Last news in Fakti

8 Януари, 2014 14:27 2 121 2

Българките - втори в света по тютюнопушене

  • тютюнопушене-
  • в света-
  • пушачи-
  • брой-
  • процент-
  • населението

Въпреки строгите мерки срещу вредния навик броят на пушачите на нашата планета вече наближава 1 милиард

Въпреки въведените строги ограничения на тютюнопушенето в много части на света, статистиката показва, че общият брой на пушачите расте. Според данни от изследване на Института за здравословни показатели и оценки (Institute for Health Metrics and Evaluation) към Вашингтонския университет, цитирано от Би Би Си, през 2012 г. 967 милиона души от 187 държави ежедневно са посягали към цигарите, докато през 1980 г. това са правили „едва“ 721 милиона.

Ръстът в броя на пушачите се обяснява с увеличаването на населението на Земята през последните 50 години. В няколко големи страни като Бангладеш, Китай и Русия все повече хора придобиват вредния навик. Едни от най-високите показатели за разпространение на тютюнопушенето се забелязват в развиващите се страни.

Днес на планетата всекидневно пушат трима от 10 мъже (31%) и една от 20 жени (6%). През 1980 г. това са правили четирима от 10 мъже (41%) и една от 10 жени (10%). Рязък спад на процента на пушачите е имало през 90-те години. Броят на мъжете пушачи обаче се е увеличил от 2010 г. насам.

Най-много жени пушачи има в Гърция – 34,7%, и България - 31,5%. Следват Австрия, Франция и Белгия.

Лидер в разпространението на употребата на тютюн е Източен Тимор (азиатска държава на Индонезийския архипелаг), където всекидневно димят 61% от населението. На второ място в антикласацията по брой на пушачите на глава от населението е Индонезия, на трето – Кирибати (островна държава в Тихия океан), на четвърто – Армения, следвана от Папуа – нова Гвинея.

Най-малко пушачи има на островите Антигуа и Барбуда (5%), в Сан Томе и Принсипи (малка островна държава в Гвинейския залив на запад от бреговете на централна Африка), Нигерия, Етиопия и Гана.

От гледна точка на влиянието на тютюнопушенето върху здравето на хората, най-засегнато е населението в Гърция, Ирландия, Италия, Япония, Китай, Кувейт, Филипините, Русия, Швейцария и Уругвай.

Според Световната здравна организация, милиони животи могат да бъдат спасени, ако властите продължават да водят политика за ограничаване на опасния навик – с повишаване на данъците върху цигарите и приемането на закони, забраняващи пушенето на определени места.

„Въпреки колосалния прогрес, който постигнахме в борбата с тютюнопушенето, още много трябва да се направи“, заявява един от авторите на научния доклад – проф. Кристофър Мъри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 I'm back

    2 0 Отговор
    Нашите момичета са най-хубави, най-евтини, най-леки а сега се излагат с това второ място.Ц ц ц ц трябва да станете първи и тука бе момичета!Знам, че можете!

    Коментиран от #2

  • 2 Alexander Alexandrov

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "I'm back":