Last news in Fakti

21 Август, 2022 15:14 77 800 37

Знаете ли коя е най-дългата дума в българския език?

  • най-дългата дума-
  • български език-
  • произход-
  • чужди езици

Тя официално съществува в речника ни от 1947 г.

Знаете ли коя е най-дългата дума в българския език?  - 1
Снимка: Shutterstock

Любопитна класация за най-дългите думи в различните езици сочи, че най-дългата дума в България съдържа 39 букви и замества цяло изречение, а именно: „Не извършвайте действия против конституцията.“ Най-дългата дума в българския език е „непротивоконституциоснователствувайте“. Тя официално съществува в речника ни от 1947 г.

Произход на най-дългата дума в България

Известно е, че най-дългата дума в България се използва официално от 1947-ма година, от която година е записна и официално в речника. Знае се, че възникването най-дългата дума в България е свързано с приемането на Димитровската конституция. Авторът на тази дума остава неизвестен.

Има ли по-дълги думи на чужди езици?

Освен коя е най-дългата дума в България вероятно ви е любопитно и има ли думи с повече букви в други страни. Оказва се, че редица държави имат думи, които са значително по-дълги от най-дългата дума в България, а някои страни имат имена на села, върхове, езера, които трудно ще запомните, тъй като са няколко пъти по-дълги от най-дългата дума в България.

Най-дългата дума на Немски език официално е част от книгата на рекордите Гинес от 1996 година и е:

„Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft“. Това е името на корабна компания, съставено от цели 79 знака. Внушително, нали? И невъзможно за запомняне.

Не по-назад е името на връх в Нова Зеландия, съставено от цели 85 букви, а езерото Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg е Уебстър, Масачузетс е с име, което никой не помни заради дължината му.

Село в Улес, наречено - „Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch“ е най-дългата дума във Великобритания. За да се помни по-лесно името на това село, се налага да се въведе съкратено наименование за разговорната реч. Наричат го кратко „Llanfair PG“. Кои са най-често използваните думи с преносно значение в българския език Всички тези дълги думи по света обаче не могат да се мерят с дума в английския език, която е с цели 189 819 букви. Не, не сме сгрешили, броят букви наистина е 6-цифрен. Няма да се опитваме да я изпишем, защото и да го направим, тази дума на практика е нечетима, но ще ви кажем, че всъщност с нея се означава пълното химическо наименование на най-дългия известен протеин. Едва ли се прилага в ежедневната реч, но все пак е трудно да си представим кой и как е измислил тези цели 189 819 знака за най-дългата дума в света. Добре, че има и кратко наименование този протеин – наричат го титин. Много по-лесно, нали?

Какво се оказа? Че най-дългата дума в България е на опашката от дълги думи в света? Всъщност това е така, но и редица други държави са зад нас по този критерий. Най-дългата дума в Испания например е само с 24 букви – electroencefalografistas, което е доста по-скромно от нашите 39 букви на най-дългата дума в България.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    36 4 Отговор
    Разбира се,че знам.Но тук не е мястото да я споделям с неграмотните “мисирки”
    Знам също и най—късата дума,от която се подмокрят същите.
  • 2 Майна

    32 6 Отговор
    То тази дума явно е непозната и неразбираема за Кирил Петков.., не му е по нравствените и мисловни възможности...,както и за другите от парламентарната ,,секта,,
  • 3 зреене

    24 1 Отговор
    И какво се оказа накрая? Че най-дългите думи в света са непроизносими,за разлика от българската. Бръъъъъъъъъъъъъъъмъ! Айде,чао!
  • 4 Хаха

    21 2 Отговор
    Аз си мислих че е шурубаджанащина :D характерно за България и управляващите
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кочо

    9 3 Отговор
    Запомнете! Най дългите думи се изричат от господа пелтеците, Бог да ги поживи! Като зацикли на някоя буква и може да са стотици! За да Ви стане ясно, задръжте палеца си върху клавиш Е, примерно - ееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееее....! Толкова елементарно!
  • 7 Каква неграмотност

    74 2 Отговор
    Авторката доста се е объркала. Точната дума е: непротивоконституционствувателствувайте. Тя да си преброи буквите.

    Коментиран от #9, #10, #34

  • 8 тралала

    18 5 Отговор
    Неправететортибезглутеновипоседемдесетипетлевабройката.

    Коментиран от #20

  • 9 Механик

    42 1 Отговор

    До коментар #7 от "Каква неграмотност":

    Забележката Ви е точно на място!
    Колкото до желанието на авторката, да се покаже голямата работа, при това без подходящите знания, това не ме изненада изобщо.
    Но при 1308 човека, чели статията (до сега) и само един правилен коментар (Вашият), днес за втори път се убеждавам в думите на онзи професор дето каза, че сме 80% едкаквиси (няма да пиша думата, че трият).

    Коментиран от #12, #16

  • 10 КОНТРАТА

    14 23 Отговор

    До коментар #7 от "Каква неграмотност":

    НЕПРОТИВОКОНСТИТУЦИУВАЙТЕОСНОВАТЕЛСТВУВАЙТЕ!!!! 43 СИМВОЛА!!!! НЕ 38 СИМВОЛА
  • 11 Вла

    18 1 Отговор
    Сбъркали са изписването....
  • 12 Хахаха

    8 5 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Интересно ти след като си от останалите 20% защо не се сети да я поправиш хахахаахах
  • 13 Не,не знаехме.Но чуваме как

    13 3 Отговор
    Българският говорим език търпи промени.Това вероятно се случва след като по времето на демокрацията и промените столицата се напълни със селяни и поставени на високи позиции,стремящи се да проговорят на делови език,имитирайки говора в София изкълчват произношение.Слушам она от СКАТ с бръсната глава и брада,а и не само него как се издокарва:Мъкидуууниъ(Македония),ифъуууция(инфлация),Суууфия, и две едни такива,които веднага се усвояват от слушащите ги По новините и в ютуба по-млади хора.И кво ли му трябва да ги слуша човек.Тва е то селянията в стремеж да се прикрие.

    Коментиран от #15, #24

  • 14 Хрускам е думата

    1 1 Отговор
    Имаш грешка.... спрягаш го и пак наново и така цял живот, ако искам мога да напиша, много цифри, думи, йероглифи...
  • 15 Мдааа

    16 4 Отговор

    До коментар #13 от "Не,не знаехме.Но чуваме как":

    И на мен прави впечатление как освен да МЕкате там в Шопско, СГЛАБЯТЕ, НАМАЛЯТЕ и правите разни други странни неща.

    Коментиран от #30

  • 16 Хахаха

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Хахаха.. моторни песни... преповтаряй...!
  • 17 Учител по български

    25 1 Отговор
    Време е да защитим езика си!!!!
    И тези, които "мячат" - с мекия говор, и тези, които се имат за умни и красиви от градския център на столицата, които "мекат" и ползват англосаксонски думи, заменяйки красивите български думи, всиииички в куп - учете български език!
    Той не е простоват като английския, доста труден е, изключително сложен синтаксис има, ама все пак...
    НЕПРОТИВОБЪЛГАРСКИРОДСТВУВАТЕЛСТВУВАЙТЕ!
  • 18 По добре разкажи на, български

    2 1 Отговор
    За, дядото от горния етаж, как пъшка и охка...
  • 19 мани мани

    11 0 Отговор
    непротивоконституционствувателствувайте ... 39 букви
    непротивоконституциоснователствувайте ... бройте си ги, но са по-малко и по-скоро е демонсралска имислица от прехода :)
  • 20 мани мани

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "тралала":

    :)))))))))))
  • 21 Селянин

    3 9 Отговор
    Това е най дългата дума ве : късокракотозлобнорашисткофюрермафиотскокомунистжуже!
  • 22 Тарикат

    6 2 Отговор
    А най дългия пенис е израстнал на тялото на мексиканец. Да ви дам ли линк.
  • 23 Наско

    18 0 Отговор
    Тази дума я научих още като тинейждър в средата на 90-те. Тя беше популярен лаф и всички я знаеха. Като цяло е безсмислена, защото в сравнение с нейните 39 букви, "не нарушавайте конституцията" има само 26.
  • 24 Човек

    18 3 Отговор

    До коментар #13 от "Не,не знаехме.Но чуваме как":

    Официалният български език е базиран на източните диалекти, а не на шопския, който е западен. Не си ли забелязал как по новините не говорят като Тиквата? Шопският говор е близък до македонския, който също е основан на западните български диалекти. Аз лично харесвам всички говори и даже ми е по-интересно да слушам далечните от моя. Пъстротата и разнообразието са богатство.

