1 Октомври, 2014 11:08 4 298 2

Доц. Орхан Исмаилов: Нужен ни е парламент на прозрачността

  • орхан исмаилов-
  • исмаилов-
  • избори-
  • парламент-
  • реформаторски блок

Първите стъпки, които трябва да направи новото правителство е да направи един план-програма за 18-месечен или двугодишен период

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предното правителство е заложило много на приходите, но те не покриват разходите, които бяха увеличени. Това заяви в интервю за Факти.бг доц. д-р Орхан Исмаилов – водач на листата на Реформаторския блок за Търговище. Исмаилов е категоричен, че България трябва да има ясна визия в бъдещите 25-30 години за eнергетиката, а не да се мисли ден за ден, тъй като по този начин този сектор е в пълен колапс.

 

Наложителна ли е актуализацията на бюджета?

Доколкото разбирам от медийните изяви на служебното правителство, това е неизбежно, но не съм запознат в детайли.

Доколкото разбирам предното правителство е заложило много на приходите, а те не покриват разходите, които бяха увеличени.

 

Ясен политически ангажимент за влизане в еврозоната може ли да върне доверието в публичните финанси и да генерира икономически ръст?

Би трябвало, защото по този начин ние ще върнем доверието към нашите партньори и ще продължим напред.

В сегашното състояние, в което се намираме, те ни нямат доверие – със санкциите, с които ЕС тръгва към България, това трябва да се случи.

По тази причина Реформаторският блок е за ефективно управление на публичните финанси, което да подготви влизането на България в еврозоната – ниско ниво на държавния дълг, инфлацията и на бюджетния дефицит.

Стъпка в тази насока е и привеждане на публичните разходи до 38% от БВП, без европейските средства.

От кои три сектора трябва да се започне с реформите?

Реформите трябва да започнат от секторите „Здравеопазване”, „Съдебна система и правосъдие” и „Социална политика”.

Това са секторите, според мен, които оказват най-много влияние върху изграждането на България. Разбира се, няма сектор, който да не се нуждае от реформи.

Тези, които посочих, са неотложни и моето мнение е, че оттам трябва да се започне.

Първите стъпки, които трябва да направи новото правителство е да направи един план-програма за 18-месечен или двугодишен период, за да започне най-тежките и неотложни реформи... И това трябва да стане незабавно.

Каква енергетика ни е нужна? Как виждате бъдещето на Южен поток и АЕЦ "Белене"?

Отсега мога да кажа, че АЕЦ „Белене” е един проект, който води само негативи на България, т.е. там са вложени едни 3 милиарда в така наречения гьол.

Мисля, че този проект не е необходим на България, тъй като производството на енергия и на консумацията на потребителите в България фактически са осигурени - и от АЕЦ „Козлодуй”, и от ВЕИ, имаме и централите в Марица-Изток. Този проект, в този си вид е неоправдан.

България трябва да има ясна визия в бъдещите 25-30 години за сектор „Енергетика” , а не да се мисли ден за ден. По този начин, виждате, сектор „Енергетика” е в пълен колапс.

Мисля, че вдигането на цената на тока е неизбежна. През последните година – година и половина правителството изкуствено поддържаше тази цена.

Реформаторският блок предлага инвестиции във важни за икономиката транспортни проекти. Кои са те?

Транспортни означава пътища – например магистрала „Хемус” . Би трябвало да направим всичко възможно да свържем Варна със София.

В БДЖ трябва да се направят съответните анализи, защото виждаме тенденцията в ЕС е хората да ползват повече железници. Трябва да направим всичко възможно да обновим тази инфраструктура. Развитието на българските железници може да се възползва от подкрепата на политиките за единно европейско железопътно пространство.

Не трябва да се пропускат и финансовите стимули за общините да инвестират в третокласни, четвъртокласни общински пътища. По този начин ще се тръгне към решаване на един от наболелите проблеми. Не на последно място е и насърчаването на зелен обществен транспорт, с мерки за стимулиране на градския електротранспорт и използването на велосипеди.

Кои ще са партньорите на Реформаторския блок за реформите?

Ние ще търсим партньори, които подкрепят нашата програма, подкрепят интересите на нашите избиратели. Естествено, ние сме десни партии и ще търсим място от център-дясно, ние сме казали, че няма как да управляваме с други политически сили, тъй като виждаме те докъде докараха България.

Така, че и ние можем да искаме много неща, но ако не срещнем подкрепа, няма как да се случи това. Затова пак казвам - всичко зависи от суверена, който праща депутатите в Народното събрание, за да направят необходимите промени

Социолозите предвиждат парламент от 7-8 партии. Какъв парламент очаквате?

В последните дни не ми остава много време за социолозите, по-скоро ние си вършим нашата работа, която е свързана с кампанията.

Аз, каквото и да очаквам, то не зависи от мен, всичко зависи от българския народ. Така, че хората ще си кажат тежката дума на 5-ти октомври.

Най-важното за бъдещото Народно събрание е прозрачността. Всички бяхме свидетели как един човек и неговото кандидатиране за шеф на най-стратегическата силова структура срещна тотален граждански отпор.

От друга страна управлението на ГЕРБ показа, че единовластието не винаги е добър вариант.

На базата на тези изводи, потвърдени с факти, според мен 43-тото Народно събрание трябва да бъде „Парламент на прозрачността и принципността“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    0 0 Отговор
    Надявам се това празнословие и клишета да е платена публикация. Иначе ще пиша един голям минус на редакторите.
  • 2 гражданин

    0 0 Отговор
    До колкото не ме лъже паметта това моче бе ше завършило Военното училиште и известно време пребиваваше в МОа впоследствие ми се струва че беше при Ефтим Костадинов по досиетата .
    Доста разумно говори и ако не се вслушат полтиште думата ми помнете ште има отново предсрочни избори . Ако евентуално на 5 -ти се сътави правителство за което малко ме съмнява след тази трагедия.