Last news in Fakti

12 Ноември, 2023 11:27 8 247 21

Стана ясно през кой век българите започват да пият ракия (ВИДЕО)

  • ракия-
  • история-
  • етнографски музей-
  • бургас

В Регионалния исторически музей – Бургас представиха как се вари ракия

Стана ясно през кой век българите започват да пият ракия (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Демонстрация на приготвянето на един от най- уникалните и предпочитани продукти от българина- гроздовата ракия, беше направена в двора на Етнографския музей в Бургас.

Тази напитка е легендарно произведение на българското семейство. Буди любопитство фактът, че тя е използвана основно за лечение и разтоварване на организма основно след тежък физически труд, а употребата ѝ с цел пълно опиянение е не толкова масово явление, поне за по-стари времена, коментираха музейните работници.

Те обясниха, че Регионален исторически музей – Бургас продължава представянето на българското нематериално културно наследство. След успешната програма, свързана с етнокухнята и приготвяне на автентични традиционни ястия, сега е наред гроздовата ракия, пише trud.bg.

Консумация

Консумацията на ракия сред българите е факт, документиран още от края на 14 век в известие от турския пълководец Лала Шахин. Днес някои учени смятат, че това сведение е късен фалшификат.

Преди няколко години прочутият български археолог проф. Константин Тотев откри в царската цитадела Трапезица, фрагмент от керамичен съд с надпис, според който собственикът е пил „ракиня“.

В Западна Европа по това време дестилираният алкохол се е продавал основно в аптеките като лекарство. В някои от немските градове обаче бил забранен, понеже мъжете много обичали да се лекуват прекомерно с него.

Експерти на РИМ – Бургас довериха, че ще използват домашен ракиен казан.

"Възнамеряваме тази сбирка да стане ежегодна, и се надяваме варенето на ракия да събуди музата в душите на поетите. Надяваме се също демонстрацията да стане стимул за вдъхновена поезия всяка есен в двора на музея", казаха още организаторите.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Симитли

    31 2 Отговор
    "... В някои от немските градове обаче бил забранен, понеже мъжете много обичали да се лекуват прекомерно с него...."
    ... Че то сега обичат да се лекуват така--в целия свят.

    Коментиран от #17

  • 2 Соваж бейби

    9 54 Отговор
    Ох незнам колко музи на поети е събудила ракията ама при мен е в кома!Ракията е едно от питиетата което не понасям ,не ми харесва и не разбирам какво толкова си му харесва българина освен някой закоравял пияч да полвам по любезна дума го удря по бързо в главата и краката по евтино излиза от бутилка марков ром,коняк,скоч и за това нито на аромат ни на вкус е хубава.

    Коментиран от #6, #8, #19

  • 3 Нннн

    36 4 Отговор
    То и затова сме били по здрави преди,защото не сме се лекували с антибиотици а с ракийка. По големите помнят сигурно компресите и разтривките.
    НАМАЖИГО С РАКИЯ,ПИЙ ЕДНА РАКИЯ ,НЕ МИНЕЛИ ..НЕЛИЧИМО Е :)
  • 4 Кую

    47 3 Отговор
    Още много векове да си я пием. Наздраве!

    Коментиран от #5

  • 5 алкохолик

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Кую":

    Без една мога,с една не мога! Ама взех да си да си забравям името напоследък.
  • 6 Идън

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "Соваж бейби":

    Бъркаш пърцуцата с еликсира. Има много хубава домашна ракия. направо еликсир и не си давам него за нито едно от изброените. Дали да не взема да напиша една ода фор огнената вода...

    Коментиран от #7, #11, #12

  • 7 Идън

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Идън":

    Как съм го докарала и на рима- одА- водА....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Последния софиянец

    19 0 Отговор
    За другите не знам,аз лично почнах през 20 век.
  • 10 Гост

    5 15 Отговор
    Не всички обичат или пият ракия . Аз не харесвам никакво пиене . Не обичам и това е.
  • 11 Соваж бейби

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Идън":

    Защо не пробвай аз и ти спадаме към групата хедонисти /
    Хедонизмът е обратното на аскетизма. С аскетичен начин на живот човек се отказва от всякакви удоволствия и забавления. На първо място той поставя религиозни или духовни цели/
    .Само че като Мишел Онфре както казва -„Хедонизмът е изкуството да създаваш такова удоволствие за себе си, което да не предизвиква недоволство у другите.“Та Онфре е написал Гастрономическият разум ,философията на вкуса хвърли едно око ако не си я чела там пише за виното,шампанското дори е сравнено с космоса дoĸaзaтeл­cтвo зa cвeтa e шaмпaнcĸoтo, чиитo бaлoнчeтa ca пpecичaщи пpocтpaнcтвoтo ĸoмeти, плaмтящи в  ĸocмoca звeзди, cили, бpaздящи cъc cвeтлинa cъдъpжaщитe ce в cтъĸлeнaтa чaшa нeбeca. За ракията обаче не мога да намеря думи,не предизвиква емоция на доволство за елексир пък още повече , всеки е различен.

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Б бирена партия

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Идън":

    Има си песен:
    - Раакиийчиицее, ...

    А, наздраве! Много само на душманите!
  • 13 Идън

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    Използвам я като универсално средство.Не пия никакъв алкохол- само дегустация и по една глътка много рядко- да не мина за прекален светец. И с цигарите- пак така. Трябва да ми е много хубаво или много тъжно... Патоката мие стъклени повърхности перфектно- не ги обичам препаратите и лекарствата.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Идън

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    Мишел Онфре не е знаел какво явление е чалгата и удоволствието у повечето нискоинтелигентни от нея....Ние малцинството винаги ще негодуваме- все пак хубавите неща са в малки количества. Металика взе Грами с,, Уиски в буркан,, на Тин Лизи. По- добре уиски в буркан- отколкото боза в стакан.
  • 16 Калбо

    9 0 Отговор
    Ракията за българина е както за шотландеца уискито А за руснаците водката
  • 17 Ъъъ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Град Симитли":

    Че даже и в аптеки са продавал???През 14-15 век!?!Сигурно и парацетамол и гинко са продавали.За сиропите няма да говорим.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Водка

    3 5 Отговор
    Най-добре само водка трябва да се пие ракията пълна със захар пиите чист спирта а не тия шлоьокавици слава на Русия