15 Септември, 2014 11:01 1 409 4

Сигурни ли сте, че искате народът да ви подреди?

  • сигурни ли сте-
  • народът-
  • да ви подреди
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В класацията на безсмислените партийни клишета упорито и методично си пробива път великодушно-снизходителното „Както народът ни подреди". Освен че е пълна лъжа, бонус при него в сравнение с невинното „властта за нас не е самоцел" е, че по доста арогантен начин се опитва да прехвърли на гърба на избирателя отговорността за собственото си партийно сметкаджийство и маневри за влизане във властта. Това коментира Евгени Петров във Vevesti.bg.

През цялото време на работата на 42-рото НС този рефрен се чуваше горе-долу толкова често, колкото и констатацията „няма кворум". Поначало да се падне такова съотношение на силите така, че две от партиите да имат точно 120 депутати, е рядък шанс. И разбира се, на никого от избирателите не му е хрумвало да докара нещата точно до такъв резултат.

Този аргумент се пробутваше и всеки път, когато в ключови моменти „Атака" осигуряваше кворума на управляващите, и когато ГЕРБ ваканцуваха по свое желание под формата на парламентарна стачка.

Бабината ви! На народа изобщо не му е хрумвало да ви подрежда така, че „Атака" да крепи ДПС, а Сидеров да получи правото на политически балансьор. И най-малкото това е била „волята на негово величество суверена". Нали?

Това вменяване на отговорности е неморално не само защото е невярно, а защото по един доста непочтен начин прехвърля на народа отговорността, а оттам и вината за парламентарната политическа конфигурация.

Двайсетина дни преди датата на изборите трябва ясно да се напомни на политиците да не се опитват да си мият ръцете с волята на народа. Той гласува, дава предпочитанията си за една или друга политическа сила, но оттук насетне, след обявяване на резултатите, цялата отговорност пада върху морала и политическата зрялост на партийните ръководства и депутатите.

Ако властта (която не е самоцел) трябва да се вземе на всяка цена, всяка коалиция е приемлива и аргументът „така ни подреди народът" веднага влиза в сила. Въпреки че при друга коалиция народът може да се окаже, че ги е подредил другаде.

Прост пример - ако ГЕРБ спечели тези избори и реформаторите откажат да му пристанат и направи коалиция с ДПС, какво се получава? Нима така ще разберат „подредбата на народа"? Това ще отговаря ли в действителност на обществената визия за политическо представителство или ще е просто проява „на искам власт"? Изобщо, ако си представим, че властта е една голяма софра (което никак не е трудно), политиците повече мислят за ястията, отколкото за тези дето са ги допуснали до трапезата.

В чисто медиен план изразът „както ни подреди народът" е як спасителен пояс и убежище от отговора на въпроса „С кого ще се коалирате"? Удобно убежище, защото в името на просперитета всеки трябва да е готов да преговаря с всеки, а не да прави зулуми с всеки в името на властта. В момента всички партии носят по едно „срамно коалиционно петно" и сякаш са анатемосани. Точно затова никой не иска да си признае, че е готов да работи с другия - да не би да го обвинят. Щом обаче не си готов да работиш с другите, очевидно не си готов да работиш и с народа.

Така че не настоявайте толкова за подледба от народа. Защото, ако му паднете, хубаво ще ви подреди.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едикой си

    0 0 Отговор
    Е...трябва да има нови "лафове" за да може народът пак да бъде излъган.
  • 2 ВИванов

    0 0 Отговор
    Добре де, а тебе могат ли да те излъжат 10 пъти подред по един и същ начин и за едно и също нещо ? А този народ - могат ...
  • 3 Й.В.Сталин

    0 0 Отговор
    Сигурно е едно, че народът иска да ги подреди всичките до стената и да даде думата на "Калашников".
  • 4 Берия

    0 0 Отговор
    Съгласен съм др. Сталин. На всички избори едно и също. Клишета от рода на : Всички заедно, Вече е време, Крайно време е, Политиката е мръсна работа и т.н. Как не им омръзна бе, да повторят едно и също 25 години и овцете, т.е електората т.е всички ние да им се връзваме. Наближат ли избори едни и същи физиономии плъзват ухилени, облечени неглиже сред електората. Вижте ни! ние сме като вас. А след това с костюмите на "Версаче" от по 2000 EUR и обувки по 500 EUR вече не се мяркат освен по телевизията. Няма ли други хора, хора загрижени за бъдещето на българите и България като цяло а не за собственното си благопулучие. Повръща ми се от тези партий и физиономии на корупирани самодоволни "мазняци" Както казват турците "байгън". Като политиката е мръсна работа защо се натискат "куцо и кьораво" да се "цапат". Да се кандидатират за нещо по-чисто, да мият тоалетни, например.