22 Септември, 2014 17:55 957 2

Папата почете мъчениците за вярата в Албания

  • албания-
  • папа-
  • франциск-
  • мъчениците

Франциск апелира религията да бъде извор на мир, а не на насилие

Папата почете мъчениците за вярата в Албания - 1
Снимки: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Второто посещение на глава на Римокатолическата църква в Албания беше  израз на почит към «мъчениците и жертвите за вярата», един респект към нацията,  претърпяла изключително много през  годините от  потискане на свободата на религията и религиозните преследвания в името на една  атеистична идеология.

Първото посещение на папа в страната е през 1993 г. на папа Йоан Павел II и то бе началото на възстановяване структурите и  възраждане на  албанската  католическа църква.

Сега, двадесет и една години  по-късно папа Франциск посещава Албания за да окуражи една страна, считана за периферията на Европа, една страна, в която дълги години  религиозният живот е бил подложен на тежки репресии.  

Със завземането на властта от диктатора Енвер Ходжа през 1944 г  е дадено начало на преследването на  духовенството и вярващите.

Сред бившите комунистически държави, които в една или друга степен  религиозните институции системно са преследвани, Албания е единствената , която институционализира  атеизма със закон и си постави за цел напълно да изкорени религиозното съзнание на хората.

Всички места за молитвени поклонения  са били разрушении  или превърнати в складове или магазини.

Стотици епископи и свещеници са били убити, а други арестувани, бити публично, изпратени в трудови лагери.

Едновременно с това визитата на папа Франциск акцентира върху албанският религиозен плурализъм след дългите години на насилствен атеизъм.

В момента над 60% от населението на страната е мюсюлманско, католиците са 15 %, а православните – 11%.

Много важен аспект на посещението бе да се подчертае специално албанският религиозен плурализъм и представянето пред света духовното и институционално умение да съжителстват различни религиозни групи, които заедно допринасят за изграждане на общото благо на страната.

В този смисъл апелът на папа Франциск към всички нации е религията да е  “извор на мир, а не на насилие”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Попов

    0 0 Отговор
    След всички жълтени и ужаси за които четем, едно нормално образователно
    четиво. Факти.bg се очертават като нормален сайт, за нормалните българи, които явно все още ги има.

    Коментиран от #2

  • 2 Любица

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Попов":

    За една интересна и не много позната институция за България, винаги е интересно да прочетеш нещо, поне тези хора които искат за знаят повече за нея.