Last news in Fakti

20 Декември, 2023 11:32 1 413 12

Пубертетът подранява при децата днес

  • пубертет-
  • развитие-
  • деца-
  • тийнейджъри-
  • настъпва

Защо децата започват развитието си по-рано от обичайното?

Пубертетът подранява при децата днес - 1
Снимки: Shutterstock

Марсия Херман-Гидънс за първи път осъзнава, че нещо се променя при младите момичета в края на 80-те години на миналия век, докато е директор на екипа за деца, жертви на насилие в Медицинския център на университета Дюк в Дърам, Северна Каролина.

По време на прегледите на момичета, които са били малтретирани, д-р Херман-Гидънс забелязва, че много от тях са започнали да развиват гърди още на 6-7 годишна възраст, съобщи "Ню Йорк Таймс".

"Това не изглеждаше нормално", сподели д-р Херман-Гидънс, която сега е доцент в Училището по глобално обществено здраве "Джилингс" към Университета на Северна Каролина. Тя се интересува дали е по-вероятно момичетата с ранно развитие на гърдите да бъдат сексуално малтретирани, но не може да намери данни, които да проследяват началото на пубертета при момичетата в САЩ. Тя решава да събере тези данни сама, пише vesti.bg.

Десетилетие по-късно тя публикува проучване на повече от 17 000 момичета, които са преминали медицински прегледи в педиатрични кабинети в цялата страна. Данните разкриват, че средно момичетата в средата на 90-те години на миналия век са започнали да развиват гърди, обикновено първият признак на пубертета, на около 10-годишна възраст, повече от година по-рано от регистрираното досега. Спадът е още по-забележителен при чернокожите момичета, които са започнали да развиват гърди средно на 9 годишна възраст.

"Медицинската общност беше шокирана от резултатите и мнозина се усъмниха в драматичната нова тенденция", припомня д-р Херман-Гидънс.

Данните до този момент

Проучването обаче се оказва повратен момент в медицинското разбиране за пубертета. Проучванията, проведени през следващите десетилетия, потвърдиха в десетки страни, че от 70-те години на миналия век насам, възрастта, в която настъпва пубертетът при момичетата е намалявала с около 3 месеца на десетилетие. Подобен модел, макар и не толкова екстремен, се наблюдава и при момчетата.

Последиците от ранните пубертет

Въпреки че е трудно да се разграничат причините и последствията, по-ранното съзряване може да има вредни последици, особено за момичетата. Момичетата, които преминават през ранния пубертет, са изложени на по-висок риск от депресия, тревожност, злоупотреба с наркотици и други психологически проблеми в сравнение с връстниците си, които достигат пубертета по-късно. Момичетата, които са влезли по-рано в менструация, може да са изложени и на по-висок риск от развитие на рак на гърдата или матката в по-късна възраст.

Никой не знае какъв рисков фактор или по-скоро каква комбинация от фактори, е причина за спада на възрастта или защо има големи различия между расите и половете. Изглежда, че затлъстяването играе роля, но то не може да обясни напълно промяната. Изследователите проучват и други потенциални влияния, включително химикали, съдържащи се в някои пластмаси, както и стрес. А по неясни причини лекарите по света съобщават за увеличаване на случаите на ранно полово съзряване по време на пандемията.

"Наблюдаваме тези забележими промени при всички наши деца и не знаем как да ги предотвратим, дори и да искаме", каза д-р Андерс Юул, детски ендокринолог от университета в Копенхаген, който е публикувал две скорошни проучвания на явлението.

Приблизително по времето, когато д-р Херман-Гидънс публикува своето забележително проучване, изследователската група на д-р Юул проучва развитието на гърдите при група от 1100 момичета в Копенхаген. За разлика от американските деца, датската група съвпада с модела, който отдавна е описан в медицинските учебници: Момичетата започват да развиват гърди на средна възраст от 11 години.

"Бях интервюирана доста често за американския бум на пубертета, както го наричахме, като отговор аз им казвах, че това явление не се случва в Дания", сподели д-р Андерс.

Опасността от детското затлъстяване

"По онова време, по-ранното начало на пубертета в САЩ вероятно е било свързано с нарастването на детското затлъстяване, което не се е наблюдавало в Дания", предполага ендокринолога.

Затлъстяването се свързва с по-ранните менструации при момичетата още от 70-те години на миналия век. Многобройни изследвания оттогава насам са установили, че момичетата с наднормено тегло или затлъстяване са склонни да започнат менструацията си по-рано, отколкото момичетата с нормално тегло.

През 2021 г. британски изследователи установяват, че лептинът, хормон, отделян от мастните клетки, който ограничава глада, действа върху част от мозъка, която регулира и сексуалното развитие. При мишки и хора с определени генетични мутации в тази област се наблюдава по-късно сексуално развитие.

"Не мисля, че в днешно време има много спорове за това, че затлъстяването е основен фактор за ранния пубертет", смята д-р Натали Шоу, детски ендокринолог от Националния институт по здравни науки за околната среда, която е изследвала въздействието на затлъстяването върху пубертета. "Въпреки това, много момичета, които се развиват рано, не са с наднормено тегло", добави тя.

"Затлъстяването не може да обясни всичко това", посочи д-р Шоу.

В продължение на десетилетия в медицинските учебници етапите на пубертета се определят с помощта на т.нар. скала на Танер, която се основава на внимателни наблюдения между 1949 и 1971 г. на около 700 момичета и момчета, които са живели в сиропиталище в Англия.

Скалата на Танев определя нормалния пубертет като започващ на 8 или повече години за момичетата и на 9 или повече за момчетата. Ако пубертетът започне по-рано от тези граници, лекарите трябва да изследват детето за рядко хормонално разстройство, наречено централен преждевременен пубертет, което може да предизвика пубертет още в детска възраст. Децата с това нарушение често се подлагат на сканиране на мозъка и приемат предписани лекарства за ограничаване на пубертета, за да забавят сексуалното развитие до по-подходяща възраст.

Но намаляването на възрастовата граница остава спорно, като много педиатри твърдят, че рискът от разстройство все още е достатъчно голям, за да оправдае допълнителни предпазни мерки. Други, като д-р Херман-Гидънс, казват, че промените са признак на легитимен проблем за общественото здраве и не трябва да се приемат за нормални.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краварника

    22 4 Отговор
    Американско ГМО + месо с хормони до това води. После сещайте се!

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    8 2 Отговор
    Повечето ми набори бият на старчоци. Само аз се запазих.
  • 4 СМЕШНО

    14 2 Отговор
    Ама въобе не е смешно...Гледам малки момиченца оформени като полуженигърди, тела, прически и грим.
    Ще допълня , държащи се предизвикателно... Може и да е от храната ранното им пробудане, но не е ли по-сериозно втълпяването , чрез Телевизия, интернет да се държат и обличат така, модел за подражание от филмите. Спирам и оставям на вас
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сила

    3 3 Отговор
    А при копейката Цъ Гъ тепърва настъпва......
  • 7 ужас

    11 2 Отговор
    Днес по ТВ показаха акушерки от Сливен , и при тях за таз година има родилка която е на 10 год. , на 11 - 7 а сега имало 17 год. ,която ражда трето чаве !!

    Коментиран от #11

  • 8 тебе

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Краварника":

    кога та иzчеластриха

    Коментиран от #9

  • 9 Краварника

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "тебе":

    Не са, а и няма за разлика от теб пеHдеxo!
  • 10 Идън

    5 2 Отговор
    Това означава и ранна менопауза- т. е около 30-35 годишни те вече трудно ще създават поколение.
  • 11 А социалните

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "ужас":

    искат по-високи заплати. И що да не искат, след като никой не смее "две" да им каже на тия с "културните особености". Прокуратура и съд си затварят очите, щото да прилагаш закона е "расова дискриминация".
  • 12 строги забрани са нужни

    2 2 Отговор
    Женските хормони в месото са обяснението.