Last news in Fakti

9 Март, 2024 20:28 2 248 3

5 причини за непреодолимия глад за сладко

  • сладко-
  • захар-
  • шоколад-
  • глад

Лоши навици и неправилно хранене може да ни тласкат към утехата на шоколада

5 причини за непреодолимия глад за сладко - 1
Снимка: Shutterstock

Когато се стараем да свалим излишни килограми, желанието за захар може да се окаже камъчето, което преобръща каруцата или иначе казано - да спъне стремежа и постиженията ни.

"Борбата с желанието за захар, докато се стремите да контролирате теглото си и да приемате по-здравословни решения, може да бъде трудна. Прелистете, за да откриете основните причини за този глад и да намерите решения," пише диетологът Марина Райт. Ето пет причини, поради които изпитваме глад за захар.

  1. Недостигът на хранителни вещества, като хром, магнезий, витамин В и омега 3 мастни киселини, може да накара организма да пожелае захар, за да компенсира недостига.
  2. Когато консумираме ястия с високо съдържание на въглехидрати, но с ниско съдържание на мазнини и протеини, това може да доведе до скокове и спадове в нивата на кръвната захар. Това може да доведе до глад за захар.
  3. Високите нива на хормона на стреса - кортизол могат да доведат до глад за захар. Високият стрес и тревожността могат да ни накарат да пожелаем захар като начин да потърсим временно облекчение.
  4. Неравновесието в чревните бактерии може да доведе до хормонален дисбаланс, като по този начин засили желанието за захар. Това може да доведе и до възпаление.
  5. Липсата на сън може да доведе до желание за висококалорични и сладки храни. Умората може да накара организма да търси сладки закуски, за да се пребори с умората.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разговор с микробиома

    8 5 Отговор
    Основната причина за страст към сладкото е наличието на гъбички в организма. Колкото повече сладко - толкова повече гъбички.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Коментар

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ганю":

    Доброто прасе и културния човек ядат всичко!