Last news in Fakti

3 Март, 2024 13:44 2 036 6

6 храни, за които не сте предполагали, че могат да се замразяват

  • храни-
  • замразяване-
  • фризер-
  • съхранение

Ето кои продукти можете спокойно да съхранявате във фризера

6 храни, за които не сте предполагали, че могат да се замразяват - 1
Снимка: Shutterstock

Месото е един от най-често замразяваните продукти. Но то далеч не е единствената прясна сурова храна, която можете да съхранявате във фризера. Бутертесто, зеленчуци, подправки са само част от очакваните продукти, които намират място във фризера на всяко домакинство.

Но може да се изненадате, че има още неочаквани храни и продукти, които спокойно можете да замразите, ако няма да ги използвате скоро.

Кои са храните, за които не сте предполагали, че могат да се замразяват?

Масло

Ако имате голямо количество масло, особено домашно, добре е да го съхранявате във фризер. Отделяйте от него толкова, колкото ще използвате. Останалото спокойно може да се замразява, без това да увреди хранителните и вкусовите му качества. Така ще запазите маслото трайно по-дълго.

Сирена и кашкавали

Може да звучи странно, но твърдите добре узрели сирена и кашкавалите също могат да се замразяват. Те са нетрайни продукти и ако са в големи количества, трудно могат да се изядат, преди да започнат да изсъхват, да мухлясват и да се втвърдяват, пише az-jenata.bg. Това не важи за меки и пресни сирена, които имат високо съдържание на вода. Те не са подходящ кандидат за замразяване.

Билки и пресни подправки

Една добра идея е да замразявате пресните билки и подправки, така че да ги запазите задълго. Ако имате богата връзка от тях, вероятността да я използвате, докато растенията не са увехнали е малка. Затова нарежете на ситно подправките и билките, постарайте се да са добре подсушени и ги замразете в найлонови торбички.

Хляб

Хлябът също е нетраен продукт, който отлично понася замразяването. Ако хлябът е добре изстинал, преди да бъде сложен във фризера, това няма да наруши текстурата му и след размразяване ще бъде прекрасен за консумация.

Яйца

Яйцата също могат да бъдат замразявани, без това да се отрази негативно на структурата и вкусовите им качества. Важно е да се уверите, че са напълно размразени до стайна температура, преди да ги използвате за готвене. Така качествата им ще са изцяло запазени.

Царевица

Царевицата е още един чудесен пример за пресен продукт, който може да се запази във фризера. Използвайте този метод само за пресни царевици, които са все още на кочана си заедно с листата. Отново е важно да се уверите, че царевицата е достигнала стайна температура след размразяване, така че да е годна за варене или печене без това да навреди на структурата ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой

    6 1 Отговор
    Авторката много обича сос от гъби! Телесна температура.
  • 2 12345

    3 0 Отговор
    Всичко се замразява. Зеленчуци - краставици , патладжани и пюрета.
  • 3 Поучителни и навременни знания

    1 3 Отговор
    Ето, сега знаете при ядрена зима, какво да си изравяте от руините.
  • 4 Христо

    3 0 Отговор
    Яйцата може да се пръснат, има някакви техники на замразяване

    Коментиран от #5

  • 5 Не е трудно

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Христо":

    Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци и се замразяват поотделно. Да се предвиди малко въздух, колкото увеличаване обема при замразяване, защото изсъхват и имат коричка. Най-често се замразяват в плик с цип като се изтегля въздуха преди затваряне. Замразените белтъци са идеални за целувки, винаги стават.
  • 6 Соваж бейби

    3 1 Отговор
    За хляба не се иска много акъл,винаги го слагам в камерата .Купувам по 5 багети промо в хлебарницата най много една да изядем на ден другото във фризера,и вадя по една за деня оставям я да се саморазмрази никога в микровеле няма всеки ден се нареждам на опашка за хляб.Пробвала съм и цели домати от градината във фризера само ги измивам,след сезона зимата когато се размрази по хубави стават за готвене и по вкусни от затворени в буркан или доматен сос .Нямам време и не затварям буркани мятам в фризерите ,и икономия на ток ,буркани ...цялата какафония не си струва хамалогията .Подправки треви магданоз ,копър...същата работа