20 Август, 2014 14:09 1 279 1

Ароматизирано кино - що е то?

  • дайана самарцева-
  • ароматизирано кино-
  • филм-
  • лондон-
  • челси колеж-
  • университета по изкуствата

Дизайнерката Дайана Самарцева парфюмира своите прожекции, за да събуди асоциации и спомени у зрителите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Възпитаничка на Университета по изкуствата в Лондон (Челси Колеж), 22-годишната Дайана Самарцева е завършила интериорен дизайн и пространствено оформление. Най-новият й проект обаче е в сферата на седмото изкуство и е вдъхновен от колективните спомени от старите кина в Южен Лондон, които някога са използвали антисептични есенции, за да предотвратят разпространението на туберкулозата.

Тя разработва проучването за проекта си в малко дизайнерско студио, базирано на Хай Стрийт Маркет в южния лондонски район Дептфорд, и събира сантименталните спомени на много хора за този живописен квартал. Благодарение на тях тя създава своеобразно „кино на спомените“ в областта на дизайна на публични места.
Пътуващото кино Memory Lane cinema показва работи на обещаващи млади дизайнери и използва специално изработени по поръчка парфюми, които се пръскат, докато филмът се прожектира, за да извикат у зрителите стари спомени и представи, за да подобрят възприятията им.

Факти.бг разговаря с младата възпитаничка на Челси Колеж, чиито проекти се оценяват високо не само от академичните среди, но и са показвани с успех в британската столица и в Шанхай.

Дайана, разкажете ни повече за вашето обучение?

Студентите по интериорен дизайн и пространствено оформление работят на реални места, включват се в „живи“ съвместни проекти и от тях се иска да преценяват критично както мястото, така и общността, която го обитава. Това образование се отличава от други подобни по силната си изследователска насоченост. За моя тезисен проект аз бях базирана в самия Дептфорд и в него бяха ангажирани различни потребителски групи. Именно това проучване доведе до финалния дизайн на ароматизираното кино.

Бихте ли обяснили по-точно какво представлява ароматизираното кино и какво ви вдъхнови за неговото създаване?

Моят проект Memory Lane cinema е кино на колела, което пътува из града и прожектира филм за спомените от Дептфорд. Провеждайки съвместни игрови проучвания, аз събрах много сантиментални спомени за това място, които използвах във филма. Вдъхновението дойде от старите кина в Южен Лондон, които са използвали специални аромати, за да дезинфекцират пространства, където се събират много хора, и да предотвратят заразяването с туберкулоза. В моя проект аз също така използвам направени по поръчка парфюми, които се асоциират със спомените във филма и подобряват възприятията на публиката.

Вашето кино функционира ли наистина, или е само експеримент?

Да, работи. Организирах събития с прожекции като част от дипломното шоу на Челси Колеж. По време на частните прожекции отвън се събираха опашки от посетители, които чакаха да влязат, за да видят за какво става въпрос. Филмът се показваше с помощта на саморъчно направен проектор с увеличителни лещи и екран на iPad, поставени в кутията на апарата. Докато зрителите гледаха, чрез натискане на пулверизатори се разпръскваха специалните парфюми, окачени на задната стена на кутията.

Кои лондонски галерии показват ваши работи?

От Habitat UK забелязаха моя проект по време на показването му на дипломното шоу и го селектираха за изложба в галерия „Платформ“, която е на последния етах на големия магазин „Хабитат“ на Кингс Роуд в Лондон.

Какво планирате за в бъдеще? Ще продължите ли да учите?

Мислех да продължа, за да получа магистърска степен и по продуктов дизайн, но първо бих искала да придобия опит в реална работна среда. Ще продължа да сътруднича с професионалната общност, за да усъвършенствам дизайнерските си методи. В бъдеще мисля да се заема с бизнес в сферата на дизайна и производството на мебели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    И у нас има такива кина. Някой се изрязва в тъмнот и освобождава звяра и после всички бягат вън на чист въздух.