Last news in Fakti

29 Август, 2014 17:17 3 735 12

Трябва ли всички да подкрепяме Лудогорец?

  • лудогорец-
  • фенове-
  • шампионска лига

Може ли клубната принадлежност да е съизмерима с националната

Трябва ли всички да подкрепяме Лудогорец? - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпросът за това дали всеки един български фен на футбола трябва да подкрепя Лудогорец в Европа сякаш измести вниманието от големия успех, който отборът от Разград постигна с класирането си в Шампионската лига.

Истината е, че никой не е длъжен да подкрепя определен клубен отбор, който и да е той. Лудогорец не е националният отбор на България и реално не е феномен, който може да нарече себе си „национална кауза“. Аз лично нямам проблем с това, че български фенове са отишли на „Васил Левски“, за да подкрепят Стяуа или Лацио. Това си е в реда на нещата, както много фенове на Барселона са подкрепяли Байерн Мюнхен по време на сблъсъците му с Реал Мадрид в полуфиналите на Шампионската лига през изминалия сезон. Едва ли и феновете на Ливърпул са се скъсали да подкрепят Манчестър Юнайтед, когато отборът игра финал в турнира на „Уембли“ през 2011 г.  Аз обаче имам проблем с това някой да показва откровена простотия на стадиона.

ОК, решил си, че ще подкрепяш Лацио или Стяуа срещу Лудогорец. Няма проблем. Стой си в сектора за гости, пей песните на отбора, който подкрепяш, и се забавлявай. Но когато започнеш да крещиш по българските футболисти „курви“, „турци сте“ или „маймуни“ - е, тогава вече наистина падаш много ниско. Падаш ниско, защото е тъпо, докато стадионът пее националният химн, ти да псуваш като каруцар по своите сънародници. Просто не е готино.

Никой не дължи на Лудогорец симпатия или върла подкрепа. Всички обаче дължим на този отбор уважение и признателност. Трябва да сме му признателни, че благодарение на него през следващите месеци ще можем да видим на родна земя супер отбори като Реал Мадрид и Ливърпул. Трябва да сме му признателни за това, че в чуждите медии най-сетне споменават България с добро. Най-малкото, всички клубове трябва да са признателни за това, че с успехите си Лудогорец спаси клубния коефициент на страната ни, който заради изцепките на останалите ни клубове в евротурнирите с най-различни анонимници сега можеше да гони кота нула. Дори псуващите по трибуните трябва да са признателни, защото е сигурно, че ще са сред първите, които ще се наредят на опашките, за да си купят билети за мачовете с Реал и Ливърпул.

Разбирам, че феновете на Левски и ЦСКА се чувстват ужасно, че малкият отбор от скромния Разград е стигнал  до там, за където те само мечтаят. Жалко е това, че родните грандове го докараха до такова ниво, че на запалянковците им остана само това да подкрепят своите любими клубове от чужбина. Ясно е, че феновете на Левски ги е яд, задето от Разград вероятно ще осребрят златния шанс, който „синият“ клуб профука по най-жалкия начин преди 8 години. Ясно е, че феновете на ЦСКА не могат да преглътнат факта, че техният клуб, имащ претенцията да е най-голямото българско име на европейската сцена, все още не е играл в Шампионската лига, за сметка на отбор, реално създаден само преди три години.

Разбирам огорчението на грандовете, но нека и те да бъдат честни към себе си. Благодарение на Лудогорец много техни представители ще имат шанса да видят футболисти, на които доскоро само са се възхищавали. За това нека проявят уважение. Никой не ги кара да обличат зелени фланелки или да пеят химна на Разград. Нека просто проявят уважение за това, че този клуб ще им позволи да изживеят една незабравима футболна емоция.

Наясно съм, че в България има много фенове на Реал Мадрид, които вероятно ще подкрепят своя любим отбор на „Васил Левски“. Нека обаче го направят позитивно. Радвайте се на Кристиано Роналдо и Гарет Бейл, аплодирайте ги, опитайте се да се снимате с тях след мача. Не забравяйте обаче, че ще имате възможността да направите това благодарение именно на Лудогорец, независимо колко българи или чужденци играят в този клуб. Подкрепяйте своя отбор, но не освирквайте и не псувайте по българския представител. Нищо не ви пречи да аплодирате някое атрактивно отиграване на играч на Лудогроец, нито да аплодирате тима, независимо какъв ще е крайният резултат. Да, добре ще е да преглътнем злобата и подигравките си след края на участието на отбора в турнира. Да, Лудогорец едва ли ще сътвори някакви чудеса от храброст. Напълно вероятно е да не спечели дори точка и да допусне да му вкарат много голове. Просто разликите между българския тим и Ливърпул и Реал са космически. Бюджетът на швейцарците от Базел пък е десетократно по-висок.

