30 Август, 2014 13:09 5 229 16

Бойко Борисов: Ноември-декември ни чака тежка газова криза

  • бойко борисов-
  • герб-
  • кристалина георгиева-
  • ес-
  • русия-
  • газова криза-
  • визия-
  • нато

Русия не е заплаха за България, служебното правителство да се ограничи в основните си задачи, препоръча лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов: Ноември-декември ни чака тежка газова криза - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заради политическия разнобой в България Кристалина Георгиева едва ли ще получи поста върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Сега усилията ще са насочени към това тя да получи по-добър портфейл в новата ЕК. Това заяви в "Седмицата" на "Дарик" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той е в Брюксел, където следобед ще заседават лидерите на партиите от ЕНП. Традиционно те заседават преди срещи на върха на ЕС, каквато ще има по-късно днес в Брюксел. Основната задача пред европейските лидери днес е да одобрят кандидатите за два от ключовите постове в ЕС - председателя на Европейския съвет и върховния представител по външната политика.

"Мисля, че постовете в ЕС вече са разпределени и заради това, че в България имаше разнобой месеци наред за това кой да бъде комисар, пропуснахме златно време да настояваме за по-добър пост и България да издигне своята кандидатура. Българските социалисти искаха да уредят себе си и този вариант вече не стои", заяви Борисов.

Все пак нека не предизвестяваме кой ще стане председател на Европейския съвет и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, допълни той и потвърди: „Ние ще продължим да настояваме Кристалина Георгиева да поеме вицепрезидентски пост с добър ресор. Като под добър ресор разбирам екология, енергетика, транспорт, бюджет".

Борисов обеща, че при управление на ГЕРБ ще бъде подкрепена и Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Отношенията с Русия и кризата в Украйна

"Южен поток" е изгоден за България. Проектът обаче трябва да бъде реализиран прозрачно и според европейските изисквания. Ако ГЕРБ дойде на власт, ще възобнови работата по него при тези условия, заяви лидерът на партията Бойко Борисов.

По повод кризата в Украйна и санкциите срещу Русия Борисов коментира, че България търпи огромни загуби на всички нива: „Аз съм убеден, че когато има такива загуби, трябва да бъдат компенсирани държавите, които търпят загуби заради тези санкции. Ако има санкции, трябва да има компенсации. На час по лъжичка санкции не вършат работа. Нашата позиция на срещата днес на Европейската народна партия ще бъде да се прекрати инвазията на Русия и да се седне на масата на преговорите, за да се реши проблемът с Украйна час по-скоро. От тази война там всички са губещи", категоричен беше лидерът на ГЕРБ.

Служебното правителство да се ограничи в основните си задачи, препоръча Борисов по повод формулировката в излязъл наскоро експертен доклад с визия за страната ни в НАТО до 2020 г., в който се казва, че Русия е заплаха за сигурността на България. Според него все пак Русия не е заплаха за България.

"Аз съветвам служебното правителство да се ограничи върху провеждането на предсрочните избори и да остави на тези политичеки партии, които народът изпрати в парламента, да взимат решения за стратегията 2020 година. Нека се съсредоточат да направят честни и добри избори, а не като евроизборите. Считам, че Русия не е заплаха за България. Руските пазари са изключително важни за нашата икономика, за нашето селскостопанство и нашите културно-исторически връзки, които имаме с Русия, изобщо не дават възможност за подобни коментари. Ние, като една малка страна, която търси инвестиции и търси реализация на своите възможности, за съжаление една година напред няма да бъде разрешен износът на месо. Туризмът също, той заема много важна част в нашата икономика и парите в хазната идват от туристимеския бранш. Заплахата за България идва от политическата нестабилност", допълни той.

Енергийната ни система е в колапс

Тежка зима с многобройни дупки в бюджета, сериозни проблеми в сфери като енергетиката и здравеопазването и реална опасност от нова газова криза прогнозира Бойко Борисов. Той за пореден път подчерта, че за да се справи страната ни, след предстоящите избори най-важното е да бъде сформирано стабилно правителство.

"Ноември - декември - тежка газова криза. Енергийната ни система е в колапс. Похарчени са всички пари от заемите, които взеха предишното правителство и „Булгаргаз" няма пари, за да си купи газ. Чирен също трябва да се напълни, за да може при криза да имаме газ", каза Борисов.

По повод новия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган Борисов заяви, че България има много силен съсед и трябва много внимателно да следи какво точно се случва там.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    4 1 Отговор
    Мдааа, а Германия си има "Северен поток" от четири години. Трасето е дълго 1223 км. и свързва руския град Виборг с германския Грайфсвалд. И ще си имат газ, а ние си имаме само г*з и то гол.
    И се питам, те що могат, а ние не.

    Коментиран от #2, #7

  • 2 theodor cole

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Монго":

    Shtoto nashia g*z e nalapal poveche ot edin k...
  • 3 Колев

    4 2 Отговор
    Ако ГЕРБ ще управляват държавата, газовата криза ще е нищо пред това, което тези некадърници ще ни докарат.
  • 4 ххх

    3 2 Отговор
    С американците,ЕС и ГЕРБ ще имаме все по тежко въоръжена полиция и все по малко права уж за наше добро.
    Честито..........
  • 5 Христо Ковачев

    2 4 Отговор
    АБЕ БОКО ОТ КОГА ЗАПОЧНА ДА РАЗБИРАШ ОТ ПОЛИТИКА МАКРОИКОНОМИКА И ЕНЕРГИЕН ПАЗАР ВЗЕТИ ЗАЕДНО,С ПРОЦЕСОР НА МУТРА ВЕРОЯТНО НЕ ОСЪЗНАВАШ КАКВО СА ТИ НАПИСАЛИ ДА ЧЕТЕШ,ЧЕ ОТ ГОРЕ НА ВСИЧКО И ПРОГНОЗИ ВЗЕ ДА ДАВА ЧОВЕК КОЙТО НЕ ВИЖДА ПО ДАЛЕЧЕ ОТ НОСА СИ ХА ХА ХА

    Коментиран от #14, #15

  • 6 PlimP

    3 2 Отговор
    цял живот го клати мозъчна криза тоя и аз не знамкак да го нареча, примерно, ш.тбокс
  • 7 Драго

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Монго":

    Чакайте, бе хора! Бойко не е прост човек. Той мисли и разсъждава като древногръцките и древноримските философи, в някои сфери даже ги превъзхожда. НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН все да го обиждаме и да го упрекваме, че нищо не разбира. Много е грубо.

    Коментиран от #10

  • 8 Johny

    0 1 Отговор
    Първо искам да кажа, че съм Аполитичен...НО гледайки мненията и коментарите Ви в различните статий, нещата започват да ми изглеждат все по-лоши!
    Бойко - бил мутра, тъп и ...............
    БСП - били мишки, хомосексуалисти и ........................
    ДПС - били турци, крадци и .......................
    РБ - били окрали държавата и .......................
    За Бареков ясно ;)

    Замислете се, че сте срещу всяка една партия, коалиция или политическа формация...Разберете, няма алтернатива.
    Аз лично ако ида да гласувам ще е за Бойко, по-симпатичен ми е от другите.

    Коментиран от #9

  • 9 Монго

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Johny":

    ще се сетиш...
  • 10 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Драго":

    Харесвам хумора ти...
  • 11 theodor cole

    1 0 Отговор
    Prost e. Mi te i drugite sa prosti. Bush-prost, Reigan-prost, Zivkov-prost. Te kato sa umni togava pochva da se lee krqv. Takiva mazni i umni kato SerGEI i Gorbachov. Neka da e prost. Na prost narod-prost premier.
  • 12 драго

    0 0 Отговор
    Слушайте, мили хора!"Човек е сам върху сърцето на земята, пронизан от едничък слънчев лъч...И неусетно пада вечерта".
  • 13 Autohouse Randm

    2 0 Отговор
    mnogo trolcheta tuka be
  • 14 Dani

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Христо Ковачев":

    a ti koga zapochna da razbirash ot politika be parvoklasnik.vinagi kogato nablijat izbori se poiaviavash.zarabotvash po niakoia stotinka.
  • 15 Мони НСА

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Христо Ковачев":

    знаем къде се редиш и за какво
  • 16 GSN43

    0 1 Отговор
    Гн.Борисов отново Ви моля от името на десетки граждани на гр. Бургас ,посетете площад "Св. Св.Кирил и Методий". Заедно да запалим по една свещ и се помолим на ВСЕВИШНИЯ за помощ.Тъй като той е много високо ,може и да не ни чуе ,а царят ни е ангажиран със съдебни дела,оставате само Вие.Катедралната църква е най голямата в града и е строена през 1896-1905г.Строежа на храма става с голямата помощ на тогаващния кмет Димитър Бракалов . Средства са събрани от дарители на малкият ни град.Сто и девет години по късно за кмет на гр.Бургас е избран Димитър Николов от ГЕРБ.С ваша помощ той направи добри дела за града.НО допусна в "кацата с мед" да падне едно миризливо "петно" .НЕ без негово знание преди три години започна строителство на подземен гараж.(срок за изграждане 411 дни) Туморното строително недоразумение "избоя" над 1м. от нивото на площада като терасовидна бетонна плоча.Гн.Борисов това е най малката беда . Храма Св. Св.Кирил и Методий" се пропука на две .На места фугите на велисолепните каменни корнизи са над 50мм.Какво става със стенописите и иконите един бог знае.Помогнете Гн. Борисов,църквата вече не събира жителите на града за техните лични и християнски празници.