Last news in Fakti

22 Април, 2024 15:56 881 8

Защо толкова много хора се страхуват от клоуни?

  • клоун-
  • клоуни-
  • страх от клоуни-
  • страх-
  • палячо-
  • психолог

Психолог обяснява на какво се дължи разпространения страх от клоуни

Защо толкова много хора се страхуват от клоуни? - 1
Снимка: Shutterstock

Има нещо мистериозно и мистично в появата на клоуна, което кара сърцата на много хора да бият по-бързо от страх. Въпреки че за някои клоуните са символ на забавление и смях, за други те представляват източник на безпокойство и дори паника.

Защо толкова много хора се страхуват от клоуни?

На този въпрос в разговор с Рамблер отговори психологът Вероника Ахметова.

Коулрофобия — така се нарича страхът от клоуни при деца и възрастни, уточни експертът. Клоуните използват грим и маски, демонстрирайки преувеличени емоции на щастие, тъга и болка. Според специалиста, като всяка хипертрофия, която е необичайна за нормата, подобни емоции могат да повлияят негативно на психиката, особено на децата. Способността на клоунското лице, със застинала усмивка и преувеличени изражения на лицето, да предизвиква усещане за заплаха също е доказана от много изследвания.

Детето може да се изплаши и да заплаче, когато клоунът стане активен. В крайна сметка клоунът предизвиква усещане за непредсказуемост и създава страховит образ. Не е ясно какво да очакваме от такъв образ. По-добре е да не се приближавате, съветва психологът, когато става въпрос за взаимодействие с дете.

Клоунът може да бъде свързан с лъжа, тъй като крие тайната на истинската личност зад маска. Ето защо, според консултанта, някои може да възприемат клоуна като символ на двойствеността. Освен това изражението на лицето предава важни невербални сигнали в процеса на комуникация и благодарение на него е възможно да се разпознаят намеренията и мотивите на другите хора. При клоуна това е невъзможно.

Освен това възрастните и тийнейджърите може да имат негативни асоциации с посещението на цирка или гледането на филми на ужасите, където клоуните са представени като кръвожадни, заплашителни фигури. Такъв е примерът с класиката на Стивън Кинг - "То". Психологът отбеляза, че не е необходимо да се отървем от страха от клоуни, тъй като той има по-малко влияние върху ежедневието ни.

Ако решите обаче да сложите край на този страх, тогава първата стъпка е да се потопите в историята, професионалните аспекти и културата, свързани с това забавно изкуство — работа на професионален актьор-клоун.

За да се отървете напълно от кулрофобията, трябва да се подложите на няколко консултации с психотерапевт или психолог, подчерта Ахметова. Докато работите върху себе си, негативните образи на клоуни могат да действат като сигнали за безпокойство и напрежение и могат също да бъдат свързани с негативни спомени за това, че сте били измамени от значим човек в живота ви.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    11 1 Отговор
    То всеки който е гледал ТО. ..може да се страхува.
  • 2 Лично

    14 3 Отговор
    Аз , защото когато една вечер си легнах до екстра мадама , а сутринта се събудих до нещо с изчервял от пиене нос , рошава коса , и червило от носа до брадичката !
  • 3 Име

    7 1 Отговор
    Клоуните, само как жонглират с маските си , са ми много противни, защото фалшът е тяхна естествена природа....
  • 4 ХАХАХА

    14 23 Отговор
    Ами нали виждаме дзеления клоун какво чудовище е . Обрече осрайнивата на мор. Как да не се страхуваш ?
  • 5 така е

    10 23 Отговор
    Щото вече трета година гледат зеления клоун какви поразии направи в ООкрайна.
  • 6 ти да видиш

    13 24 Отговор
    Защо ли, ми само вижте клоуна Зеленски, колко народ прати на смърт, цяла държава унищожава, как да не мразиш клоуни?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.