Истината е, че това какви резултати Лудогорец ще постигне в тази фаза от турнира, няма никакво значение. Важното е, че този отбор ще играе сред 32-та най-големи отбора в Европа. Важното е, че ще ни даде възможността да се порадваме на най-силните футболисти в света. А това дали ще му вкарат 20 гола, или ще завърши групата с 0 точки, няма абсолютно никакво значение. Важното е, че България има своя представител в клуба на най-големите.

Да, много хора се подиграваха на Левски за онова 1:17 в Шампионската лига през 2006 г. Много от тези, които дори все още се подиграват, обаче тогава се редяха на опашки за билети, за да видят Барселона и Челси, леко пренебрегвайки емоцията, която „синият“ отбор им осигури да изпитат. Същото се отнася и за Лудогорец.

Разбирам каква силна връзка има между феновете на ЦСКА и Ливърпул. Моят баща е фен на ЦСКА и почти толкова голям фен на Ливърпул. За повечето „армейски“ фенове страстта към Ливърпул е като вродена, тя е като магия. Разбирам, че те вероятно ще идат да подкрепят английския тим на „Васил Левски“. Нека обаче не забравят, че те ще гледат своя любим отбор благодарение на това, което постигна Лудогорец.

Въобще не ви призовавам да подкрепяте тима от Разград. Призовавам ви да проявите уважение към него. Не освирквайте и не обиждайте футболистите на българския тим. В крайна сметка ние не живеем в Англия или Испания и виждаме Шампионската лига веднъж на десетилетие. Проявете уважение към Лудогорец, дори го аплодирайте след края на мача, демонстрирайки признателност за това, че сте успели да гледате своите любими отбори. Същото щеше да се отнася за феновете на Левски, ако жребият бе отредил в София да пристигне Челси.

Никой българин не е длъжен да подкрепя Лудогорец. Все пак това не е националният отбор. Добре ще е обаче българите на стадиона да проявят признателност и уважение към тима от Разград, защото той ще им осигури няколко незабравими мига от есента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тт

    1 1 Отговор
    Разбира се !
    ...... а, защо питате ? да не се е появило нещо друго та да не сме разбрали...!!!
    А...да,да..Гришо, и Кубрат ,но на него мачът му е за по-късно.
    Със здраве...редакцията.
  • 2 любител

    1 0 Отговор
    Прав е авторът, статията трябва да достигне до колкото се може повече хора, но за съжалени "жалките души" не четат, защо ли?
  • 3 mitko mitov

    0 0 Отговор
    Никой не е длъжен да подкрепя когото и да било.Но според мен победата на български отбор национален или клубен ,дори и само на един спортист трябва да ни носи удовлетворение най-малко за победите им.Редно е да имаме уважение към трудът им.
  • 4 Коко

    1 1 Отговор
    То да беше поне български отбор. Колко българи играят там?
    Тръгнал един мафиот да пере пари и мисли, че всеки българин му е длъжен с нещо.
    А феновете на ЦСКА нямат място на мач на Лудогорец, да си гледат тяхното мизерно отборче.
  • 5 Монго

    2 1 Отговор
    Всеки с разбиранията си. Аз съм на принципа играе ли български отбор срещу чужд, съм за нашите, ако ще и да е "Червен трактор"-Бусманци . Друг е въпроса какъв е Домусчиев и колко е български "Лудогорец" от страна на играчи
  • 6 Сиромах

    2 0 Отговор
    Само в на балканите българи могат да викат срещу българи докато румънец бие румънци :) на който не му харесва, просто се е родил на грешно място :)
  • 7 1313

    2 1 Отговор
    в лудогорец играят 6 български национала толкова няма в никой бг отбор стига с тези глупости.
  • 8 123

    0 1 Отговор
    Тях ги е яд,че отбор който е от град много по-малък от София.Но отборът на ПФК Лудогорец Разград се е доказъл,че много по-добър от тях.
  • 9 VARG

    0 0 Отговор
    НЕ
  • 10 gost 1

    1 1 Отговор
    много е вярно всичко написано в статията. дано да я раберът повече хора и да си вземат извод от изложеното тук. Наистина независимо от това кой какъв отбор харесва или поддържа, факт е че благодаряение на тези момчета, някой някъде ще прекара незабравими футболни емоции. И за това си има причина . Така че отдайте заслуженото и без лоши чувства.
  • 11 ЛУД ЛЕР

    0 0 Отговор
    задължително трябва да се вика СРЕЩУ тез наркомански държанки и на екипите им трябва да пише анфетки - домус
  • 12 Dimitar

    0 0 Отговор
    Истината е следната . ЦСКА,ЛЕВСКИ и други .. с голяма история , което означава много фенове . Лудогорец доминиращ отбор което значи логично с много противници . Трябва да мине 40-50 години и да има нови поколения за да развие този отбор популярност и много фенове . Понеже старото поколение е закърмено със старите отбори които обаче не показаха нищо кой знае какво за 100 години , макар че Лудогорец им го показват само от няколко години . И аз да бях на мястото на тия фенове и аз щях да съм озлобен . Но пък съм на мястото България и посоката е ясна :) . Бог да е с нас и нашия клубен отбор .