2 Октомври, 2014 10:06 17 084 19

България – страната на безсмъртните

  • българия-
  • страна-
  • безсмъртните-
  • горни лом-
  • взрив

У нас май никой не вярва, че ще умре

България – страната на безсмъртните - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Живеем в страна, в която повечето хора се изживяват като боговете от гръцката митология. Не само вярват, че са безсмъртни, но и постоянно предизвикват съдбата, за да го проверят.

Достатъчно е да минеш по някоя българска улица – независимо с кола или пеш. Огромно мнозинство от шофьорите, но и немалко пешеходци явно вярват, че нищо лошо няма да им се случи, ако минат на червено. Или пък, ако им се случи – в „Пирогов” ще ги закърпят. Но никой не вярва, че ще умре.

Вчерашният инцидент край село Горни Лом, след който още не ясно колко са жертвите, е поредната илюстрация за убеждението на българите, че са безсмъртни. Същият завод вече се е взривявал два пъти. През 2007 година е загинал един мъж, а жена е ранена, през 2010 г. са ранени четирима. Нещо повече – на 6 август, при проверка, са написани седем акта и са издадени 13 предписания, за които сега социалният министър Йордан Христосков заяви, че вероятно не са изпълнени. И сега числото 13 се оказва фатално.

Политиците побързаха да обявят, че няма да закриват тържествено кампаниите. Някои поискаха Ден на траур, още преди да са станали ясни жертвите. Други заявиха, че човешкият живот няма цена. Сега го казват, ще продължат ли да вярват в това и след като трагедията отмине и започнат да се пазарят в парламента. Защото е несъмнена вината на политиците, които само броят труповете след поредния взрив, поредното наводнение... И които не правят почти нищо по посока на законодателството, което им е работа, за да бъде обезпечен поне живота на българите.

Уф, забравих - те и политиците са българи и вярват, че са безсмъртни.

Но, поправят ме, да не се оправдаваме само с политиците, които самите ние избираме. Проблемът със законите у нас е че – добри или лоши, те не се изпълняват. Или пък се изпълняват проформа, за документално обезпечение.

Системата е виновна, но и ние сме виновни, че не се променяме и не искаме смяната й.

Защото, както казват - ако си задник, не се учудвай, че живееш сред изпражнения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 другия

    10 1 Отговор
    Даааа, поредният трагичен инцидент, причинен от непукизъм, безхаберие и немарливост. 7 акта и 13 предписания......в някоя нормална държава тоя завод щеше да бъде затворен до отстраняване на всички неизправности вътре, и не сега а още при първия инцидент при 2007......ама тука е БГ и такива неща не се случват. Лошото е, че това е просто един от многото обекти, в които има много проблеми за отстраняване и не работят според законовите изисквания.
  • 2 Симеон Тасев

    0 10 Отговор
  • 3 оня

    8 3 Отговор
    Мизерията и беднотията са виновни!
    Как да затворят завода като хората ще останат без 300 лв.
    Представи си само, минимална заплата за обезвреждане на мини!
    Европоооо...
  • 4 хидко

    5 0 Отговор
    Много съм съгласен с това мнение. Всекидневно правим компромиси, защото ние също го търсим от другите - оневиняване за простъпките си. Иначе псуваме и ругаем, но когато ние погазим правилата, казваме "Е, то не може винаги да сме изрядни" или пък използваме любимата народна мъдрост "Прекаления светец и богу не е драг". Такава ни е нагласата. На това ни научиха и на това се научихме - да търпим и да настъпваме котето по опашката, когато никой не ни гледа... пък и когато ни е гледат. И без това и да ни видят, всеки вдига рамене и използва преждеспоменатите мъдрости. А че няма кой да ни види е видно. Днес в Бургас минах покрай 4 или 5 катастрофи, но не минах покрай нито една патрулка, която да глобява за преминаване на червено или пресичане от пешеходци не където трябва. Няма полиция по улиците. Няма контрол. Виждам от време на време патрулки, но покрай тях се правят нарушения безнаказано и на тях им се пада от "сляпата", предполагам защото ще трябва да пишат актове, рапорти и други бумащини, а това не им е работа... или пък е?!
  • 5 Vasik Atanasova

    4 0 Отговор
    ТОВА КОЕТО СЕ Е СЛУЧИЛО
    Е СТАНАЛО В СЛЕДСТВИЕ НА БЕЗОТГОВОРНОСТ И Е ПОДСЪДИМО
  • 6 Пешо

    2 3 Отговор
    Тук проблема не е в политиците а в безотговорноста на службите които трябва да контролират завода! Така или иначе трябва да има виновни?

    Коментиран от #7

  • 7 Autohouse Randm

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Пешо":

  • 8 Кобрата

    0 0 Отговор
    И чакайте да се оправим, няма да се оправим ами по-зле ще става с всеки изминал ден, като наближат изборите само се подмазват на хората и ги хранят с кебапчета и кюфтета и купуват гласове, а като ги изберат и народа има нужда от нещо никой не ни е*а*а в калабалъка
    И според мен в България циганите не трябва да имат право на глас, защото те продават гласовете си на Ахмет Доган и затова ще бъдем на този хал
  • 9

    0 0 Отговор
    ne naprazno kazvat BOG ZABAVYA NO NE ZABRAVYA kakli sinceto e bil tam
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Маурчи IV

    0 0 Отговор
    А то кво било. А аз мислех, че са ме разкрили.

    Доста усилия полагам последните 200 години да не ме разберат, че съм безсмъртен. Едно време беше по лесно. Местиш се в друго село на 4-5 дена път и не правиш впечатление.
    А сега кво е тва. Паспорти, визи, и други мизи.
  • 12 max

    0 0 Отговор
    Bylgaria e strana na G------e...i
  • 13 Вито

    0 0 Отговор
    А какви са заплатите в този завод за тази рискова работа ??? 300-400лв. предполагам толкова !Да загинеш за тия смешни пари ,то за никакви пари не си струва да умреш .Дакато има балъци да работят на тия гадове -олигарси за без пари и да си рискуват живота ситуацията няма да се промени ! За около 6м.ъсм бил на 4 интервюта за работа и като чуя каплата 500-550лв бруто направо ставам и директно си тръгвам и оставям "помияра" да се чуди защо ?
  • 14 работар

    0 0 Отговор
    А ти сигурен ли си че можеш да заработиш 1000лв за да получиш 550 бруто???Или си мислиш че ще ти дават 1000лв първоначално ,защото си с черна коса,гледаш умно и имаш пъпки на г*за???Или пък си поредния безсмъртен?

    Коментиран от #15

  • 15 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "работар":

    И 2000 ЛВ ДА ПОЛУЧАВА ПАК СА МАЛКО
  • 16 gospodinvie122013

    0 0 Отговор
    със сигурност собственика е донор на партиен лидер и винаги при извършване на проверки,той ги стопира,чрез висшестоящите им,по партийна линия,иначе друг ще командва непослушника,така е на 100%,тук е България,а не Европата.
  • 17 bgbg

    0 0 Отговор
    Idvat izborite, ciganite pak shte si izbirat politici. Sled kato vseki znae che ciganite ne sa xora po skoro jivotni, kak moje da gi ostavqme te da reshavat sadbite ni? Nedopustimo e
  • 18 САГ

    0 0 Отговор
    Искам да дойдат Германците.
  • 19 ко

    0 0 Отговор
    a malkiq robovladelec e bil s mercedes G BRABUS mir na 4arkovete mu:)