Last news in Fakti

21 Април, 2024 17:07 1 128 11

За първи път учени засякоха структурни промени в мозъка по време на менструация

  • менструация-
  • менструален цикъл-
  • изследване-
  • мозък-
  • мозъчна дейност-
  • промяна-
  • хормони

Учени проследиха как менструалният цикъл променя формата на мозъка

За първи път учени засякоха структурни промени в мозъка по време на менструация - 1
Снимка: Shutterstock

Непрекъснатите приливи и отливи на хормони, които ръководят менструалния цикъл, не засягат само репродуктивната анатомия. Те също така променят формата на мозъка и едно изследване ни даде представа как се случва това.

Ръководени от невролозите Елизабет Ризор и Виктория Бабенко от Калифорнийския университет в Санта Барбара, екип от изследователи проследи 30 жени с менструация по време на техния цикъл, документирайки подробно структурните промени, които настъпват в мозъка при колебанията на хормоналния профил.

Резултатите, които все още не са рецензирани, но могат да бъдат намерени на сървъра за предпечатна подготовка bioRxiv, предполагат, че структурните промени в мозъка по време на менструация може да не се ограничават само до онези региони, които са свързани с менструалния цикъл, пише ScienceAlert.com.

"Тези резултати са първите, които съобщават за едновременни промени в микроструктурата на бялото вещество и дебелината на кората на човешкия мозък, които съвпадат с хормоналните ритми, обусловени от менструалния цикъл," пишат изследователите. "Силните ефекти от взаимодействието между мозъка и хормоните може да не са ограничени до класически познатите региони с плътни рецептори по оста хипоталамус-хипофиза-гонада (HPG-axis)."

Жените преживеят около 450 менструации през живота си, така че би било хубаво да знаем различните ефекти, които те могат да имат върху организма. Но въпреки че това е нещо, което се случва на половината от населението на света през половината от живота им, значителни изследвания всъщност липсват.

По-голямата част от изследванията на хормоналния ефект върху мозъка са фокусирани върху комуникацията между мозъка по време на когнитивните задачи, а не върху самите структури в него.

"Цикличните колебания на хормоните по оста HPG оказват мощни поведенчески, структурни и функционални ефекти чрез действия върху централната нервна система на бозайниците", отбелязват Ризор, Бабенко и техният екип. "И все пак много малко се знае за това как тези колебания променят структурните възли и информационните магистрали на човешкия мозък."

Установено е, че микроструктурата на бялото вещество – мастната мрежа от невронни влакна, които предават информация между областите на сивото вещество – се променя при хормонални промени, включително пубертет, употреба на орални контрацептиви, хормонална терапия за утвърждаване на пола и естрогенна терапия след менопауза.

За да се справи с пропуските в разбирането ни за менструацията, екипът направил магнитно-резонансни сканирания на своите субекти по време на три менструални фази: менструация, овулация и средна лутеална фаза. По време на всяко от тези сканирания изследователите измерват и нивата на хормоните на участничките.

Резултатите показват, че с колебанията на хормоните се променя и обемът на сивото и бялото вещество, както и обемът на гръбначно-мозъчната течност. По-специално, непосредствено преди овулацията, когато хормоните 17β-естрадиол и лутеинизиращ хормон се повишават, в мозъците на участничките се наблюдават промени в бялото вещество, което предполага по-бърз трансфер на информация.

Фоликулостимулиращият хормон, който се повишава преди овулацията и спомага за стимулирането на яйчниковите фоликули, е свързан с по-дебело сиво вещество. Прогестеронът, който се повишава след овулацията, е свързан с увеличаване на тъканта и намаляване на обема на гръбначно-мозъчната течност.

Какво означава това за човека, който управлява мозъка, не е известно, но изследването поставя основите на бъдещи проучвания и може би на разбирането на причините за необичайните, но тежки психични проблеми, свързани с периода.

"Въпреки че понастоящем не съобщаваме за функционални последици или корелати на структурните промени в мозъка, нашите открития могат да имат значение за предизвиканите от хормоните промени в поведението и познанието," пишат изследователите и добавят: "Изследването на връзките между мозъка и хормоните в мрежите е необходимо, за да се разбере функционирането на човешката нервна система в ежедневието, по време на периодите на хормонален преход и през целия човешки живот."


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соваж бейби

    3 3 Отговор
    Само за едно съм сигурна, жената е много мощно бясна даже котката бяга на далеко, избухва и за най дребни неща.За другото описано в статията не съм сигурна.
  • 2 Полит.коректен расист

    5 1 Отговор
    А защо в БГ.реклами има негри
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЕВРОНЮЗ

    5 2 Отговор
    😂 Без да съм изследовател, така от странични наблюдения съм останал с усещането че някои жени са в постоянен цикъл през целия си живот.
  • 5 Ха ха ха ха ха ха

    4 3 Отговор
    А като се пердашат за пари,мозъка им структурно изменя ли се ?

    Коментиран от #6

  • 6 ганю

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха ха ха ха ха":

    за това не е сигурно ама им се раздрънква ауспуха
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.