Last news in Fakti

19 Май, 2024 14:15 1 286 12

4 начина да избегнете прилошаване в колата

  • автомобилна болест-
  • прилошаване-
  • пътуване

Ето как да победите автомобилната болест

4 начина да избегнете прилошаване в колата - 1
Снимка: Shutterstock

Близо половината от участниците в движението по света са засегнати, твърди проучване на Центъра за изследвания и иновации на Ford. Затова едни умират от щастие, че ще пътуват за морето, но други треперят само при мисълта какво ги чака, докато най-сетни спрат на брега.

За щастие, автомобилните експерти вече измислиха набор от четири удобни трика, които можете да използвате, за да победите автомобилната болест.

Оправeте очите

Автомобилната болест се причинява от повтарящи се движения във вътрешното ухо. Базира се на същите принципи като вашето равновесие, което определя баланса ви, пише "Фокус". Точно както когато се опитвате да стоите на един крак, да държите очите си нагоре и да се фокусирате върху фиксирана точка, трябва да се опитате да избегнете движението около вас. Опитайте да изберете забележителност, пътен знак или дори само хоризонта и дръжте погледа си заключен върху него. Уверете се, че не гледате пътя (освен ако не шофирате и сте в натоварен участък). Нито пък самата кола.

Разсейте се

Откъсването на ума от автомобила също е жизненоважно. Разсейването на вниманието с музика, аудиокнига или подкаст може да бъде чудесен начин да опитате и да забравите, че се носите по пътищата. Разбира се, като шофьор просто бъдете сигурни, че нищо, което слушате, не ви кара да губите фокус върху света около вас. Пътниците също трябва да избягват четене или време пред екрана, тъй като това всъщност влошава нещата. Особено това важи за децата, на които най-често им се гади, но и най-продължително време са на телефоните.

Изберете правилното място

За да сведете до минимум симптомите си, седнете отпред. Или ако трябва да сте отзад, изберете средата. Взирането в неподвижна седалка пред вас, докато тялото ви усеща движение, може да предизвика смесени съобщения, които ви карат да се чувствате зле.

Чудодейно лекарство

И накрая, един от по-необичайните трикове всъщност може да е чудодейно лекарство. Експертите препоръчват да ядете джинджифил под някаква форма един или два часа преди да тръгнете на път.

Независимо дали е суров, в чай, като таблетка или дори в бисквити, той може да помогне да се преодолеят някои от най-лошите ефекти на болестта по време на пътуване. Джинджифилът съдържа 2 основни активни компонента: Gingerol и Shogaols. Те ограничават ефектите на ацетилхолина и серотонина в тялото. Серотонинът стимулира рефлекса на повръщане при хората, докато ацетилхолинът може да предизвика неволни стомашни рефлекси. Ограничавайки ги, джинджифилът може да помогне да спре стомаха ви да се чувства неприятно.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не се

    7 0 Отговор
    возете в автомобил
  • 2 Елизабет канцлера

    1 1 Отговор
    Принц уилям ми писа аз не му отговорих , все пак съм много повече от него 🤣

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Грета

    2 1 Отговор
    Моят митбъстер електрика има една страхотна тапа , и когато в колата му ми прилошее и ми тръгне , веднага си запушвам устата с тапата! Това води до няколко преглъщания , и повръщането се разминава!

    Коментиран от #10

  • 6 Бегай някаде утепляк

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Елизабет канцлера":

    Няма да те истърпя и 10 секунди около мен
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Стар джедайски трик

    1 0 Отговор
    Ако не пилотирате, удряте две големи ракии на гладно. Така ще излезете от хибернация чак като стигнете на морето.
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Изпитано; Когато пътувате на дълъг път с много завои, ПЕЙТЕ! Така регулирате диафрагмата и дишането...Всичко останало се получава от самосебе си...Ако не сте певец като "Павароти", може да си помогнете и с малко "НОТИ", но с мярка.
  • 10 Гретиния

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Грета":

    И започваш да пърдиш.
  • 11 Ако сте забравили таблетките

    0 0 Отговор
    Проив драйфане, гледайте да сте сити, защото на гладен стомах е още по- ужасно, вземете си кока- кола за пиене, гледайте да дишате дълбоко през почивките когато спирате автомобила и сте на въздух, вземете си и ментови бонбони или дъвки...
  • 12 Ко речи?

    0 0 Отговор
    5. Да не сте гълтали през долната уста наскоро.