23 Септември, 2014 17:18 2 339 1

Банковата ваканция - добро временно решение при изкуствени атаки

  • банковата ваканция-
  • временно-
  • решение-
  • изкуствени-
  • атаки-
  • банковата система
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпреки че България успя да избегне тежките последици на световната финансова криза, се оказа че е уязвима от злонамерени криминални атаки към банковата система. Случилото се в първите месеци на лятото бе пример за това, коментира финансовият анализатор Христо Иванов. Важността на финансовия сектор за преразпределението на паричните ресурси и тяхното насочване към продуктивни ивестиции е причината, поради която при сигнализирането за проблеми в сектора се отделя особено внимание, а всички институции предприемат в синхрон светкавични действия. Последното обаче се оказва най-голямата слабост, която позволи за кратко да бъдем свидетели на банкова паника.

В рамките на броени дни цялата банкова система бе подложена на масирани тегления на депозити, което увеличи риска от изпадане в ликвидна криза. Благодарение на бързата реакция на БНБ не се стигна до ескалация на напрежението.  За съжаление обаче трябва да признаем, че чрез трибуната на медиите опитите за това продължават. Въпреки че Валутният борд  създава ограничение за пряка финансова намеса на централната банка при възникване на паника, тя има в резерва си други инструменти, с които да подкрепи възстановяването на нормалното функциониране на системата.

При проява на масирани тегления в банковата система, централната банка и правителството могат да прибегнат до замразяване на депозитите, пълна гаранция на всички депозити или банкова ваканция. Всеки вариант има своите положителни и отрицателни страни.

Първият вариант изглежда най-безболезнен, тъй като с откриване на депозит потребителите вече са се отказали от правото си да ползват средствата си за определен период от време. Проблемът тук може да дойде от необходимостта на вложителите да използват тези средства за непредвидени цели. Гарантирането на всички депозити – включително и тези на суми над 196 хил. лв., също може да доведе до успокоение у вложителите, като бившия министър на културата Вежди Рашидов, и те няма да искат веднага да получат всичките си средства на куп. За съжаление, БНБ не може да предприеме подобен ход, защото ще наруши общото финансово законодателство на ЕС. Подобен ход може да бъде предприеман единствено от ЕЦБ и той ще важи за всички страни членки на съюза.

Третият вариант – банковата ваканция, се оказва най-ефективно оръжие за потушаване на банкова паника. По своята същност банковата ваканция представлява ограничаване на оперативната дейност на всички търговски банки за определен период от време и налагане на ограничения в правото на вложителите да теглят и превеждат определена сума пари.

Въпреки че продавачите на страх – политиците, умело демонизираха този инструмент за справяне от банковата паника. Той всъщност ще се усети най-слабо от обикновените граждани. Ще бъдат определени дневни лимити на внасяния и тегления на средства, които няма да могат да бъдат надвишавани от населението. За да извършват нормалната си дейност през банките, се взима под внимание паричният поток в нормални условия. Подобни ограничения съществува и в момента. Чрез дебитната си карта всеки може да изтеги до 400 лв. в рамките на 24 часа. При желание за изтегляне на по-големи суми вложителят трябва да отиде до банков клон. При тегленето на суми „на каса“ в момента също има определени рестрикции. Например за суми обикновено над 2000 лева се изисква вложителят да подаде заявка няколко дни преди тегленето им, за да може банката да трансформира част от бързоликвидните си инвестиции в пари в брой и да ги върне на вложителя. Ако все пак се налага бързо да се изплатят средствата без предварителна заявка, банката налага по-висока такса, тъй като трябва да използва налични парични средства, които в последствие трябва да допълни.

Тези мерки помагат, както на вложителите така и на банките. При кражба или изгубена на дебитна карта, максималния размер на сумата, която може да загуби вложителя е 400 лв., тъй като в рамките на 24 ч. той вече ще е подал сигнал до обслужващата го банка и от там ще са блокирали картата. Таксите при тегленето на големи суми в брой, предпазва потребителите от импулсивни, емоционални реакции, които могат да бъдат провокирани от разпространени неверни слухове.

Друго ограничение, което бе въведено преди няколко години бе разплащанията на суми над 15 хил. лв. да минават задължително по банков път. Целта на тази мярка бе да се повиши прозрачността на парите циркулиращи в икономиката и да предотврати незаконно забогатели хора да перат пари, чрез закупуване на луксозни недвижими имоти и автомобили.

При обявяване на банкова ваканция, най-вероятно праговете съществуващи в момента ще бъдат запазени, с което масовият българин няма да бъде по никакъв начин засегнат. Отражение ще има върху хората, които ежедневно боравят с големи суми в брой. Хора водещи много над средния стандарт начин на живот, за които ежедневните разходи надвишават определените ограничения. Банките също са потърпевши, тъй като не могат да извършват нормалните за системата дейности.

Само преди около 2 години в Кипър бе обявена банкова ваканция. Това, което я наложи обаче бе съвсем различно от това, което се случва в България. Тогава, правителството, за да събере около 5,8 млрд. евро за стабилизиране на банковата система в страната, реши да прибегне до еднократно облагане на депозитите.

Кипър въведе извънреден данък върху всички банкови депозити в замяна на спасителен план от 10 милиарда евро отпуснат от Европейската комисия, ЕС и МВФ. Тук целта бе с въвеждането на банкова ваканция, да се предотвратят масови тегления от банките, до официалното приемане на законовите разпоредби, с които да се обложат депозитите. Кипърското правителство прибегна до тази мярка, защото поради статутът на офшорна зона, вложителите в банките в малката страна са почти изцяло чужденци, които искат да избегнат високите данъци в собствените си страни. Ето защо бе нормално решението цената за спасяването на банковата система в Кипър да се подели заедно с вложителите, които са спестили милиони евро от данъци.

В България обаче случаят е съвсем различен и не може да се правят аналогии и да се провокират очаквания за развръзка като тази в Кипър. Банковата система в страната е силно ликвидна и не е изложена на системни рискове. При една безпрецедентна криминална атака банковата ваканция ще даде възможност на банките спокойно да се рекапитализират без да са подложени на натиск от масирани тегления и да увеличат допълнително ликвидните си активи, за да могат да посрещнат клиентите желаещи да изтеглят спестяванията си. От друга страна банковата ваканция ще даде време на компетентните органи да проследят източника на злонамерени атаки и да го неутрализират. Гражданите ще могат спокойно да обмислят случващотот се и да получат необходимите отговори от компетентните лица на въпросите си. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полина

    0 0 Отговор
    Напред към разума и далеч от хаоса. Прекрасен материал.