Last news in Fakti

22 Май, 2024 13:58 922 2

Събитията, заради които днес преминаваме през проверки за сигурност на летището

  • полет-
  • самолет-
  • проверка-
  • летене-
  • мерки за сигурност-
  • мерки за безопасност

Терористични атаки, отвличания, изнудвания, бомби - всички тези ситуации налагат тежките мерки за сигурност и проверките, през които преминаваме на летището преди полет

Събитията, заради които днес преминаваме през проверки за сигурност на летището - 1
Снимка: Shutterstock

Съвременните мерки за сигурност при полетите са резултат от редица инциденти и терористични атаки, които промениха авиационната индустрия завинаги. От атаките на 11 септември 2001 година до по-малко известни опити за саботаж, всяко събитие е довело до въвеждането на нови и по-строги процедури, които да гарантират безопасността на пътниците и екипажа.

История на сигурността в авиацията

Едни от първите сериозни мерки за сигурност в авиацията започват да се въвеждат след поредица от отвличания на самолети през 70-те години. Един от най-запомнящите се случаи е отвличането на полет TWA 847 през 1985 година. Този инцидент показа на света колко уязвими могат да бъдат въздушните пътувания и колко лесно е да се използват самолети за терористични цели. Това доведе до инсталирането на първите метални детектори и проверки на багажа.

Трагичните събития, които промениха всичко

Атаките на 11 септември 2001 година

Атаките на 11 септември 2001 година са вероятно най-запомнящото се събитие, което коренно промени авиационната сигурност. Четири пътнически самолета бяха отвлечени от терористи от Ал-Кайда, което доведе до гибелта на почти 3000 души. След тези атаки, правителствата по света въведоха драстични мерки, включително строг контрол на ръчния багаж, проверка на обувки, забрана на определени течности и забранени предмети на борда. Нови технологии като телесни скенери и биометрични системи за идентификация станаха стандартни на много летища.

Бомбената атака на Локърби (Pan Am Flight 103)

Друг значим инцидент е бомбената атака на полет Pan Am 103 над Локърби, Шотландия, през 1988 година. Този трагичен случай, при който загинаха 270 души, доведе до значително затягане на проверките на багажа и въведе нови стандарти за сигурност при товарните полети.

"Бомбата в обувка" - Ричард Рийд

През декември 2001 година, само няколко месеца след атаките на 11 септември, Ричард Рийд се опита да взриви полет на American Airlines с експлозиви, скрити в обувките му. Неуспешният опит доведе до въвеждането на задължителна проверка на обувките на всички пътници на летищата.

"Течният заговор" от 2006 година

През август 2006 година британските власти разкриха заговор за взривяване на трансатлантически полети с помощта на течни експлозиви. Това събитие доведе до днешните ограничения за пренасяне на течности в ръчния багаж, които включват забрана за носене на контейнери с обем над 100 милилитра.

Защо днешният процес е толкова дълъг и изисква няколко проверки?

Днешните мерки за сигурност може да изглеждат прекомерни и времеемки, но те са резултат от натрупания опит и множество анализи на инциденти от миналото. Многостепенните проверки са създадени с цел да се минимизират възможностите за грешка и да се увеличи шанса за засичане на потенциални заплахи. Всеки един етап от проверките има специфична роля и допринася за общата сигурност на полетите.

Любопитни факти и бъдещи тенденции

Интересно е, че някои от мерките за сигурност, които се считат за стандартни днес, биха били немислими преди няколко десетилетия. Например, използването на кучета за откриване на експлозиви или специални агенти, които се внедряват сред пътниците за да наблюдават съмнителни поведения. В бъдеще, можем да очакваме още по-иновативни технологии като разпознаване на лица и поведенчески анализи, които ще направят полетите още по-сигурни, без да забавят процеса толкова значително.

Същността на днешните мерки за сигурност при полетите е непрекъснатото приспособяване към новите заплахи и технологични възможности, което гарантира, че въздушните пътувания остават безопасни и сигурни за всички.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да ве да

    4 2 Отговор
    Няма нужда от атентатори, само вижте последните разследвания срещу Боинг за контрола и качеството на самолетите им!
  • 2 честен ционист

    4 7 Отговор
    Само за подигравката като стадо пред кошара. Да не мислите, че на някой му пука случаен полет дали ще катастрофира. Все едно да ви проверяват на гари и автогари.