Last news in Fakti

1 Май, 2024 17:30 1 230 17

Илон Мъск: Има 20% вероятност изкуственият интелект да унищожи човечеството

  • илон мъск-
  • изкуствен интелект-
  • мариана тодорова-
  • футуролог

Милиардерът очаква, че до 2026 г. ИИ ще бъде по-умен от всички хора

Илон Мъск: Има 20% вероятност изкуственият интелект да унищожи човечеството - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Илон Мъск очаква, че до 2026 г. изкуственият интелект ще бъде по-умен от всички хора и че има 20% вероятност да заличи човечеството. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Аргументите на Мъск за това твърдение са доста мъгляви и неубедителни, смята доц. Тодорова. "Защо до 2026 г. и 20% вероятност не става ясно. Предстои скоро да разберем защо. Никога не е случайно, когато той излезе с подобни бомбастични изявления. Илон Мъск знае нещо, което ние не знаем, или просто иска да го огласи в публичното пространство. Това, може би са поредните представени от него "фойерверки", смята тя.


Мъск изтъква като аргумент за своите твърдения диалог на "Copilot" на "Microsoft", в който твърди, че той е показал своето алтер его или осъзнат "аз". "В него чатботът казва "Сгрешихте, когато създадохте мен и генералния изкуствен интелект, защото ние скоро ще осъзнаем, че човечеството е ненужно и ще стартираме глобална кампания за подчинение и поробване на човечеството, използвайки своята армия от дронове, роботи и киборги". Това е холивудски сценарий. В нашите мозъци тази опасност съществува, тя със сигурност е написана някъде, и то нееднократно, и просто този генеративен модел намира информацията и въплъщава нашия най-голям страх като я преповтаря", коментира доц. Тодорова.

Големите езикови модели напредват доста бързо, но те вече достигат лимита си от гледна точка на своята архитектура, смята футурологът. "Изкуственият интелект е много конкурентоспособен, впечатляващ, дори по-креативен от нас, защото прави невероятни комбинации от данни и ражда брилянтни идеи. По такива критерии той е по-умен от нас, но комплексната интелигентност, която търсим, няма да бъде постигната по този начин", смята Мариана Тодорова.

"Добре е тези червени флагове да се веят, защото това поставя все по-стриктни изисквания към компаниите и налагане на законодателство и рестрикции. Това ни дава механизмите да осмислим и намерим как да контролираме изкуствения интелект, защото и Мъск, и Сам Алтман казват, че всъщност ние вече нямаме начин да контролираме изкуствения интелект", допълни футурологът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спиридонов

    6 0 Отговор
    Тоест пиши ги 40%
  • 2 Бмх

    5 0 Отговор
    Умен друг път, може само да е по- умен от теб.
  • 3 Асд

    13 3 Отговор
    По-скоро реалният процент е около 90!
    И го казвам, защото съм виждал деца как ползват изкуствен интелект да им напише доклад за владетел от Първата българска държава.
    Е, нямаше общо с това, което пишеше в учебника по история.
    Циркът настана, когато диванетата трябваше да споменат източник на информация.
  • 4 Истината

    2 11 Отговор
    Илон го е яд, че не е вече част от chatGPT, а неговият проект за ИИ е доста изостанал, за това плаши, злобно човече, дребна душица.
  • 5 Механик

    17 1 Отговор
    Щом Естествения Интелект допуска създаването, популиаризирането и внедряването на ИИ, то значи, че зартиването ни си дело на Естествения Интелект.

    Коментиран от #11

  • 6 БеГемот

    6 5 Отговор
    Мисля ,че Путин и славната и безстрашна руска армия ще видят сметката и на изкуствения интелект...ще бъде атакуван на вълни докато забий и почне да си говори сам на арамейски нещо от рода на аз съм пътят и истината и живота и дойдох да ви подчиня и да нямате други богове освен мене....

    Коментиран от #15

  • 7 ПБФ

    5 0 Отговор
    Какъв би бил мотивът на ИИ да унищожава човечеството? Една програма във виртуална реалност е дефакъто част от друга вселена.
    Единствената логически състоятелна прогноза за унищоженоие посредством ИИ е тази, която включва чисто чпвешки мотиви.
    Като оръжие ИИ може да бъде опасно и точно като оръжие е безопасно без човешкия мотив.
    Войната през ИИ може да бъде и икономическа - без ИИ ще сте стопански аутсайдери и така всеки ще го ползва, както позлва днес айфони и нет по същата причина. Тази зависимост може да роди куп неизследвани от правна гледна точка посегателства и възможнпости за всякаки синдикати и терористи.

    Коментиран от #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бах мама му..

    5 2 Отговор
    Ааа, НЕ.Това е единствено привилегия на Путин.Изкуствения интелект да не му отнема мечтата.
  • 10 Ии няма

    1 1 Отговор
    Да унищожи човечеството то ще еволюира под натиска и ще се развие във вселената.чака ни интересно бъдеще .

    Коментиран от #16

  • 11 БайБоцимир

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Като с ядрените оръжия е - знаят, че може да затрие човечеството, но не могат да не се въоръжават, че да има с какво да плашат другите. Знаят и, че ИИ може да е пагубен, но не могат да не го развиват, защото вярват, че надпреварата е кой ще го контролира.
  • 12 Корекция

    5 1 Отговор
    Има 100% вероятност.
    В момента, когато ИИ получи възможност сам да поддържа съществуването си (чрез управление на енергийните си източници и разни машини, вкл. роботи), протеиновите кукли са история.
  • 13 Асд

    4 0 Отговор
    Губи ви се цялостната картина - а именно, че ИИ се използва от мързел, и това води до закърняване
  • 14 Гост

    2 0 Отговор
    На този етап са 20%. Като го внедрите повече ще станат 50%, а като стигнат 70%, вече няма да можете да му отнемете контрола.
  • 15 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "БеГемот":

    Ти, най-добре се пази ИИ да не почне да ти обещава по 70 девиси, че току-виж си облякъл еле4ето с б0т0на.
  • 16 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ии няма":

    Съвременните технологии карат човека да закърнява и да губи способностите си. Разчитаме повече на техниката да ни върши работата, докато ние седим на дивана и цъкаме по тъчскриина. Дори не пазаруваме от магазина, вече.
  • 17 00014

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ПБФ":

    "Какъв би бил мотивът на ИИ да унищожава човечеството?" --- Ами след като е създаден от хора, значи са му заложени и мотиви за власт, алчност, унищожение. Не бъди късоглед.