Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 14:00 2 825 42

По какво се познава глупавият

  • глупак-
  • глупав-
  • човек-
  • признаци

В днешно време глупостта се е превърнала в пандемия, която обхваща наистина огромна част от хората, които не искат по никакъв начин да погледнат встрани и да чуят друга гледна точка, както и да си набавят допълнителни знания, с които да развиват мозъка си и сами да си създадат много по-добро бъдеще

По какво се познава глупавият - 1
Снимка: freepik.com

Светът като цяло е като едно шарено кълбо побрало в себе си различни разновидности, като животни, хора и всякакъв род други същества. В него могат да се наблюдават, както свръх интелигентни, възпитани и разумни индивиди, така и членове на другата крайност, които наистина вярват, че притежават всичко нужно за да завладеят света, но това, с което разполагат, е единствено една куха външна обвивка без никакво съдържание.

Най-страшното обаче е, че в днешно време глупостта се е превърнала в пандемия, която обхваща наистина огромна част от хората, които не искат по никакъв начин да погледнат встрани и да чуят друга гледна точка, както и да си набавят допълнителни знания, с които да развиват мозъка си и сами да си създадат много по-добро бъдеще.

Вместо това те предпочитат да тъпчат на едно място, завладени от собствената си особа, клюките, сеира и скандалите, защото глупавият човек не може да излезе от черупката си и да разбере какъв в действителност е смисълът на живота му. Да си слабоумен е едно на ръка, но да претендираш със своята простотия, вече се е превърнало в нещо нормално, с което огромен процент от хората си преправят път, докато същевременно се правят на ''малоумни клоуни'' без посока, чувства и елементарно възпитание.

Нека разберем как да ги разпознаем и кои са основните действия, които извършват не дотолкова интелигентните личности, обитаващи планетата ни.

Чертите, по които ще познаете глупавия човек : 

1. Обича да спори дори тогава, когато не е прав Глупавият човек силно вярва, че е прав, дори тогава, когато всички факти говорят обратното. Той е така завладян от собствения си свят и мироглед, че трудно приема чуждо мнение, по който и да е било въпрос. Да спориш с глупак е мисия невъзможна, тъй като този човек е способен на всичко, само и само да излезе прав в конкретната ситуация.

2. Никога не се допитва до чуждо мнение и не приема съвети Глупавият човек, дори може да бъде агресивен тогава, когато иска другите хора да го чуят, защото според него всичко в живота се оправя единствено с повишаването на тон и удряне по масата, а спокойният диалог в неговия речников запас просто не съществува. Простият човек винаги избира по-лесния път в живота и почти винаги подхожда некоректно и жестоко с другите за да си направи място напред, без да се съобразява кой е наранил и кой е засегнал с непремислените си изказвания.

И тъй като глупавият човек истински вярва, че е компетентен по всеки въпрос, за него е трудно да изслуша някаква чужда гледна точка, както и да си вземе поука от безсмислиците, които сътворява ежедневно. Защото всичко това е под неговото достойнство, както дори и снабдяването с полезна информация, като например - да прочете една книга, да промени средата си, да гледа научно-популярни предавания, да посещава културни мероприятия, които всъщност биха могли да обогатят малко общата му култура и да му дадат някаква основа и насока в живота.

Вместо това глупавият човек е като ''кон с капаци'', който не вижда, не чува и още по-лошото е, че не възприема онова, което се опитват да му споделят хората. Той се хвърля през главата напред от грешка в грешка, от клюка в клюка и накрая достига до най-редовното си състояние, свързано с постоянно оплакване на тема ''Животът ме мрази!'' и ''Единствено на мен се случват лоши неща, защото нямам късмет!'' - като самият той не осъзнава, че проблемът не се крие в липсата на късмет, а по-скоро на сиво вещество.

3. Глупавият човек е малко егоист Освен несъобразителен, безпардонен, груб, хаотичен, разсеян, тревожен, сприхав, той е и малко егоист, който, освен че не се интересува от чувствата на другите, но и не смята за нужно да се притече на помощ на тези, които са му приятели. Той гледа в паницата си, а поведението му е обвързано с постоянно мрънкане, натякване и оплакване на тема ''Защо животът е така несправедлив'' и ''Защо не правиш нещата по ''правилния'' начин?''.

4. Той вярва, че е напълно перфектен и безгрешен Глупавият човек наистина вярва, че е перфектен без недостатъци, лоши страни и най-страшното е, че много често самият той се пита, защо хората реагират по даден начин към неговото нелогично и дразнещо поведение, а той смята, че това е, защото хората му завиждат. Но за какво и защо, и той самият не би могъл да си отговори. Глупавият човек е ''пълно перде'' и ''кон с капаци'', който разполага с огромни претенции и самочувствие, но в действителност е един огромен комплексар, който се страхува от всичко, дори от това да поеме отговорност, както и да рискува, за да подобри живота си.

5. Глупакът винаги се движи в двете крайности Простият човек никога не успява да намери баланса, нито в общуването си с другите, нито на работното място, още по-малко пък в личния си живот, тъй като е свикнал да нарежда и да чува единствено собствения си безпогрешен глас. Той не може да намери вътрешно удовлетворение и винаги е недоволен от всичко в живота си.

Глупавият човек почти никога не се извинява, просто защото самият той не може да осъзнае грешките си, за него е абсолютно недостойно да се обърне и да си признае че е сбъркал. За него чашата е или празна или пълна, средно положение не присъства в съзнанието му, нито пък фантазия, а мечтите му са почти винаги свързани с охолен живот, за който самият той не е подготвен, защото не желае да положи елементарни усилия в тази посока, като образование, духовно обогатяване и социално приобщаване.

Източник: highviewart.com


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Тъпиpo

    23 4 Отговор
    Глупавият човек гласува с отворен "дюкян", ходи с изсулени гащи и говори алангро!

    Коментиран от #31, #35

  • 2 сбруя

    16 3 Отговор
    По какво се познава глупавият? По прекаленото дрънкане и постоянното недоволство.
  • 3 А де....

    6 1 Отговор
    Безкрайно запознат е с повечето тематики и науки. Знае повече за ваксините от молекулярните биолози, повече за колите от автомобилните производители, за строителството от архитектите, за земеледелието от агрономите и т.н. Повечето твърди позиции за формулирани върху тоалетната чиния на базата на малко до никакви познания.

    Коментиран от #20

  • 4 Евроджен

    11 2 Отговор
    Ауууу ние не сме такива! Ние защитаваме евроценностите. Само русофилнята са такива. Готов съм да споря.
  • 5 Наблюдател

    11 3 Отговор
    По това, че гледа умно. И по зеления сертификат.
  • 6 ниско ай кю когато не

    3 1 Отговор
    е пил - каролев шкварек , петров, мюмюн , карамански ,а и още много са мистерйозно загинали с ай кю на трезво на леонардо де винчи .
  • 7 Aлфа Bълкът

    9 8 Отговор
    Написаното е доста сексистко и обидно към феминистките, и еманципираните жени.
    Защото те притежават всички описани черти.

    Коментиран от #9

  • 8 Бай Ой

    14 1 Отговор
    По претенцията, че знае всичко за всички и всичко може най-добре. Ще ви обясни как трябва да се живее, ще знае по-добре от вас и родителите ви кои сте и защо сте на този свят. Ще ви мрази, ако посмеете да не сте съгласни с нещо.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Соваж бейби

    6 2 Отговор
    В днешни модерни времена глупаците бият рекорд в политиката,доказват че и с голяма диплома в св.известни университети файда няма пари на боклука.Има един български такъв шампион номер 1 в св.класация кога се сетя за газта става на въпрос.Кой знае къде си правят дъвка с него хах. Иначе за другите хора които нямат претенция че са учили много нормално е тик так и още на колко места онлайн си дават идеи се радват по между си.

    Коментиран от #17

  • 11 Някой

    7 1 Отговор
    Напишете подобна статия и за обществата в които живеем.


    Кое общество е проспериращо, какво е проспериращо общество.
    Кое общество е феодална, робско...?
    Кое общество е тираничня и кое е свободно?

    Защо на едно хора им харесва да живеят в робство, а други хора копнеят за свобода?

    Каква е причината някои хора да стават тирани и убийци, а други отшешници?

    Коментиран от #16

  • 12 Дървен философ или дървар философ

    1 4 Отговор
    Ето това написаното са глупотевини. Глупавия човек е този, който повтаря веднъж направена грешка.. Всичките тези написаните неща могат да бъдат преписани към основното, но те са подробности и допълнения. Тази статия е еталон за преписване простотиите на изпаднала информация от Интернет, трансформирана да бъде реалност, каквато в същност не е.
  • 13 Глупаците

    16 4 Отговор
    1 Висят на паветата
    2 Гласуват за ДС , защото комунистите били десни
    3 Радват се , че ДС щял да бутне МОЧА
    4 Възхищават се на тъпаците от Канада , които дори едвам говорят
    5 Никой немой ги върна на село
  • 14 Щастие

    5 0 Отговор
    Учителю,как да постигна пълно щастие. -Никога не спори с глупак.-Учителю не съм съвсем съгласен.-Да така е прав си.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дървен философ или философ дървар

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Очакваш в подобен сайт да бъде развита философска тема? Кой точно ще го направи? Мимито? Джамбо? Къде си видял тук в този сайт да бъде дори докосната някой тема философски. Последно преди няколко години тук четох изключително дълбок философски анализ от господин Вацев. Но вече доцента е персона но грата за медиите по нареждане.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хахах

    10 0 Отговор
    Тази статия описва 90% от българския народ :)))))))

    Коментиран от #27, #29

  • 19 Aлфа Bълкът

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Ой":

    Как се засегнахте и издадохте пола си, въпреки странния си ник. Аз не съм Aлфа Bълкът, аз съм
    Aлфа Интелект, веднага разбрах, че статията е писана от отхвърляна самовлюбена жена, която не е успяла да подчини мъжа си.
    И нанесох безпощаден удар по женското самолюбие и арогантност!

    Коментиран от #28

  • 20 Някой

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "А де....":

    "...автомобилните производители, за строителството от архитектите..."


    Днес няма инженери, няма лекари има МАРКЕТОЛОЗИ. Купи си този автомобил, вземи това или онова хапче, бий си тази или онази ваксина, отиди в тази или онази болница...
    Няма архитекти и строители има БРОКЕРИ, няма авторитети има ЕКСПЕРТИ, АНАЛЛИЗАТОРИ ...
    Няма политици има СОЦИОЛОЗИ, ПОЛИТОЛОЗИ, АНТРОПОЛОЗИ, няма журналисти им ТВ водещи...

    Личен твой избор е дали ще следваш себе си или МАРКЕТОЛОЗИ, АНАЛЛИЗАТОРИ, ТВ водещи... Който няма глава ма раменете, прави каквото му казват ...

    Коментиран от #25

  • 21 Въпрос

    1 1 Отговор
    Това да не е самоанализ на авторът?
  • 22 Естествен Интелект

    5 0 Отговор
    Веднъж сбърках, като мислех че съм сгрешил. Оказа се че не съм сгрешил, а съм бил прав....
  • 23 Ще ви

    1 1 Отговор
    Разкжа една случка. След посещение в нощен бар ,поканих една блондинка в къщи да ми нахрани рибките в аквариума. Отворих една консерва с риба и й дадох 3 филийки хляб. Тя взе да ги рони на трохи и да храни рибките .На втората филийка се усети за какво съм я поканил....
  • 24 Здрасти

    4 0 Отговор
    Че гласува за измамниците от ПП, ДБ, ГЕРБ, ДПС, ВЪЗРАЖДАНЕ, ИТН и БСП. Да ме извиняват партиите, които съм пропуснал да добавя.
  • 25 Някой

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Някой":

    Исках да кажа:

