Last news in Fakti

19 Юни, 2023 13:32 4 127 19

От кого сме взели израза "Съединението прави силата"?

  • народно събрание-
  • девиз-
  • израз-
  • история-
  • българска история-
  • съединението прави силата

Историята на този девиз може да се проследи чак до Древна Гърция

От кого сме взели израза "Съединението прави силата"? - 1
Снимка: БГНЕС

“Съединението прави силата” – израз, който е добре познат на всеки българин и поставен върху най-важната институция в България – Народното събрание. Този израз има дълбок символен смисъл за всички нас. Напоследък изглежда, че трябва да си го припомняме по-често и да се смиряваме пред мъдростта и силата му.

Днес ще разгледаме неговата история и как той се е озовал върху най-важната сграда в страната ни.

Произход на израза “Съединението прави силата”

След дълго жадуваното Освобождение, българите се оказва, че не успяват да постигнат националния идеал за свобода във всички български земи. В Княжество България започва сеченето на новите български монети (1880) и там се вижда най-силно желанието за обединение. На тях са изобразени символи като розата, житните класове и лавровите клонки, които да напомнят за българските земи останали в Източна Румелия, Добруджа, Тракия и Македония, информира Блиц.

Освен тези изображения, по предложение на Стефан Стамболов се слага и надписът – “Съединението прави силата”. Първоначалният вариант, предложен от известния революционер гласи: “Съединението прави силата, а силата води до независимостта”, но той бива отхвърлен. Смята се, че Стамболов заимства девиза от този на Белгия.

Белгийският модел на Княжество България

Малко известен факт е, че първата българска конституция (Търновската) приета на учредителното събрание в Търново на 16 април 1879 е заимствана най-вече от белгийския модел. Това води след себе си и до копиране на белгийски девиз L’Union fait la force (Съединението прави силата). Разбира се, този девиз има много по-стара история. Използван е още в Древна Гърция, а по-късно и от римския историк Салустий в I век преди новата ера.

Оригиналът също не е белгийски – първата държава, която го използва е Нидерландия, а по време на създаването на независима Белгия през 1830, белгийците го използват в неговия френски вариант представен по-горе. Това е и причината този слоган да бъде широко разпространен сред различните народи и да бъде символ-верую на много държави днес между които са България, Белгия, Ангола, Грузия, Боливия и Хаити.

Връзката между израза и българите

Като изключим връзката с Белгия, има 2 основни причини да бъде избран. Първата е амбицията, която имат българите да обединят всички земи, населени със сънародници в една обща държава. Втората причина е, че този израз може да намери своята дълбока връзка с българската история. Тя е показана най-ясно чрез легендата за хан Кубрат и снопа пръчки. Тя се споменава още през 9 век от Теофан Изповедник в неговия труд Хронографии.

По време на Българското Възраждане бива популяризирана в учебниците по история. Бива спомената и от големия приятел на българите Константин Иречек, а всички сме виждали известната картина на Димитър Гюдженов “Заветът на хан Кубрат”.

Съединението прави силата върху Народното събрание

През 80-те години на 19 век бива поставен върху новопостроената сграда на Народното събрание. Продължава да стои непрекъснато до 19 май 1934 година, когато след едноименния преврат бива заменен с "Единението прави силата". Няколко години по-късно бива върнат отново на сграда на Народното събрание.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    2 3 Отговор
    От хан Кубрат.

    Коментиран от #4

  • 2 Хихихи..

    6 1 Отговор
    От който и да сме го взели,туй цвете не вирее по нашите земи.Розите от Персия по виреят.В Казанлък питайте..
  • 3 честен ционист

    1 2 Отговор
    Отдавна ви казах, че от дедо Едмон, а той от своя страна от Тримата мускетари.
  • 4 честен ционист

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Глупости. Баснята за синовете и пръчките я пеят във всяко арабско семейство от незапомнени времена.

    Коментиран от #8

  • 5 кастроли

    0 1 Отговор
    От кого сме взели израза "Съединението прави силата"? От астероида,който е ударил Земята-съединил се е с нея и е избил динозаврите. К ва сила само! Като тая на джедаите от "Стар уорс".
  • 6 Украинка

    1 1 Отговор
    Пан Ганьо ми го обясни за Съединението..
  • 7 Миот

    0 1 Отговор
    Снежанка и семте жужета

    Коментиран от #10

  • 8 провинциалист

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Съчките са в основата на т.нар. фасции, които и идва името на понятието "фашизъм".
  • 9 Значи българите искаме

    1 2 Отговор
    Всички да живеем в една държава, като в същото време сме против дигите етнис да живеят в една държава, примерно албанците в Албания, руснаците в Русия и т. Н.
  • 10 Гешо Келешо

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Миот":

    Сарафов и Осемте джуджета.хи хи хи
  • 11 абсолютист

    1 1 Отговор
    Съединението прави Силата, която пък е равна на Масата по Ускорението, където Масата е мерило за инерцията, а Ускорението е мерило, за изменението на скоростта, за единица време!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 При българите като истински тюрки

    2 3 Отговор
    Тази легенда идва от Чингис хан
  • 14 Демократ

    4 3 Отговор
    Много хубава и поучителна статия за ролята на българските възрожденци в изграждането на българската европейска държава. Враг на съединението е била Русия и 140 по-късно продължава своята коварна дейност. Даже създаде своя партия, петняща името свято за всеки истински българин - Възраждане. Тази кремълска партия кресливо и агресивно пречи на съединението и разединява народа с насаждане на омраза и то от трибуната на Парламента. Бог да пази България!

    Коментиран от #18

  • 15 То е ясно

    2 2 Отговор
    Това го знае всеки,който го презира това послание.Ганьо е уникално прост.Не е измислил и един пирон.
  • 16 Болгар, Болгар!

    0 1 Отговор
    Тоалетното казанче е българско изобретение!
  • 17 Този надпис да се махне

    1 1 Отговор
    Най-подхожда да сложат:"прее@и другарче"
  • 18 провинциалист

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Демократ":

    Я кажи някой приятел на съединението.
  • 19 Бай Яни

    2 0 Отговор
    Утре ще четем ,земите които сме населили пак са гръцки.