Last news in Fakti

19 Септември, 2014 11:56, обновена 19 Септември, 2014 11:56 10 903 3

В битката за България, или другият възродителен процес

  • българия-
  • родопите-
  • николай хайтов-
  • здравец хайтов-
  • възродителен процес-
  • просветителската дейност-
  • българомохамедани

Писателят Николай Хайтов, съвместно с екипа на списание Родопи, осъществяват стотици срещи с хората от региона за възраждане на българското самосъзнание, традиции и обичаи, за опазване и съхраняване на българския език

В битката за България, или другият възродителен процес - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Публикуваме статията на арх. Здравец Хайтов, посветена на просветителската дейност на неговия баща – големия писател Николай Хайтов, сред автентично българското население в Родопите.

Когато кажем "възродителен" процес, винаги трябва да разбираме времето след Освобождението на България от турско робство, та до днес и връщането в християнската вяра на насилствено въведените в исляма (помохамеданчени, помъчени) българи.

„..Тези мюсюлмани не са дошле от Азия, както обикновенно мислят. Това са потомци  на тези българи, преобърната  в исляма в епохата на завоеванието и следващите години. Това са деца на същата тая земя, на същата тая раса, от същото това коляно. А измежду тях има една част, която не говорят друг език освен българский”, Мидхад паша/1822-1884/ - управител на Дунавския вилает

Една битка за просвещаване и образоване на хората от Родопите, в която на помощ идват историческите и археологическите факти и открития (кръстове в основата на стари "туски "гробове), краезнанието, словесният и песенен фолклор. Част от този процес е и създадената още през 1937 година от българи мохамедани организация Дружба "Родина", в която млади и образовани родопчани, подпомогнати от  нейния секретар, учителя Петър Маринов, започват своята будителска и просветителска дейност сред българомохамеданското население.

Естественото продължение на тази битка за християнската вяра на хората от Родопите, за опазване и съхраняване на българската идентичност, извършва и списание "Родопи" от 60-те години на ХХ до началото на ХХІ век. Като главен редактор през този период, писателят Николай Хайтов, съвместно с екипа на списанието, осъществяват стотици срещи с родопчани в помощ на възраждане българското самосъзнание, традиции и обичаи, опазване и съхраняване на българския език.

В тази просветителска дейност, в срещите с българи и българомохамедани, са заквасени и бъдещите негови книги "Диви разкази", "Шумки от габър". Излизат на бял свят портретите на хайдутите, родопските властелини и комити, осветяващи със своя ореол борбата за свобода, достойнство и чест на българския народ. "Докато има български език, ще я има и България!" - казва писателят и 40 години защитава достойно тази своя кауза с просветителската си мисия. 

Снимките са от селата Рибново, Ковачевци, Лещен при срещите на Николай Хайтов с българомохамеданите, прототипи на неговите "Диви разкази".


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 л.искров

    3 0 Отговор
    Заради продажните политици и тяхното безхаберие сега помаците са пълни фанатици.
  • 2 Змей Горянин

    2 1 Отговор
    Скоро благополучно българската история ще бъде забравена, благодарение на съвременните "будители" и просветители" в лицето на учители, политици и държавни чиновници - едно безродно сборище от нови еничари, продали се на турци и всички останали, които са готови да ги купят. Честито!
  • 3 Пламен Бакърджиев

    1 0 Отговор
    До първи и втори пост. За да променим нещата, на изборите трябва да гласуваме за тези които държат на национализма. Думата национализъм произлиза от нация, а това сме ние БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ.