29 Август, 2014 15:36 1 452 5

Двойните стандарти в ЕС привилегироват чуждите банки

  • двойните-
  • стандарти-
  • ес-
  • приливигироват-
  • чуждите-
  • банки
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор Мирослав Иванов

Разрастването на глобалната икономическа и финансова криза принуди централните банки по света да прибягнат до неконвенционални мерки, за да овладеят пораженията и да стимулират бързото възстановяване. Европейската централна банка (ЕЦБ) разработи финансовия инструмент Целенасочени дългосрочни операции по рефинансиране (TLTROs), с който инжектира ликвидна подкрепа и осигурява евтино финансиране. През септември и декември тази година ЕЦБ ще проведе два нови аукциона по своята програма за предоставяне на евтино финансиране към банките в Еврозоната.

От евтино, по-евтино

Цената за тези средства се формира от основния лихвен процент (ОЛП) на ЕЦБ плюс надбавка от 10 базисни пункта. Към настоящия момент ОЛП на ЕЦБ е в размер на 0.15%, което означава, че банките трябва да заплатят за средствата лихва от 0.25%. Тук е мястото да припомним, че ЕЦБ намали своя ОЛП в началото на юни като до преди това той бе 0.25%. Ниската инфлация в Еврозоната най-вероятно ще принуди ЕЦБ да прибегне до допълнително намаление на основния си лихвен процент в края на годината. Някои от най-песимистичните очаквания са, че ОЛП в Еврозоната ще трябва да достигне отрицателни стойности, за да се пребори ниската инфлация.

Според информация изнесена от престижния икономически сайт Bloomberg, четирите най-големи Италиански банки ще поискат финансова инжекция от ЕЦБ, която представлява ликвидна подкрепа, през септември, в размер от 27 млрд. евро като само UniCredit, ще поиска 7 млрд. евро като очакванията са при втория аукцион през декември да бъдат набрани нови средства за поделенията й в Германия и Австрия. Втората по големина банка в Италия Intesa Sanpaolo SpA планира да се възползва от 13 млрд. евро, а Banco Popolare SC възнамерява да потърси 3,8 млрд. евро. Изчисленията на анализаторът в Вarclays Plc Джузепе Марафино са, че общо всички банки от Еврозоната ще поискат 110 млрд. евро през септември, а обемът на отпуснатото евтино финансиране ще се увеличи през декември с нови 160 млрд. евро.

В България

Защо българските банки не се възползват от евтиното финансиране, за да предложат на гражданите и бизнеса в страна ниско лихвени кредити?

Предоставяните финансови инжекции от страна на ЕЦБ са достъпни само за банките от страните в Еврозоната. Поради тази причина българските банки не могат да получат средства на рекордно ниските лихви към момента от 0.25%. Въпреки това, теоретично част от тези средства могат отново да достигнат до България. Над 80% от българския банков сектор е собственост на чужди банки. Необходимо е банките майки намиращи се в страните от Еврозоната просто да преразпределят част от евтиното финансиране към своите дъщерни дружества в България. За съжаление това не се случва или поне заетите на рекордно ниски лихви средства не се предоставят на българския пазар на закономерно по-ниски нива. По данни на БНБ през юли 2014 г. средният лихвен процент по кредитите за потребление в евро 9.12%, а по жилищните кредити в евро 6.89%. Нива, които са ниски на база стойността на средствата набирани от вътрешния пазар, но ярко контрастиращи със стойността от 0.25% на предлаганото от ЕЦБ финансиране.

Защо БНБ не предложи на банките в страна подобен финансов инструмент?

На 1 юли 1997 г. в България е въведен Валутен борд. Той гарантира фискална и бюджетна дисциплина в страната. Централната банка обаче е ограничена в част от своите типични функции на емисионна институция – няма право да провежда парична политика, да кредитира правителството и да рефинансира търговските банки. Ето защо БНБ не може да разработва и прилага програми за евтино финансиране като ЕЦБ.

Също така при наличие на ликвидна криза в сектора, породена от външни фактори, подкрепа може да окаже правителството на страната. То от своя страна обаче също не може самостоятелно да пренасочва средства, а трябва преди това да получи разрешение от Европейската комисия. Преди броени дни ЕК одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3.3 млрд. лева.

В разпространеното прессъобщение бе посочено, че механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства. Това ясно показва, че въпреки своята явна неравнопоставеност в сравнение със страните от Еврозоната, българската банкова система е стабилна и сътресението в нея е моментно и се дължи на външни фактори.

Равносметката

Реално ЕЦБ се е превърнала в заложник на банките в Еврозоната, които просто молят за повече евтини пари и за повече правителствени програми, за да могат да извлекат ползи. Така по-малките страни като България се оказват с много по-добра финансова дисциплина от самата Еврозона, но са подложени на натиска на външни икономически и финансови интереси, на които все по-трудно могат да противостоят.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Савата

    0 0 Отговор
    Тоя Левон пак ше лапа пари!
  • 2 Змей Горянин

    1 0 Отговор
    Браво, значи изводът е - носете си новите дрехи и обувки, за да не ги носи някой друг.
  • 3 economist

    0 0 Отговор
    Европа иска да ни смачка. Уни получава ликвидна подкрепа тук, в случая това не е ли двоен стандарт вече?!?

  • 4 Razzputin

    0 0 Отговор
    В периода 2008 г. – 2014 г., Европейската комисия е одобрила различна по вид държавна помощ за банките в 22 държави-членки на Европейския съюз. Над 80 кредитни институции, сред които много от водещите такива в съответните страни (напр. Royal Bank of Scotland, Anglo Irish Bank, Bankia, Commerzbank, ING) са получили държавна помощ под формата на средства за рекапитализация, ликвидна подкрепа, издаване на гаранции и др. Общата сума по използваните инструменти достига близо 1,5 трилиона евро. Отделно банките от еврозоната могат да участват в различни по вид операции по рефинансиране от Европейската централна банка, имащи за цел засилване на кредитирането и увеличаване на ликвидността в европейската банкова система.
  • 5 Pedro

    0 0 Отговор
    Левон освен да лапа пари обича да си замезва с ягоди поръсени с черен пипер ??? Нещо подобно на содомия !
    Перверзниците в България, както меките китки са натикани във властта - познайте от кого ??? Кой е първият който е познал ?