    Коментиран от #29, #32

  • 25 бай пантелеймон наследникът на бай иуп

    5 0 Отговор
    и.д.и.о.т.е.л.с.т.в.у.в.а.т.е.л.с.т.в.у.в.а.й.т.е !
  • 26 К. в г и остата

    2 0 Отговор
    Не ли е тази думата...?!
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор
    Българският език е АНАЛИТИЧЕН, а този пример от 1947 година е на типична синтетична дума навярно под влияние на ширещото се тогава русофилство....
  • 28 Пепи

    10 0 Отговор
    Ако не греша Марк Твен беше казал, че немските думи са толкова дълги, че като ги погледнеш от единия край в другия се стесняват.
  • 29 Да де,

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "Човек":

    Източнобългарски и западнобългарски диалект.Кат в репортажите на Георги Марков за някой си там,говорел на отвратителен източнобългарски диалект.Ся,оня от Банкя как приказваш,лично на мене не ми е правело впечатление западнобългарския му диалект.Така си го говори-естествено и не би ми правело впечатление някой от Варна,или Русе как си приказва на неговия си диалект.Прави ми впечатление старанието да се имитира западнобълг.говор,по-скоро,оня в града София,зле прикрито повече,или по-малко,както споменах с оглед да се покаже ДВЛОВОСТ.А,когато човек говори делово,едва ли му пречи западният,или източен диалект,понеже изразявайки се литературно,правилно той е разбран и не дразни.Та...за изкълчването на произношението ми беше приказката-примери:Македууууния,инфлууъъция(инфлация) и все такива думи,които по средата им гласната се удължуъъъва(това пак кат пример) и някой слушал го тоя там интерпретатор на единия си телевизия,пише отдолу мнение:"Едикой си,престани да говориш така като,че запек имаш".Та,разбираш кво казвам.Начинът на изразяване е такъв,че освен отразяващ напън,този напън наподобява мучене на говедо.Оная,бившата канцеларка на К.Петков и тя също така се изразява,но не толкова фрапантно.С други думи бълг.език търпи промяна.В употреба влиза и мучене.
  • 30 12345

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мдааа":

    Имаш ли представа кой район в България е шопско????? Мнооого бъркаш с ме-кането....
  • 31 Александър

    6 0 Отговор
    Думата е създадена в противоречие на правописа в българския език а именно. Не се пише отделно от глагол а не слято. Въпроса е разизскван на няколко форума. Който иска да я приеме като правилна да я приеме.
    За „не“ – кога се пише слято и кога не
    Истината за частицата „не“ е, че тя непрекъснато затруднява правописа ни. Има няколко лесни за научаване правила, които може да възпрепятстват двоуменето, дали думата се изписва слято или разделно.

    ПЪРВО ПРАВИЛО:

    Всичко, което е глагол (т.е. означава действие) и деепричастие (т.е. думи, които завършват на -айки, -ейки, -яйки), се пише отделно от частицата „не“.

    Примери: не пиша – не пишейки; не чета – не четейки; не мисля – не мислейки.
  • 32 ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Човек":

    Аз също харесвам раличните български диалекти но само като ги чуя по местата които се говорят.Дори се интересувам кое какво значи.По телевизиите не е уместно да се говори на диалект/с чуждици също/защото не е рабираемо за цялата аудитория, а на литературен български език.Колкото до мьекането не сте прав за шоплука.Там говорят твърдо. Колкото до така наречения от вас Тиквата той далеч не е критерии за правилен говор.
  • 33 бай кольо

    4 0 Отговор
    ако киро умното каже правилно тази дума ще гласувам за него
  • 34 бай Гъдю

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Каква неграмотност":

    ..."...онствува...", или "...онсНОВА...", т.е.
    Непротивоконституционсновател-ствувайте
    ???

    Коментиран от #37

  • 35 гуньо простия

    0 0 Отговор
    За немско говорящите това е средно дълга дума, дори кратка.
  • 36 Михайлова

    0 0 Отговор
    Непротивоконституционствувайте,това е думата
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.