език за говорили Котрагите също поне докато са приели ислама не е ясно, но тези които са ги ислямизирали казват че са Славяни. При завалдяването на Воложкя България
    от Монголите/Татари е унущожено 80% от населението на Воложка България, останлите 20% избягват на север Там са Заселени монголи ,кипчаци и други и те формират Татарстан както е сега и най вероятно и
    в това се обяснява езика им сега.Историята на България от Воложките Бъгари е писана през 1650 г,много след като са завоювани от Монголите и Кипчаците
  • 69 12345

    10 7 Отговор
    Явно нова история ще пренаписваме! Ей, големи лъжци се навъдиха, ей, или много безделници на държавната кьор-софра! От едно книжле дето има няма 10 страници, хиляди томове лъжлива история съчинихме! После що сме на изчезване! Ами ще изчезнем като сме дървета без реални корени! Тя лъжата до там води, въздухарство и после хоп в небитието! Та и тази статия!
  • 70 stan40

    10 0 Отговор
    Тези наши умници в и зад управлението не искат бъдещите поколениа гордо да се нарекат българи, а не да ги е срам и да проклинат произхода си. В чужбина, когато кажеш, че си българин веднага се прави асоциация с мафия и корупция, а не с великите български владетели- Кубрат, Аспарух, Тервел, Симеон и пр.
  • 71 Русенец

    8 6 Отговор

    До коментар #47 от "123":

    Има и една друга нация, която се опита да смени вярата на българите.
    А днешните българи са повече славяни, отколкото потомци на прабългарите.

    Коментиран от #76, #82

  • 72 Русенец

    6 3 Отговор

    До коментар #46 от "123":

    Прабългарите са нямали титла принц. Нито принц, нито крал, нито херцог, нито граф, нито барон.

    Коментиран от #77

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Виц за Хан Кубрат

    4 4 Отговор
    Хан Кубрат събрал синовете си, взел една пръчка- счупил я, взел две пръчки - счупил ги , взел три пръчки - чупил ги, взел цял сноп пръчки - счупил ги и рекъл : "Ейййййй, глупаци с гпупаците ви. Човек на нишо не може да ви научи!"
  • 75 Данаил

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "русенец":

    Ами може би защото не е спазил завета му?????

    Кубрат е византийски патриции. Пише го на богослужебните съсъди подарени му от император Ираклий. (Кубрату патрикиу). Да не говорим за кръстовете по цялото съкровище от Малая Перешчепина.
  • 76 123

    5 3 Отговор

    До коментар #71 от "Русенец":

    В Дунавска България славянския елемент е 13 %. Славянскя елемент.

    Коментиран от #109, #110

  • 77 123

    6 3 Отговор

    До коментар #72 от "Русенец":

    Бат Байан означава -Принц/Вожд/Княз Императора на Аварите носи титлата Каган Байан.

    Коментиран от #111

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Голям праз

    5 5 Отговор

    До коментар #54 от "108":

    Да,точно това е станало, нашата история е лъжа повторена сто пъти! И нищо не пренаписваме, то отдавна е написано. По въпроса за разпространението на християнството на Балканите, може да прочетеш какво пише Кирил Рилски. Също така, поинтересувай се, какво представлява арианството, може и нещо да ти светне.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 234ждй

    3 2 Отговор
    Браво! Разкошно четиво много ми хареса
  • 82 Голям праз

    12 4 Отговор

    До коментар #71 от "Русенец":

    Няма как да сме наследници на славяните, защото тях ги измислиха през 16в. А пък тъпия термин прабългари е измислен още по-късно, заради нечии интереси.

    Коментиран от #88, #113

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Въпреки, че

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Алан-Булгар":

    Нищо не му разбрах и аз съм съгласен с него!?
  • 85 Голям праз

    7 3 Отговор

    До коментар #61 от "Олеле":

    Никой не е покръстил Борис, само е наложил каноните на християнството приети в ИРИ.
  • 86 Всъщност

    10 0 Отговор

    До коментар #61 от "Олеле":

    По времето на Кубрат и Аспарух, та чак до Борис, Християнството е било по желание. Борис го прави официална и задължителна религия в царството си. Нещо както е сега положението с ваксинирането.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 аспарух калашников татарчев

    3 7 Отговор

    До коментар #82 от "Голям праз":

    абе и ние вече не знаеме какви сте

    Коментиран от #92

  • 89 Docenta

    5 10 Отговор
    На руните пише:Гешев ще опандизи руската шпионска хунта на българомразеца Радеф.
  • 90 kirasirav

    7 0 Отговор
    Статията е доста омотана в стил войнстващ национализъм и медийни сензации, но не твърде доказани. Нещо като македонските истерии, или простотиите на Пантюркизма. Много грешки и неприемливи твърдения и интерпретации в/у все пак реални археологически открития. Някои от нещата се приемат от доста учени, или има някакъв консенсус по част от въпросите, но другото е написано като за най-обикновени интернет потрбители без критическо мислене и със много слаба научна, историческа подготовка.
    Все пак аз приветствам изследвания и материали по тези въпроси защото Българската история живо ме интересува, както и произхода на сегашните българи. Надявам се и на по-сериозни неща във връзка с най-новите проучвания.
  • 91 Украинци

    3 21 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    И украина се появяват през 1936 г. България като държава се появява след руско-турската война. До преди това е област в османската империя. Всичко друго е лирика.
  • 92 Голям праз

    1 1 Отговор

    До коментар #88 от "аспарух калашников татарчев":

    Не се мъчи да разбереш, няма да успееш.
  • 93 Отворко,

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "123":

    извади си пръстите от контакта бре..!
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Боцко

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Измислици-премислици

    Коментиран от #97

  • 96 Боцко

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    Глупости на търкалаци. Пий си редовно хапчетата и спазвай съветите на санитарите
  • 97 123

    6 2 Отговор

    До коментар #95 от "Боцко":

    Ако това го смяташ за измислици,те са на Джагфар Тарихи написал историята на Българите от Воложка България от 1650г, от по стари записи.Има достатъчно други съвременни автори на събитията, които разказват всичко което Българските акаденици или не знаят , или премълчават , или най-нахално си лъжат.Българите е доказано че етнически не принадлежат на групата на руските/славянски племена, а са лингвистичния прародител на тези славянски племена, свързани с език.

    Коментиран от #98, #114

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 баба ти от Пловдив

    7 2 Отговор
    1- век! римските пътища от Цариград до западна Тракия са били пълни с разпънати хора на кръстове! България от 14 000 г преди 1- ви! век понеже това сме били , ние българите и всички до Полша и Словения говорят БУГАРИЦА ! и Русия същоооооооо! БУГАРИЦА се казва езикът на който половин Европа говори!!!!!
  • 100 баба ти от Пловдив

    2 0 Отговор
    вижте Металика 2010 какво пее и какво показва на ст Васил Левски в софия
  • 101 баба ти от Пловдив

    1 1 Отговор
    до ном 53! явно много ерудиран! естествено, че е нямало у краина- в края! естествено , че е било България! те руснаците предпочитат да кажат за Рюриките!!! и да лъжат , че Кирил и методий- убит последният във Ватикана, били други. Само питайте ги мошенници, неучили на коя БУГАРИЦА говорят днес!!!!!!!!!
  • 102 дядо бг

    1 1 Отговор
    Ном 91- никога е нямало у краин! Даже Хенрих Сенкевич не говори за това в quo vadis domine! мало Русия, от кога никой не се интересува, а преди това е било винаги България!!! и Цезар идва от името цар, който само България е имала право да притежава 14 000 год преди 1 - ви век и до сега !
  • 103 ваня

    1 1 Отговор
    ционистите крадят нашата история и я пренаписват. там има името симеон Тервел и много други бълг владетели !!!!!то и с Шумер е така! странно нищо не знаят за Рамаяма и Атлантида!!!!!
  • 104 Защото

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "русенец":

    Притиснати от по силните врагове,волжките българи търсят помощ от арабският халифат, която им е предоставена срещу приемане на исляма, за една нощ те са решили и са приели исляма.
  • 105 Гай юлий цезар

    3 0 Отговор
    Думата за славянски самодържец идва от името на Цезар,на немски кайзер, Цезар е понтифик максимуст, то ес до края на живота си владетел на Рим, наследен от синът си Октавиян Август първия римски император, разбрахте ли, стига измислици за пари.
  • 106 Aristotel

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "Олеле":

    Правиш ли разлика между Католицизъм и Православие? Между арменското и арианското християнство? Да, преди Борис българите са били християни от т. нар. Кримска архиепископия обявена за неканонична в 381 г. от Вторият вселенски събор в Константинопол. При Борис приемаме Православието.. То не става само със знанията от соц. учебниците да гради мнение.
  • 107 Боривое

    0 0 Отговор
    хапчетата не работят в случая, трее си старата добра лоботомия
  • 108 боровое

    0 0 Отговор
    трее лоботомия , друго не оправя в случая
  • 109 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "123":

    В Делиормана може. Там трудно ще намериш славянски черти, но все пак ги има.
  • 110 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "123":

    А ето какво казва уикипедия по въпроса, с което мисля да спрете с фалшивата пропаганда:
    От данните се установява, че от този примес 46% е подобен на този, преобладаващ у беларусите, 23% на този у литовците и 19% на този у поляците.
  • 111 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "123":

    Баян (а не Байан) е име, не е титла.
  • 112 Русенец

    3 1 Отговор

    До коментар #54 от "108":

    Как се налага вяра с кръв? Едни османци опитваха цели 500 години да ни налагат вярата си с кръв, но нещо не им се получи.
    Българинът е приел Христовата вяра със сърце, защото тя е любов и добрини. Насила любим не се става. Насила се вяра не дава.
  • 113 Русенец

    3 4 Отговор

    До коментар #82 от "Голям праз":

    Май ти си измисляш. Славяните са най-голямата общност в Европа. Всички европейски източници пишат за тях. Цяла Европа ли си ги е измислила? А езикът им, който говорим и днес? А обичаите им? А чертите им? А записките на Теофан изповедник, който пише за тях още през 9 век? А на Черноризец Храбър, записките, в които също се говори за славяните, още от 10 век? Тези, двамата, и те ли са измислени през 16 век?
    Плащат ли ви да сеете заблуда, или просто сте си н€в€жи?

