Last news in Fakti

29 Август, 2014 14:17 5 257 9

Осем партии с реален шанс да влязат в НС

  • гълъбов-
  • осем-
  • партии-
  • реален-
  • шанс-
  • нс

Има ясна, възможна коалиция в новото НС между ГЕРБ и РБ. В следващият парламент няма да имаме вътрешен ляв фронт, прогнозира политологът

Осем партии с реален шанс да влязат в НС - 1
Снимка: НС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Следващият парламент ще бъде по-разнообразен от към състава си, но въпреки това вече има ясен профил на потенциално управляващо мнозинство в лицето на ГЕРБ и Реформаторите, прогнозира в интервю за Факти.Бг политологът Антоний Гълъбов по повод предстоящите парламентарни избори.

По отношение на левите формации Гълъбов смята, че АБВ и БСП ще работят трудно заедно, заради което няма да имаме вътрешен ляв фронт в следващия парламент.

Публичен дълг е на служебното правителство на Георги Близнашки да покаже фактическото състояние на страната, за да може избирателите да имат шанса, избирайки на 5 октомври, да знаят много повече за реалното й състояние, заяви политологът, относно управлението на служебното правителство.

Как оценявате първите стъпки на служебното правителство на Георги Близнашки?

Продължавам да смятам, че е малко рано за междинна оценка на служебното правителство, тъй като част от министерствата заработиха на пълни обороти едва тази седмица. Общата линия, която се оформя ясно, е в един доста по-широк фронт от необходимостта само от подготовка за изборите. Това е правителство, което управлява в условията на тежка институционална криза. То е легитимно и пълноценно правителство и се надявам, че този дебат вече заглъхна.

Същественият проблем е в администрациите и в това, че за много кратък период от време, трябва да бъдат деблокирани отделни сектори и едновременно с това да бъдат  набелязани основни линии на оптимизиране на административните структури, тъй като държавата е подредена зле и в условия на криза, тя произвежда допълнителни рискове. По отношение на тази задача, която дори и не е артикулирана точно по този начин, към която се движи служебният кабинет, все още е рано за оценка.

Относно подготовката на изборите ми се струва, че нещата се движат в обичайния порядък и дори бихме могли да очакваме една по-спокойна работа в тази насока, независимо от по-малкото финансови средства. Важно е да се гарантира доброто взаимодействие между органите – МВР, Прокуратура, за да бъдат пресечени и неутрализирани поне част от опитите за манипулиране на изборните резултати. В това отношение тази функция на правителството се развива добре.

Големият проблем е това, какво ще успее да постигне служебното правителство по отношение на този публичен одит, който дължи на българското общество. С други думи да покаже какво е действителното състояние на държавата в момента, защото в условия на предизборна кампания, част от политическите формации са заинтересовани да представят състоянието като по-добро, а други като по-лошо.

Публичен дълг е на служебното правителство да покаже фактическото състояние на страната. В това отношение ми се струва, че одита, който беше възложен в министерствата е навременна мярка. Имам предвид решението на финансовият министър. Предполагам, че в следващите дни ще се разбере действителното състояние във всяко едно от министерствата.

Важно е да се направи цялостен преглед на ангажиментите на България и на това, което е поето като задължения, това което е постигнато в някакви периоди от време като договорености, така че поне избирателите да имат шанса, избирайки на 5 октомври, да знаят много повече за реалното състояние на страната.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако няма 121 депутата няма да вземе властта, възможно ли е служебното правителство да ни управлява по-дълго?

Предполагам че не, защото има ясна възможна управляваща коалиция. Има ясен профил на потенциално управляващо мнозинство. Имам предвид ГЕРБ и Реформаторски блок. Част от напрежението между двете формации е генерирано от самата предизборна кампания и ситуацията, в която се намира всяка една от тях.

Не виждам перспектива за много дълго съставяне на правителство, защото страната наистина се намира в криза и предполагам, че ако липсват няколко гласа, ще има политически формации, които ще са готови да поемат ангажимента за това.

Смятате ли, че Реформаторите и ГЕРБ ще могат да изгладят отношенията си?

Надявам се да ги договорят на принципна основа. Надявам се да има достатъчно здрав разум и от двете страни, за да разберат, че това са две различни политически формации и те не са еднакви и точно затова и избирателите им са различни. В конкретния случай те могат да имат ангажимента да свършат заедно определени неща, а ако имат повече здрав разум предполагам, че могат и да постигнат съгласие.

Колко партии според вас ще влязат в новото Народно събрание?

Осем политически формации имат реален шанс да преодолеят бариерата за парламента. Дали ще  успеят да го направят зависи от избирателната активност. Това ще бъде парламент с доста повече политически формации, отколкото последните два състава на Народното събрание и според мен това е добре, защото самите политически ориентации в българското общество са твърде разнопосочни.

Очаквам доста по-разнообразен парламент отколкото този, особено последният, който беше само с 4 политически формации и който представляваше по същество едва около една трета от българските граждани.

Надявам се на малко по-широко представителство, разбира се с всички рискове свързани с това - повечето на брой политически формации затруднява постигането на съгласие между тях и законодателният процес се забавя и т.н.

Освен всичко останало аз държа на една от хипотезите си, че това Народно събрание, заради по-големия брой политически формации в него, би могло да започне с един дизайн на управляващо мнозинство и да завърши работата си с друг. С други думи, ако нямаме устойчиво управляващо мнозинство, то то би могло да бъде сменено в рамките на това Народно събрание.

А как виждате конфигурацията в новият парламент?

Това, което е сигурно е, че за първи път имаме шанс и леви формации да влязат в парламента. Имам предвид Движение 21, АБВ и БСП. Те няма да постигнат съгласие в парламента ако са и трите. Включително и АБВ и БСП ще работят трудно заедно, поради това ми се струва, че няма да имаме вътрешен ляв фронт в следващия парламент.

От друга страна Реформаторския блок и ГЕРБ имат допирни точки, но се различават по много теми. Ако част от подкрепата за Реформаторите се отклони, това ще намали тежестта на блока и от там възможността му да влияе върху политиката.

„България без цензура“ продължава да е на кантар по отношение на участието си в следващото Народно събрание, но ако преодолее бариерата, на свой ред ще има известни трудности при дефинирането на отношенията си с „Патриотичен фронт“, който според мен има всички шансове да бъде в следващия парламент.

Има поне няколко различни конфигурации, в които разграничителните линии не са лесни за определяне.

Следователно според Вас все пак АБВ имат шанс, така ли?

АБВ имат шанс. Аз твърдя, че и партията на Татяна Дончева -„Движение 21“ има шанс да влезе в НС.

Как мислите, „Коалицията“ на Бареков по-добре ли ще се представи на тези избори отколкото на европейските или не?

Не. Мисля, че нямат потенциал резултата на парламентарните избори да е по-добър от този на европейските.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коч

    0 2 Отговор
    Цели 8? Аз не виждам повече от 1-2 с реална програма какво трябва да се прави , останалите само се точат на софрата
  • 2 Милен

    0 4 Отговор
    ББЦ! 240 депутата!
  • 3 Ано

    0 4 Отговор
    ББЦ ще отърве България от ГЕРБ и ДПС!
  • 4 Иванов

    1 1 Отговор
    Аз ходех на лекции при Гълъбов, но той не идваше...
  • 5 Жоро

    2 1 Отговор
    Вече на никого не му дреме кои сте !
    Важно е какво правите !
    Ще ви следим !!!
  • 6 haha

    1 1 Отговор
    какви ббц бе , те се разпаднаха всички си подадоха оставки и дадоха ясно да се разбере че всичко е било фарс :Д Герб според мен ще се коалира със РБ или ДПС и ще имат абсолютно мнозинство , жалко ще е дпс да имат толкова власт , но те имат твърд и лесно влияещ се под различни фактори електорат и ще регистрират между 15 и 20% , а всички така наречени партиоти и особенно тези които псуват всяко правителство няма да гласуват с предтекста няма нищо да променя или няма за кого да гласувам ... и така винаги дпс ще са в управлението;)
  • 7 Буден

    1 1 Отговор
    При положение,че 90% ще влезнат стари муцуни какъв нов парламент,какво ново правителство.Всичко ще бъде по старому и реваншизма още по голям.България няма да бъде държава поне още 20-30години, а оттам на сетне си направете извод,какво следва!ЦИГАНИЗАЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 9 Змей Горянин

    1 1 Отговор
    Отдавна ми писна да слушам и чета за партии, коалиции, проценти, избиратели, електорат, избирателна активност, парламент, президент, кризи, демокрация, социализъм, комунизъм и още една камара клишета, които не значат нищо. Всеки знае за какво е борбата - за власт и пари, пари и пак пари, за да има възможност после Пульо от Горно Изгореле да се удари в гърдите и да каже "Ето ме, АЗ направих това и това, АЗ осигурих това и това, без МЕН сте зян и стадо!", макар да знаем, че този същият Пульо освен да гони к**вите и да чете вестници в парламента, не е свършил работа за две стотинки!
    Каквито ни ги изберат, такива ще ни управляват, и не се лъжете, че нещо зависи от вас, чичковците и лелките от ЕС и САЩ диктуват парада, "паръта прай борбъта".