Last news in Fakti

21 Юли, 2014 17:37 1 946 4

Кънчо Филипов: Икономиката ни трябва да произвежда

  • кънчо филипов-
  • произвежда-
  • лидер-
  • партия лидер

А не да бъде пазар за чужди икономики

Кънчо Филипов: Икономиката ни трябва да произвежда - 1
Снимка: ПП Лидер
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ние смятаме, че основният приоритет в новия обществен договор между политиците и гражданите трябва да бъде българската икономика. България трябва да се превърне в икономика, която произвежда, а не територия - пазар за чужди икономики. Това заяви в интервю за Факти.бг Кънчо Филипов, председател на партия Лидер.

Г-н Филипов, какво е необходимо да се направи, според Вас, за да излезе страната от политическата криза?

Всяка държава има своите национални приоритети. Тяхното реализиране се постига чрез национален консенсус между всички политически партии и гражданското общество с оглед на националния интерес. След приемането на България в ЕС, страната ни няма национален приоритет. Няма общи цели и каузи, които да  насочат обществената енергия в позитивна посока и да върнат доверието на гражданите в държавата.  В последните месеци много ясно пролича, че „общественият договор" в България е разрушен. Ние смятаме, че основният приоритет в новия обществен договор между политиците и гражданите трябва да бъде българската икономика. България трябва да се превърне в икономика, която произвежда, а не територия - пазар за чужди икономики.

Ето защо партия Лидер предлага в следващото десетилетие национален приоритет да бъде развитието на българската икономика. Само по този начин можем да съживим България.

През последните 24 години се осъществиха много псевдо-икономически експерименти за кратки периоди от време. Всяко правителство започваше нови икономически реформи, появяваха се нови експерти в преследване на лични амбиции за сметка на обществения и държавен интерес.  Вместо държавническо управление с ясна стратегия и национален приоритет, отговарящ на дневния ред на българите, ние станахме свидетели на политически боричкания с кратък времеви хоризонт и съмнителни мотиви. Това нанесе сериозни удари и поражения в развитието на българската икономика и българското стопанство.

Политиците и обществото трябва да признаят, че един управленски мандат е обективно недостатъчен за разработването и реализирането на цялостен цикъл от икономически реформи и последователни политики, които да донесат желания дългосрочен стабилен икономически растеж и национален просперитет. Необходим е добре обмислен, стабилно аргументиран и дългосрочен икономически проект, базиран на националния интерес и разбирането за икономически патриотизъм, който да бъде последователно и прецизно практически внедрен и изпълняван от държавата, предприемачите и гражданите на България.

Партия Лидер предлага следното политическо решение: консенсус между всички национално отговорни партии на база националния приоритет за създаване на национална икономическа доктрина, като в нейното разработване да се включат: целият икономически потенциал, независимо от партийни пристрастия и ангажименти - икономически експерти, научни среди, бизнес организации, браншови организации, синдикати; граждански организации и сдружения; при необходимост, и външна експертна помощ.

Как ще участва Лидер в предстоящата предизборна кампания, самостоятелно или в коалиция?

Основната задача на ПП Лидер през летните месеци е да убеди българските граждани, че е партия, която ще отстоява и защитава техните интереси, ще се бори за по-бързото и по-безболезнено преодоляване на икономическата и политическата кризи, в които изпадна страната ни, т.е. целта ни е подготовката за участие в предсрочните парламентарни избори и постигане на парламентарно участие със собствена парламентарна група. Вярвам, че партия Лидер ще получи необходимата подкрепа от българските граждани и ще присъства в следващия парламент. Предстои труден период, в който борбата за всеки глас ще бъде изключително оспорвана. Надявам се битката на терена да бъде битка на идеи за  излизане от кризата и бъдещето развитие на страната ни. Защото, съгласете се, изборите идват и отминават, правителствата се сменят, но политиците носят отговорност за своите управленски решения и е крайно време българското общество да поиска "отчет" на база "обещано" - "изпълнено." Ние сме срещу обедняването на българските граждани и ще се борим за създаване на благоприятни условия за правене на бизнес у нас. Защото гръбнакът на икономиката - това е малкият и средният бизнес, който, за мое огромно съжаление, е изключително неглижиран през последните години. Защото кризата е време за вземане на решения и на прагматични, разумни позиции в подкрепа и солидарност с бизнеса. Дойде времето не само за дебат, но и за реализиране на мерките, които да доведат до съживяване на икономиката и  оттам - до възможност за компенсиране на тежките последствия от икономическата криза. Мисля, че в момента хората и бизнесът са с "отворени" сетива за логичните и работещи решения и партиите, които стоят зад тях и тяхната реализация, имат големите шансове да спечелят изборите. Вярвам, че партия Лидер притежава този потенциал.

По отношение на коалиционната политика на партията, ще водим разговори с потенциални партньори, с които споделяме общи ценности за евентуално обединение върху общи, надпартийни приоритети в името на подобряване на условията на живот и жизнения стандарт на българските граждани, връщането на тяхното доверие в политическите партии и институци, както и възстановяването на имиджа на страната ни като стабилен и предвидим партньор.

Предстоят обсъждания с политически партии и граждански организации относно визията за развитието на страната ни. В условията на тежката икономическа, социална и политическа ситуация, в която се намира страната ни, е важно да се търси политически консенсус по ключови секторни политики, а не да издребняваме в задкулисни политически и личностни битки. Който убеди българските граждани, че ще успее да подобри жизнения му стандарт, би могъл да участва в следващото управление на България.

При всички случаи фокусът на предстоящата предизборна кампания трябва да бъде  обединяването около дългосрочен надпартиен консенсусен план за развитие на българската икономика. Това е единственият начин партиите да отговорят на нивото на очакванията на българските граждани.

Има ли необходимост или не от промяна на Изборния кодекс и трябва ли да има мажоритарен избор?

Още през лятото на миналата година, когато се обсъждаше активно, включително и с гражданското общество, необходимостта от промени в Изборния кодекс, партия Лидер излезе с ясна позиция и конкретни предложения за промени в изборния закон. Проблемът не се състои дори в това дали да има мажоритарен избор, или не. На първо място, трябва да се съставят и поддържат коректни избирателни списъци, които да бъдат изчистени от т.нар. "мъртви души."

Освен това ние настояваме за въвеждането на активно избирателно право. Парламентарно представените партии не поеха отговорност за неговото въвеждане, каквото има в редица европейски държави. Считаме, че това трябва да е основата на един нов Изборен кодекс. Например, лица, които имат данъчни задължения към общините, да отпадат от избирателните списъци. По този начин ще бъдат уеднаквени правата и задълженията на гражданите. Предлагаме и въвеждането на образователен ценз за гласоподавателите според изискванията на Конституцията на РБългария.

Партия Лидер апелира и за създаването на постоянна изборна администрация, която да е деполитизирана. Сегашното разделение по партийни квоти на изборните комисии е сериозна предпоставка за манипулиране на вота. Ето защо предлагаме във всяка избирателна комисия да има представители на извънпарламентарно представените партии, регистрирани за съответния вот, граждански организации  и неправителствения сектор, занимаващи се с наблюдение на изборния процес.

А колкото до въпросът за мажоритарния избор, възможността за преференциален избор в настоящия закон отговаря донякъде на очакванията на гражданите за мажоритарност. Коригирането на преференциалния праг с нулева ставка би дало възможност на гласоподавателите да подреждат листите според техните очаквания и предпочитания.

Кънчо Филипов е роден на 10 март 1951 г. в Стара Загора, където завършва  ГПЧЕ "Ромен Ролан" с френски език. Висше образование със специалност "Машинен инженер" получава от "Техническия университет," гр. Варна. Специализира "Макроикономика и стопанско управление" в Академия за обществени науки, гр. Москва.

Трудовият му стаж започва през 1977 г. в "ТЕЦ Марица изток 3." От началото на прехода работи в "ТЕЦ Марица изток 1," където преминава по стъпалата на служебната йерархия до поста изпълнителен директор на обединеното с "Брикетна фабрика" предприятие "Брикел."В момента е председател на съвета на директорите на "Брикел" ЕАД.

Владее френски и руски езици.

Женен, с двама синове и един внук.

На първия Конгрес на политическа партия ЛИДЕР, проведен на 7 април 2008 г., е избран за неин председател. На този пост с пълно мнозинство е преизбран и на втория редовен Конгрес на партията, проведен на 7 април 2012 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 georgi genchev

    0 0 Отговор
    Taka li be bai Kyncho,...mi kvo chakash zapriatai rykavite i obuvai botushite i kandidatstvash po evropeiski fond i pochvash da gledash ovtse.............
  • 2 georgi genchev

    0 0 Отговор
    Da taka e che triabva da se proizvegda,..samo che ima malka podrobnost....----Balytsite gi niama veche.....

    Коментиран от #3

  • 3 Shmeker

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "georgi genchev":

    Кои балъци ги няма?
    Ти да не си от ония дето са учили за да не работят
  • 4 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Ми тя икономиката си работеше и то доста добре! Имаше дребен бизнес и то силен, но някой реши да го унищожи.Я да се замислим колко частни фирми затвориха кепенци за 10 години?А тези фирми работеха, произвеждаха и бяха успешни.А всички знаем,че дребния бизнес пълни джоба на държавната хазна.