17 Септември, 2014 19:43 4 354 3

Такива хора вече няма!

  • николай хайтов-
  • здравец хайтов-
  • героите-
  • рунтив гого-
  • изложба-
  • експозицията

Или за бай Шанди, Рунтив Гого, Поряза и труда с песен на уста

Такива хора вече няма! - 1
Писателят Николай Хайтов в родното село Яврово с Рунтив Гого
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Експозицията "Светът на Хайтов", която може да се види до 26 септември в галерия "Средец" на Министерството на културата, представя документални фотопортрети, най-вече от 70-те години на миналия век, на прототипите на героите на големия певец на Родопите Николай Хайтов. За Факти.бг неговият син арх. Здравец Хайтов разказа още една история на техен оригинален представител, за когото писателят с право е отбелязал: "Такива хора вече няма!"... 

В селото на баща ми – Яврово, прякорът на човек а има своето особено значение. Той не само е винаги по-кратък и звучен от името, но и характеризира най-ясно човека. Такива са на бай Шанди – Гаванозът или на Георги Данчев-Рунтив Гого. Известна беше и страстта на баща ми да се вглежда в стари снимки и архивни документи, точно толкова, колкото и раздумката и  приказката  със сладкодумците от село. И те никак не липсваха и съм виждал как татко с часове можеше да слуша техните патила и най-странни истории. 

Показвайки на бай Митьо – Майтапът, плаката със  снимките от архива на баща ми, които подготвях за изложбата „Светът на Хайтов”, той ми именува веднага  фотографиите. Това е бай Шанди, това е Рунтив  Гого, това е Порязът....За всеки от тях започна да разказва случки, известни на цялото село и определящи техния прякор. Така стана и приказката за снимката , на която баща ми седеше на стол в двора, заедно с гологлав и прегърбен  човек, отзад на която татко беше собсвеноръчно написал: Прототип на героя от разказа „Да възседнеш глиган” и „Такива хора вече няма!”

Виждайки снимката, бай Митьо възкликна: Това е Рунтив Гого и преразказа случка на баща ми с него. В бедното и малко селце Яврово хората се познават, нивите се знаят, пътеките и местностите са известни всекиму. Една от любимите местности на татко за разходки, а и  за работа (лятното писалище на открито),  е подножието на хълма  Могила, увенчан с параклиса „Св. Илия“. Местноста е непосредствено до селото,  с  отличен изглед  към равнината, където можеш да си отпуснеш душата. 

Пътят извива покрай гробището и минава покрай нивите. Та тръгвайки на една такава разходка , писателят вижда Рунтив Гого, вършещ сам кърската работа и берящ вече готовата  леща. Поради своята трудна подвижност, той се  мести с помоща на бастуна си приседнал на синура. Впечатлението , което оставя, е жалостиво за гледащия и минаващ Хайтов и той предлага своята помощ:

-Здравей бай Георги, да ти пмогна и да омъкна лещата, а?

-Здравей  Кольо, хубаво казваш  и ти благодаря, ама ти като ми омъкнеш лещата, аз  какво ще правя.....?!– казва бай Георги и продължава примъквайки се да обработва нивицата си.

Няма друго така категорично и ясно възпитано чувство у явровлии, както отношението към труда, към физическия труд. Всичко от рано до тъмно,  от ставането до лягането вечер, се е постигало само с физически труд. Пасене на животни, сеене, жънене, бране и доене се е правело с  ръце и на крака. От раждането до последния ден. И се е правело с песен на уста, че и кой ще пее най –добре! Чувството за добре свършена физическа работа, като че ли е закодирано у явровци, без охкане и вайкане да се справят с която и да е работа на нивата или  в планината.

Това чувство следваше баща ми цял живот. Можеше на 80 години да нацепи 10 кубика дърва. Можеше и сам си косеше с  неописуемо удоволствие дворната ливада. Всяка сутрин правеше своята разхадка до параклиса „Св.Илия“,  на най-високия около селото връх Могила. Това удоволствие от физическия труд се пренасяше и върху неговата писателска дейност. Всеки божи ден до неговата 82-годишнина. Какво можеш да кажеш на човек, който е закърмен с чувство на удоволетворение от труда , тежкия физически селски труд и го прави с песен на уста! След това сяда и започва сладка раздумка.

Затова си мисля, че написаното на гърба на фотографията , на която писателят  Хайтов седи  с Рунтив  Гого, го кара да допише: „Такива хора вече няма!”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адолф Хитлер!

    0 1 Отговор
    Няма и да има! Комунягите ни е...а м..а...а!Сега е ред ние да им.....
  • 2 Монго

    0 1 Отговор
    Е стига ни плашете с тези комунисти, минаха сумати години от демокрацията...
  • 3 Petyr

    0 0 Отговор
    Да, щото тия хора не са живели точно при социализма!