Last news in Fakti

28 Септември, 2014 10:36 1 548 0

Ще тръгне ли нова бежанска вълна към България?

  • бежанци-
  • вълна-
  • ислямисти-
  • джихадисти-
  • имигранти

Разговор за идеологията на Ислямска държава с проф. Владимир Чуков и журналиста Елена Йончева

Ще тръгне ли нова бежанска вълна към България? - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Това, което виждаме като информация и опит от Близкия изток не би трябвало да ни окуражи. Вчера излязоха много интересни цифри за прилива към Ислямска държава въпреки всичко. Бумът на прилив на членска маса е бил през юли месец, когато беше обявен Халифата – 6300 души са преминали на страната на Абу Бакр ал Багдади, командир на групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Септември, когато Обама обяви своята международна коалиция – 200 човека. Само за два дни – 23 и 24 около 80 човека са станали членове на тази терористична групировка”.

Това заяви в студиото на „Събуди се” арабистът проф. Владимир Чуков. Изказването му бе по повод задържаните бежанци в София.

„Ние, като общество трябва много силно да наблюдаваме това, което прави в момента Турция. Тя си отстоява на 100% националните интереси, но налага своя модел за борба с джихадистите като автоматично ги слепва с премахването на Башар Асад, което като цяло означава направляване на ударите на Международната коалиция”, коментира още проф. Чуков.

Според журналиста Елена Йончева България трябва да има много балансирана външна политика.

„Трябва да сме достатъчно критични към това, което прави нашата цивилизация в тази част на страната, защото тези радикални елементи особено тези 3000 европейци, които се бият на страната на Ислямска държава, те не се появяват от нищото. Това е в резултат на войната в Афганистан и в Ирак”, обясни Елена Йончева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА