Last news in Fakti

25 Септември, 2014 16:27 4 366 11

Дянков предупреди за държавните пари в КТБ още преди 4 години

  • ктб-
  • дянков-
  • държавните пари
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Мирослав Валентинов

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков предупреди за държавните пари в КТБ още преди 4 години, твърдят икономисти. Дори през 2012 г. Европейската комисия започна проверка на България за недопустима финансова помощ от държавата към Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи тогава в. "Труд", позовавайки се на писмо на главна дирекция "Конкуренция" на ЕК. 

Разследването на ЕК е предприето по анонимен сигнал, според който огромна част от парите на държавните компании са депозирани в КТБ. През май 2010 г. финансовият министър Симеон Дянков обяви, че към 31 март същата година в КТБ е имало 408 млн. лв., които представляват 47.7% от депозитите на държавните фирми. По данни отпреди една година около 70% от държавните пари са в КТБ. Според ЕК, в становище на финансовото министерство от 28 септември 2011 г. се посочва, че предприятията са депозирали средствата си въз основа на открит конкурс. Затова комисията иска да бъдат "приложени доказателства, че е имало такива търгове, описание на процедурите, участниците и резултатите". Иска се и информация за борда на директорите и надзорния съвет на държавните дружества, за които става въпрос, както и разбивка по сектори, от които банката е привлякла средства от нефинансови институции, за годините 2008, 2009 и 2010 г. и други. 

Още преди 3 години адвокат Николай Велков предупреди за проблеми с КТБ и Цветан Василев. Той беше арестуван по-малко от час след като на пресконференция през 2011 г. съобщи, че в Корпоративна търговска банка са налети над 1 милиард лева от парите на държавните фирми. Велков, който е бивш собственик на банката, разказа тогава и как тя е приватизирана през 2000 г. Той обвини мажоритарния акционер Цветан Василев, че стои зад ареста му на 10 февруари 2010 г. при акция “Октопод”.

Бившият изпълнителен директор на КТБ Любомир Весов заяви през 2011 г., че на практика милионите на държавни фирми се държат на разплащателни влогове при ниска лихва и същите тези пари да им се дават като кредити при висока лихва. Той призова парламентарна анкетна комисия да разследва как се депозират средствата на държавните фирми. Николай Велков заяви тогава, че именно той е измислил схемата за покупката на КТБ и че лично е поканил за управител сегашния мажоритарен собственик на банката Цветан Василев. Същото твърдение Велков направи в интервю за в. “24 часа” през 2011 г. Тогава той добави, че един от най-известните български банкери го е съветвал да не взема на работа Цветан Василев, но и до днес мълчи за кой банкер става въпрос.

Цветан Василев успял да превземе банката чрез схема за увеличаване на капитала: КТБ отпускала заеми на фирми, а после парите се върнали като акционерно участие на тези фирми в нейния капитал. “Бях изпаднал в унизителната ситуация да седя зад едно бюро, докато Цветан Василев заключваше кабинета си, щом на среща при него дойдеше някой политик”, разказа Велков. А финала той продал акциите си в банката за 6 млн. лв. на Цветан Василев. Не стана ясно кога е станала сделката, нито за какъв пакет от собствеността иде реч. Все пак Велков уточни, че към момента на прехвърлянето на акциите е бил доволен от получената сума. Велков беше освободен от управлението на банката през май 2005 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 уняр

    0 0 Отговор
    Само да уточниш - селския бик лиискаш да те оножда на мегдана или африкански негър.
  • 2 Хараламби

    0 0 Отговор
    Само да уточня - под коментарите на всяка статия е написано с червено: "ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани".
    Ако коментар No.1 не е обиден за не знам кой ще бъде обиден тогава...

    Коментиран от #8

  • 3 Монго

    0 0 Отговор
    Работата на Дянков беше не да предупреждава, а да опровя...
  • 4 бай Ставри

    1 0 Отговор
    Абе, Хараламби, че Дянков си е за онождане - няма две мнения, поне заради идиотиите, които сътвори докато бе вицепремиерът и финансов министър на тая държава, а сега още му сърбаме попарата ... то не бяха посните му пици и др. простотии.
    А ти си взел да се тревожиш, че "коментар No.1" бил "обиден"... твърде си е "право куме в очи", стига да се отнася за Дянков, обаче ...

    Коментиран от #6

  • 5 хидко

    1 0 Отговор
    И кво сега? Да пляскаме на Дянков ли? Той това го е казал, защото трябваше да разбие монопола на партийните пари в началото, а не с някакви добросъвестни подбуди.
  • 6 Хараламби

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "бай Ставри":

    Прав си, не е обиден а е супер просташки
  • 7 бай Ставри

    1 0 Отговор
    Каквото повикало, такова се обадило ... че то "супер просташки" и нагло се държа не само въпросната особа, но и неговите сподвижници, ако не ми изневерява паметта все още. Накрая си дигна дърмите и дим да го няма. Да го е виждал някой или чувал?
  • 8 Дянко Пицов

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хараламби":

    А Дянков като знаеше какво ще стане що не каза на Боко, че да вземат мерки. Защото не им пукаше за държавата и за нас, които крепим тази държава след пладнешките хапки на управниците.
    И сега пак няма да им пука. Гответе се след 5 октомври за пици без брашно.
  • 9 Мони НСА

    1 0 Отговор
    тролската работа тук се е развоняла яко

    Коментиран от #10

  • 10 Пламен Бакърджиев

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Мони НСА":

    Тролове или не истината е една и трябва да се знае. Усилията трябва да се насочим към изборите на 5 октомври. КТБ веднага трябваше да я фалират но Дянков не искаше това. Той никога не е имал собствено становище което да поддържа.

    Коментиран от #11

  • 11 Мони НСА

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пламен Бакърджиев":

    какво е било в главата на Дянков няма как да знаем но е факт че откраднаха парите на хората.на изборите е важно да се гласува .