Last news in Fakti

4 Юли, 2014 00:00 1 422 0

Има нужда от промяна на Изборния кодекс

  • има нужда-
  • изборното законодателство-
  • мира радева

Но в този парламент няма как да стане. Интерес от 100 % мажоритарен вот има само една партия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Относно актуалната политическа ситуация и перспективите за промяна на изборното законодателство Факти.бг потърси мнението на социолога Мира Радева.

ГЕРБ не осигурява кворум в парламента, стана ясно, че оставката на кабинета „Орешарски“ ще е в края на юли, не трябваше ли управляващите да се оттеглят по-рано?

Според мен правителството отдавна трябваше да подаде оставка. Още веднага след като двете основни партии, изграждащи парламентарното мнозинство с помощта на „Атака“, се отказаха да подкрепят този кабинет, не ми беше ясно защо той продължава да стои на власт.

За мен този въпрос е политическа еквилибристика. Такъв подход засилва убеждението на избирателите, че политиката е нещо, което не се прави пред очите на всички, а се прави някъде на скрито и тъмно и има някакви задкулисни договорки.

Какви политически конфигурации предвиждате в новото НС?

Много сме далеч от самите избори и от евентуалния резултат. Той е доста неясен и непредвидим в този момент, затова за конфигурации може да се говори след като изборите бъдат проведени. Много зависи и от това как ще протече самата кампания. Колкото и социолозите да се опитват да прогнозират проблема, в последно време няма никакви изследвания.

Колко партии мислите, че ще влязат в новото НС?

Не мога да отговоря на този въпрос, след като няма изследвания. Първо правим всичко възможно, за да оплюем социолозите като лоши хора, после ние трябва да влезем в ролята на врачки. Още нищо към момента не е ясно. Трябва да изчакаме изборния процес да се оформи, да видим как ще премине кампанията. Видяхте, че една Костинбродска афера може да промени вота. Това беше в последния ден - деня на размисъл, когато наяве беше извадена една огромна медийна и изборна манипулация. Слабостта на българските институции доведе до това, че Конституционният съд реши да не атакува резултата на изборите и какво се получи в крайна сметка – една година клатещо се управление. Не е ясно кой какво постигна с всичко това. БСП само трупа негативи. Избирателите са недоволни. Някаква игра на нерви и нищо друго.

Възможна ли е коалиция между ГЕРБ и БСП?

Теоретично всичко е възможно, но понеже ГЕРБ са по-силната партия, те едва ли ще са такива безумци, за да си отрежат клона, на който седят.

А между ГЕРБ и ДПС?

Мисля, че Бойко Борисов минава за много здравомислещ човек. Той предпочита да играе ва банк и да не търси договорки, защото е наясно, че те са от ден до пладне и от тях само се губи влияние.

Все пак се предполага, че в даден момент ГЕРБ няма да могат да управляват сами, предвиждате ли повече партии да попаднат в парламента?

Вие все едно си произвеждате едни „храни и напитки“ и после си ги консумирате и дъвчете. От къде да е ясно и от къде го правите този извод? Защото сте си произвели някакъв ваш резултат и искате други хора да го коментират. Трябва да е ясно едно нещо: че в демократичните държави избирателят определя и докато не се произнесе той всякакви подобни твърдения са спекулации, които допринасят за общата мъгла, в която живеем.

Спомням си 2009 година, когато изборният резултат не даде мнозинство на ГЕРБ и много колеги казаха: сега те с тези ли ще направят коалиция?! Вече имахме изборен резултат. И аз тогава казах: Чакайте бе хора, оставете този, от който зависи, да се произнесе, да си каже мнението. Е, имаше ли коалиция? Нямаше. Напук на всички, които преди това говореха. Така че не слагайте каруцата пред коня. В сегашната ситуация да се говори, че трябвало да има коалиция - това директно обслужва тезата на хора като Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Кольо Колев. Не желая да бъда в този отбор, защото просто това е нечиста игра – да се внушават на хората някакви неща. Единственото, което трябва да се внушава на хората, е, че от техния глас зависи и че те трябва да направят своя избор независимо от всякакви опити на определени кръгове да им внушат определено нещо.

Социолозите правят прогноза върху ясна база, а няма изследвания и изборният период е далече. В момента никой не прави изследвания и с право. Дори и сега да имаме определени резултати от проучвания, те нищо няма да могат да кажат за резултата след три месеца. Не случайно цитирам Костинбродската афера. Използват се изключително нечисти и неполитически средства. И никой не може да каже: сега ще стане еди какво си... Ситуацията е непредвидима.

Има ли нужда от промяна на Изборния кодекс още в рамките на този парламент?

Аз искам промяна на изборното законодателство, но няма кой да я направи, защото този парламент няма мандат, няма доверие. Самите партии нямат доверие и няма разговор там, всичко е скъсано. Може да се искат много неща, но това няма да се случи.

Виждате ли перспектива относно 100-процентовия мажоритарен вот в два тура?

100% мажоритарен вот, според мен, има само една партия, която би имала интерес да го приложи, и това е ГЕРБ. Всички други биха били против. Защото ГЕРБ има възможност с по-малък брой гласове да реализира по-голям брой мажоритарни мандати. Това ясно се доказа още през 2009 година, когато те спечелиха всички мажоритарни места. Според мен, това е партията, която стратегически има изгода от мажоритарния вот, но, за да се направи такава промяна на Изборното законодателство, те трябва да осъзнаят стратегическото си предимство. И ако имат мнозинство в следващия парламент - да прокарат такава идея.

Но като цяло мисля, че българските политици са доста страхливи относно резки промени в изборното законодателство и смятат, че им е сигурна и стабилна пропорционалната система. Затова не очаквам бързо прилагане на подобна процедура. Възможна е, само ако ГЕРБ се почувстват силно застрашени и решат просто да рискуват. Единствената партия, която има интерес от това, е ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА