Last news in Fakti

18 Септември, 2023 13:32 3 008 12

Учени съветват да лекуваме някои тежки заболявания с бира

  • бира-
  • лекуване-
  • лечение-
  • заболяване-
  • заболявания

В историята дори туберкулозата е била лекувана с пиво

Учени съветват да лекуваме някои тежки заболявания с бира - 1
Снимка: Shutterstock

Може и да ни се струва необичайно, но историята познава няколко известни случая, при които бирата е помагала на хората да се борят с доста сериозни болести. Например, причинителят на холерата вирее във водата, но не може да оцелее в бирата. Това е открито през 19 век от лекаря Джон Сноу, пише zdrave.to.

Затова на хората се препоръчва да пият бира, тъй като по това време тя се смята за по-безопасна за здравето.

С какви други заболявания бирата помага да се борим?

Преди няколко десетки лета специалистите посъветвали пациентите с туберкулоза да пият бира, тъй като напитката, наред с други неща, унищожава патогените на това заболяване. Сега туберкулозата се лекува с по-прогресивни методи.

Немски и чешки лекари препоръчват да се пие бира за облекчаване на пристъпите на кашлица. За да направите това, трябва да използвате жива бира от тъмен ечемик, трябва да я загреете, след това да добавите сурово яйце и мед.

Тази смес е способна да улесни дишането, да засили имунитета и като цяло да облекчи състоянието на болния.

Също така, в болниците в Австрия и Чехия пациентите с уролитиаза често се лекуват с бира. Факт е, че тази напитка е диуретик. Също така се препоръчва да добавите няколко капки лимонов сок към чашата си с бира.

Учените отдавна са установили, че хмелът, по-точно ксантохумолът, който се съдържа в него, има положителен ефект върху човешкото здраве. За целта е проведен експеримент, по време на който изследователите установяват, че бирата може, наред с други неща, да предотврати появата на диабет тип 2.

За това експерименталните мишки първо се хранят с мазна храна и след това им се дава ксантохумол в капсули. И ако ефектът на това вещество върху здравето е положителен, тогава ефектът на етанола върху тялото ни е отрицателен.

Ето защо си струва да се отбележи, че преди да започнете каквото и да било лечение с бира, задължително трябва да се консултирате със специалисти. Също така добре знаем, че прекомерната консумация на алкохол е нездравословна. Днес има много прогресивни методи за лечение на различни заболявания, които са за предпочитание.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Стефчо

    15 4 Отговор
    И аз така се "лекувах" с бира 20 години. Спечелих си подагра и язва дори!
  • 2 Рхгй

    14 3 Отговор
    Нови 20 . Да ви информирам , бирата е най вредното алкохолно питие което може да си купите от магазина. Нищо общо няма със бирата от преди 1989 година.

    Пълна е със консерванти който не и дават да се развали и след 10 години и май вече със естроген. Води до безплодие при мъжете и затлъстяване и подагра.
  • 3 Бирата е полезна за бъбреците, но топла

    3 4 Отговор
    и с мярка. "Също така добре знаем, че прекомерната консумация на алкохол е нездравословна". - епа, естествено. Иначе , прекомерната употреба на алкохол, като ви опре на здравето. - ще е късно вече либе....
  • 4 Кори Гофф

    3 2 Отговор
    А с безалкохолна бира може ли да се лекува уролитиаза? А бирено коремче/в скоби-шкембе/ ще получим ли? И дали ще издържим до тоалетната,без да си напръскаме сексапила? Дето си го купихме от модния магазин.

    Коментиран от #10

  • 5 ристю

    4 0 Отговор
    На "Октоберфест" германотите разработвали тия въпроси. Фрау Меркел каза,че не близвала алкохол,но за бежанците не било забранено.
  • 6 Венелина Маринова под прякор ГРоШИ

    3 1 Отговор
    Найдене къде си
  • 7 учен дофтор

    12 1 Отговор
    с бира може но не и с гмо-царевичния газиран сироп дето ви го продават за бира
  • 8 д-р Хаус

    6 0 Отговор
    Аз отдавна предписвам бира профилактично. Ей така, за всеки случай.. За тия ,които не се лекуват с бира пък, предписвам ракия
  • 9 А така

    5 0 Отговор
    Аз някои болести лекувам с бира, а други с ракия ... а бе живея си здравословно.
  • 10 Д-р Радева

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Кори Гофф":

    Безалкохолната бира не е бира!

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.