    Който няма глава на раменете, прави каквото му казват от нямой сайт, вестник или от ТЕЛЕВИЗОРА, или от ПАРТИЙНАТА ЦЕНТРАЛА, или от ПОСОЛСТВОТО (Едните слушат Вашингтонското подолство другите Московското посолство... Трети слушат султана или шейха)
  • 26 Кую

    3 0 Отговор
    Лизачите на посолството са глупави идиоти. Лоша симбиоза, избрани от глупави идиоти.
  • 27 Соваж бейби

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хахах":

    Ха ха не чак толкова голям процент ама има някъкво проклятие което тегне над България.Свобода и прогрес за нормален човек няма,само по наследствена линия като кралете.И това с чалгата е очеваден пример няма две мнения.Сигурно е защото българина е търпелив може би и страхлив щом схемата си продължава .

    Коментиран от #33

  • 28 Хахаха

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Aлфа Bълкът":

    Направо с един удар , покри няколко критерия за глупост!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Зевзек

    3 0 Отговор
    Че е министър, депутат, кмет ... или избирател на Бойко Борисов или Делян Пеевски, или ...

    На Йорданка Фъндъкова и трябваха 4 мандата, че да разбере колко е глупава и да направи правилната стъпка да не се кандидатира за пети мандат. А пък на Синеон Дянков само 3/4 мандат. На Трайчо Трайков мандат и 1/4.
  • 31 тиририрам

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро Тъпиpo":

    "Глупакът винаги се движи в двете крайности". Очевидно двуполюсният модел е глупав.;)
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гуру

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "Соваж бейби":

    България има тежка КАРМА да изкупва. Оттам идват всички мъки за народа.

    Коментиран от #34, #37

  • 34 О , велики...

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Гуру":

    Ще ни просветлиш ли , каква е тази карма..... шмръъък.....

    Коментиран от #36

  • 35 Зевзек

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро Тъпиpo":

    Глупавият човек, ходи с изсулени гащи и гласува за ГЕРБ или ДПС или БСП=БКП!
    Борисов минава отзад и го такива с 200.
  • 36 Гуру

    5 4 Отговор

    До коментар #34 от "О , велики...":

    Не, няма да ви кажа. Сами трябва да се потрудите и да разберете къде грешите. Това ви е задачата в този живот, сами да разберете къде грешите. Ще страдате докато не поумнеете

    Коментиран от #38

  • 37 Соваж бейби

    5 3 Отговор

    До коментар #33 от "Гуру":

    Често съм мислила не знам,българина е добър човек лошо не сме правили на никой само нас са ни нападали изстрадал народ.Мисля че е проклятие нещо лошо портали не знам как да обясня ама не е нормално.Ако щеш и едни румънци като румънци ни задминаха
  • 38 О , велики...

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "Гуру":

    Гуру , дай ни личен пример , и първо поумней ти !!!
  • 39 лесно е

    2 0 Отговор
    Глупака се познава по това ,че гласува за дс през 2023та
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Дупничанин

    0 0 Отговор
    А Гуньо — от сътресението на мозъка, от що ли — преди да издъхне, изведнъж им заговорил по съвсем друг начин:

    — Братя мои — рекъл им. — Върнете се при умните, защото иначе ще измрете от глад или ще ви изядат вълците. Измийте се, изчистете си дрехите и се върнете един по един, незабелязано. Умните сигурно вече са ни забравили. Но за да не ви познаят, старайте се по-малко да приказвате.

    Казал го и склопил очи. Поплакали си още глупавите за своя цар и било много тъжно да се гледа как ревели с големите си уста. После избърсали сълзите си и се заели да изпълнят последните му думи. Пръснали се незабелязано между умните и някои от тях доста хитро се прикрили. Но не било за дълго. Те скоро забравили съвета на Гуньо Големоглави Първи и умните отново започнали да ги разпознават. Защото, както и преди, глупавите се отличавали и по някои други неща от умните, но главната разлика си оставала голямата и страшно бъбрива уста.