    Коментиран от #116

  • 114 Русенец

    1 1 Отговор

    До коментар #97 от "123":

    Защо тогава ДНК тестовете казват, че принадлежим на славянските племена? Всъщност, дали една нация, в днешно време, принадлежи на някое древно племе, си е трудно да се каже, предвид колко се е омешал света. Погледни какво става в САЩ. Там няма двама съседи от еднаква раса. При нас също има доста смесени гени. Както вече ти казах, в Делиормана славянски гени са доста малко, но пък Делиормана не е цяла България. Там са концентрирани потомци на раса, изповядваща съвсем различна религия и говорещи съвсем различен език, от българският. Ако някой иска да разбере от коя раса е, нека си направи ДНК тест и ще знае за себе си със сигурност. Твоят какво показва?

    Коментиран от #117, #119

  • 115 Фермер

    0 0 Отговор
    Гледайте Фаргат Българина 1,2 и трета част
  • 116 Голям праз

    3 1 Отговор

    До коментар #113 от "Русенец":

    Я прочети пак цитираните от теб източници и виж пише ли някъде славяни? А за плащане питай историците ни, те са специалистите по въпроса.
  • 117 Голям праз

    3 1 Отговор

    До коментар #114 от "Русенец":

    Нещо пак бъркаш. ДНК тестовете показват, че сме по-близо до средиземноморския тип, по-точно т.н. понтийски. Същото показват и антроположките изследвания правени в България през миналия век.

    Коментиран от #122

  • 118 Извинявай

    4 0 Отговор
    Сабинче ама то излиза, че цялата тая статия е написана върху пръстена, ти само ни я преведе.Няколко знака, пък били те и руни, цял ферман.
  • 119 123

    2 0 Отговор

    До коментар #114 от "Русенец":

    Филогенетичен анализ установява, че населението на област Хасково има по-къса генетична дистанция спрямо населението на Чешката република, отколкото до българските провинции и че само населението на област Бургас е по-близо до Хасково от унгарското население, освен това само набори от данни от още две Използват се балканско или славянско чуждо население (Гърция и Хърватия) и всички останали славянски популации са изключени от този анализ.Най-мащабното изследване на унгарците (n=230) установи, че фино-ургите са генетично най-отдалечено от тях население и ясно потвърди, че най-близките европейци до унгарците са българите, същото изследване определя Югославяните като най-близкото население до българите. Според ДНК данни за 17 Y-хромозомни STR локуса при македонци, македонското население има най-ниско генетично разстояние спрямо българското население

    Коментиран от #123

  • 120 123

    1 2 Отговор
    Изследване сравнява всички славянски народи и комбинира всички доказателства, автозомни, майчини и бащини, включително над 6000 души за и поне 700 българи от предишни проучвания, от които 13 са използвани за автозомен анализ (дясно изображение). Общите данни поставят югоизточната група (българи и македонци) в клъстер с румънци и те са в подобна близост до гагаузите, черногорците и сърбите, които не са част от друг клъстер, но са описани като „между“ клъстери.Македонците и румънците постоянно изглеждат сред най-свързаните с българите по au, mt и Y-DNA, заключение, подкрепено и от общоевропейско автозомно проучване, изследващо 500 568 SNP (локуса) от 1 387 европейци и включително 1 или 2 българи,58 други повече или по-малко обширни масиви от данни определят българите и румънците като най-близките народи помежду си.
  • 121 Ашур-Ба-Нипал

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Заветът на кубрат":

    Благодаря!
    Това "Кубрат недвусмислено ни подсказва да се ваксинираме срещу ковид. Явно в онези години той е поставял печата си на ваксинираните, което е било своеобразен сертификат. " МНОГО МЕ РАЗСМЯ!
  • 122 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #117 от "Голям праз":

    Показват - като не четете докрай....
    Сред българите християни расовите типове са: алпийски 49%; динарски 22%; средиземноморски 20%, нордически 6%; източно-балтийски 3%; сред българите мюсюлмани: средиземноморски 25%; динарски 25%; алпийски 23%; нордически 17%; източно-балтийски 10%; сред българските турци: алпийски 75%; източно-балтийски 12,5%; средиземноморски 12,5%.
  • 123 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #119 от "123":

    Да вадиш данни само за Хасково, от контекста, е все едно, да вадиш дани само за Мъглиж.
    След развитието на т. нар. синтезирана теория за еволюцията, ДНК технологиите и популационната генетика от края на 20 век, започват изследвания на европейския и в частност на българския ДНК-профил. Според автозомен Световен атлас на генетичните смешения от 2014 г. при българите около 40% от генетичния материал е европейски и условно може да се свърже с миграцията на балто-славяните. От данните се установява, че от този примес 46% е подобен на този, преобладаващ у беларусите, 23% на този у литовците и 19% на този у поляците.
  • 124 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "русенец":

    Защото останалите прабългари, подчинени на Баян, попадат под чуждо владичество и приемат исляма през 10 век.