21 Октомври, 2014 14:53, обновена 21 Октомври, 2014 14:58 1 394 1

Косово и Албания имат по-свободни медии от България

  • репортери без граници-
  • медии-
  • свобода-
  • българия-
  • ес
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Косово и Албания имат по-свободни медии от България. Това показва тазгодишната класация на Репортери без граници. България се свлича от 87-о на 100-но място.

На предпоследно място сред страните от ЕС е Гърция - на 99-о.

През 2013 година България е била на 87-о място, а през 2012-а на 80-о, което означава, че за две години сме загубили 20 позиции в класацията за свобода на словото.

Пропадането на България е доста обезпокоително, ако се вземе предвид, че Унгария, която беше подложена на критика от ЕС заради опитите на премиера Виктор Орбан да ограничи свободата на словото, заема 64-то място. В Гърция също медиите са по-свободни от България на фона на възхода на националистическата Златна зора и тежката икономическа криза в страната. Бурните протести в Турция срещу политиката на президента Тайип Реджеп Ердоган да ограничи свободата на словото и да забрани социалните медии отреждат на страната 154-то място, Черна гора е на 114-о място, а Македония е 123-та.

България не може да оправдае пропадането си в класацията

с аргументи от типа, че на Балканите като цяло е така. Словения е на 34-то място, Румъния – на 45-о, Сърбия заема 54-то, Босна и Херцеговина – 66-о, Косово - 80-о място. Изборите през 2013 г. в Албания доведоха не само до смяна на властта, но и до обръщането на нова страница в медийната свобода на страната. Това й отрежда 85-о място в класацията.

На първите места отново са страните от миналата година: първа е Финландия, втора - Холандия и трета - Норвегия. В Топ 5 влизат Люксембург и Андора.

В дъното на класацията са

Китай, Сомалия, Сирия, Туркменистан, Северна Корея и Еритрея.

Специално внимание се обръща на продължилите с месеци протести в България срещу правителството на Пламен Орешарски. По време на тези граждански вълнение медиите и репортерите са били изложени на полицейско насилие и натиск, отбелязват от неправителствената организация. Припомнят се и палежите на колите на Генка Шикерова през 2013 г. и на Лидия Павлова през 2012 г. На този фон на натиск разследваща журналистика в България е трудно да се практикува.

Държавите членки на ЕС стават все по разпръснати в класацията,

изтъкват от Репортери без граници, като отдават това на икономическата криза и популизма. Все пак в Топ 50 на класацията влизат 31 страни от ЕС.

Всяка година международната журналистическа организация представя своя глобален индекс за свободата на словото в 180 страни по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дидо пича

    1 0 Отговор
    Албания е не само по напред в свободата на словото, а и икономически! Средната заплата е по висока от тази в България!