Last news in Fakti

21 Октомври, 2014 10:56 1 005 0

Гълъбов: Рискуваме да имаме правителство, което да не е готово за реформи

  • антоний гълъбов-
  • правителство-
  • реформи-
  • ктб

КТБ ще бъде важна тема във втория кръг от преговори за съставяне на правителство, но по-важно е да се мислят рисковете, които бяха генерирани във връзка с банката, заяви политологът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

КТБ ще бъде важна тема във втория кръг от преговори за съставяне на правителство, но по-важно е да се мислят рисковете, които бяха генерирани във връзка с банката. Това коментира в БНР политологът Антоний Гълъбов:

"Ако е вярно, че в трезорите на КТБ се съдържа рентгеновата снимка на политическата корупция в България, не по-малко вярно е това, че при подобно посегателство, българската банкова система изпита съществени трудности, свързани преди всичко с доверието на гражданите. Нещо, което по дефиниция мобилизира както чисто финансова експертиза, така и експертиза в сферата на сигурността."

Антоний Гълъбов коментира и преговорният процес за съставяне на правителство:

"Надявам се тази седмица консултациите между ГЕРБ и останалите политически формации да кристализират ясен мандат. Да е ясен силуетът на онази фигура, която ще бъде министър-председател, да е ясно на какви изисквания трябва да отговаря този човек, както и всеки от министрите в бъдещото управление. Има обединителни теми. Мога да кажа категорично, че три четвърти от проблемите, пред които в момента се намира България, биха могли да бъдат организирани и решавани в контекста на разбирането за това, че българският национален интерес може да бъде решен ефективно само чрез задълбочаване на евроатлантическата ориентация на страната. Ако има съгласие по това, това означава и реформа на съдебната система, административна реформа, цялостен преглед на състоянието на националната сигурност, цялостен преглед и инвестиции в отбранителна политика."

Изправени сме пред риска да имаме правителство, но то да не е готово и да няма политическа воля да извърши сериозни реформи, каза още политологът.

Антоний Гълъбов заяви, че разглежда консултациите за съставяне на правителство като втора кръгла маса, на която ще трябва да се предоговори българската партийна система, тъй като настоящата система не може да гарантира ефективно политическо представителство на българските граждани.

Според него местните избори догодина ще са най-сериозното изпитание за партийната система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА