Last news in Fakti

19 Септември, 2014 10:12 3 801 19

Кабинетът Близнашки започна нова чистка

  • кабинетът-
  • близнашки-
  • започна-
  • нова-
  • чистка
Кабинетът Близнашки започна нова чистка - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Мирослав Валентинов

Кабинетът на Георги Близнашки забърка нов грандиозен скандал - с природните паркове. Той прави нова чистка, като този път е сред директорите на природни паркове, информираха експерти от земеделското министерство. Зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов, който е с ресор "гори" ударно променя устройствените правилници с помощта на неправителствени организации от кръга „За да остане природа в България“ и ПП „Зелените“.

Това е факт от 16 септември след публикуването им в Държавен вестник. Чистката се прави, за да се възстанови Тома Белев като председател на Асоциацията на парковете в България, обясняват експертите. Той е личен приятел със зам.-министър Георги Костов. Връщането в асоциацията минава през възстановяването му за директор на парк "Витоша". Наглостта е, че условията за избор на нови директори на парковете в устройствените правилници съвпадат със специалността на Тома Белев - инженер лесовъд „Екология и опазване на околната среда".

В новите устройствени правилници е заложен следния ограничителен текст за избор на директор на природен парк: „Директор на дирекцията на природния парк може да бъде лице с висше лесовъдско образование по смисъла на § 1, т. 32 от допълнителните разпоредби на Закона за горите или с висше образование по специалност „Екология и опазване на околната среда" с образователно-квалификационна степен „магистър", с трудов стаж по специалността не по-малко от 7 години, придобит след завършване на висшето образование." Именно с такова образование е Тома Белев – „Екология и опазване на околната среда“ от Лесотехническия университет. „Това е скандално и ограничително, защото ако си завършил друга специалност в Лесотехническия университет не можеш да оглавиш природен парк. Например инженер лесовъд или със специалност по горско стопанство не може да ръководи парк“, заяви гневен експерт от Лесотехническия университет. По думите му не е ясно па какви критерии е изготвен новия устройствен план и кои експерти от МЗХ и външни специалисти са участвали в неговото изготвяне. Освен това дирекциите на природните паркове не са участвали в писането на новите правила. Специалистите са готови да атакуват новите разпоредби в съда и да алармират европейските органи.

Наскоро стана ясно, че Тома Белев е заемал незаконно висок и възлов пост в продължение на цели 4 години. Той е упражнявал без легитимна власт правомощията на председател на „Асоциацията на парковете в България“. Това става ясно от определение на ВАС, издадено на  04.06.2014 г. Според висшите магистрати „Тома Белев е обявил себе си за председател на Управителния съвет и представляващ сдружение „Асоциация на парковете в България”. Определението на съда е по повод жалба внесена от Тома Белев в качеството му - според него, на председател на УС на „Асоциация на  парковете в България” срещу решение на МОСВ от 2010 г. Съдът в своите мотиви отхвърля твърденията на адвокат Свилен Овчаров, че Тома Белев може да представлява „Асоциация на парковете в България”. Самият адвокат Овчаров признава пред съда, че Асоциацията не е свиквала общо събрание от 2003 г. насам, а уставът постановява такова да се провежда на всеки 5 години. На практика това означава, че всички документи, парафирани от Белев през последните 4 години в качеството му на шеф на Асоциацията би следвало да са незаконни. Интересно е какъв обем парични средства е разпределил той през периода 2008-2014 година като самопровъзгласил се председател на УС на „Асоциация на парковете в България” ? И не на последно място защо директорите на парковете като легитимни членове на управителния съвет на сдружението не са реагирали съобразно законодателството в Р България?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ангел Петров

    3 1 Отговор
    Не мога да повярвам! Вярвал съм, вярвал съм, че има безумия, но чак толкова. Този беше тръгнал към затвора. Прокуратурата го проверяваше. Полицията. Знае се за всичките му незаконни обществени поръчки. Милиони се трупат по банковите му сметки. Защо сега се опитват да ни заблудят?!!!!!!!!!!!! Явно това правителство е толкова мръсно и некадърно, че няма повече накъде.
  • 2 Мария Халачева

    1 2 Отговор
    Истински позор за това правителство. Един от най-големите крадци. Хора, да направим протест. Да блокираме Орлов мост, да блокираме София. Не може да дадем Витоша на този престъпник и наркоман, който с жена си, непрекъснато печелеха с нагласени фирми обществени поръчки и станаха милионери. Нима искате незаконната сеч и незаконните сметища на Витоша да продължат??????????? Това ли искате за нашата планина???????

    Коментиран от #10, #19

  • 3 Младен Искров

    2 1 Отговор
    Този и псевдозелената му клика рекетира малкия бизнес. Заради него много малки бизнеси са затворили врати. Спъва хората, които искат честно да изкарват хляба си. Често си затваря очите за незаконни строежи, сеч, сметища. Това е Тома Белев. И вие ще му дадете власт? Поредните калинки.
  • 4 Захари

    1 1 Отговор
    Зелени б.....ци!!! Всичките са за затвора!
  • 5 гост

    1 1 Отговор
    Тома Белев е един от тези, които от доста време "изсмукват" европейските средства за реализация на безсмислени проекти, под предлог че се опазва или възстановява биоразнообразието. Проекти с големи бюджети и трудно доказуеми резултати.
    Отправям препоръка към авторката на статията да не пише неверни неща за заблуда на хората. С друга специалност в ЛТУ също може да стане човек директор и си го пише в цитираният §1, т.32 от ЗГ.

  • 6 Симеон Тасев

    0 2 Отговор
  • 7 нашия

    0 0 Отговор
    Ами време е някой по смел да се появи, БРАВО! Това и Бойко не го може и не го прави! Браво!
  • 8 към "експерта"

    0 0 Отговор
    добре е този гневен експерт от Лесотехническия университет да знае смисъла на § 1, т. 32 от допълнителните разпоредби на Закона за горите, където пише: " „Лесовъдско образование с образователно-квалификационна степен „магистър" е висше лесовъдско образование с професионална квалификация „магистър-инженер по горско стопанство" по специалностите „Горско стопанство", „Лесовъдство", „Лесоползване", „Лесоустройство", „Ловно стопанство", „Селекция, семепроизводство и горски култури", „Защита на горите", „Стопанисване на горите", „Ловно и рибно стопанство", „Лесоползване и икономика на горското стопанство" или професионална квалификация „инженер по горско стопанство", придобити по Закона за висшето образование."
  • 9 по темата

    1 0 Отговор
    Близнашки да не се учудва, ако му се стовари на главата отмъщение, защото не е застрахован и няма кой да го опази от собствената му надменност, ще яде пердаха без кантар...
  • 10 по темата

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мария Халачева":

    Единственото на това "правителство" бе провеждане на изборите, всичко друго е съд, а тъй като няма такъв е редно народа да се заеме с тази.
  • 11 Moreto Lipsva

    1 0 Отговор
    Ако го назначат, аз директно изчезвам от България. Това е поредното гнусно назначение на този кабинет. Мръсен, грозен продажник е Тома Белев. Целува се и се подмазва с всички правителства. Добре, че някой се осмели да го махне от поста директор на Витоша преди да съсипе напълно гората, но сега пак ще го върнат, за да довърши започнатото. Тогава ще видите хубави пътеки на кукуво лято. Ще има само незаконна сеч, незаконни сметища и гняс. И пари в джоба на Тома.
  • 12 доволен

    1 1 Отговор
    Към всички недоволни
    Това правителство макар и временно има всички права, като останалите бивши и бъдещи правителства.
    Затова БРАВО.
  • 13 comment

    1 0 Отговор
    Трябва да има адска чистка. При ГЕРБ не направиха и всичко се скапа. Специалисти били, щели да си вършат работата. Специалисти, обаче дръг път. От такива 'специалисти' България е най, ама най, ама НАЙЙЙЙЙЙЙ- бедната държава нма континента и не само на нашия. Чистене и пандела за престъпниците!
  • 14 Вън

    1 0 Отговор
    Ако го назначат този, ще легна на пътя към Витоша и няма да го допусна до планината. Не искам някаква да ми сече гората, която така обичам. Тома Белев да върви в ЗАТВОРА!
  • 15 Plаmen

    1 0 Отговор
    Bravo, vsichki da se mahat !
  • 16 Тук съм

    1 0 Отговор
    Един неуспял еколог, но много добър далавераджия. Това е Белев. Непрофесионалист, но добре се оправя в кражбите.
  • 17 Протест

    2 0 Отговор
    Това ще е най-голямата грешка на това правителство. Те доказаха, че не могат да се справят с много неща, но това е прекалено. Назначението на Белев и почти като назначението на Пеевски. Човек, доказал, че се е забъркал с тъмните кръгове и престъпността да има такава власт. Гнус ме е само да си помисля даже. Трябва да излезем на протест. Ясно е, че тези хора са изключително некомпетентни.
  • 18 Яница

    1 1 Отговор
    Той е най-големият специалист... ама по кражбите. Диплома не му трябва на него. Знае си ги. Но явно от високо го пазят. От години Белев е на незаконен пост, но никой не го пипа. Получава пари, влиза в дискусии, говори от името на организации, участва в проекти. Незаконно! Къде е държавата питам аз...
  • 19 Мони НСА

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мария Халачева":

    та тои е ваш кадър на бсп.защо го хулиш