Last news in Fakti

22 Октомври, 2014 18:17 1 789 6

Валери Симеонов: Рано е още да се говори за коалиция

  • валери симеонов-
  • рано е още-
  • говори-
  • коалиция-
  • реформатори-
  • герб

Патриотите се срещат утре в 12 часа с ГЕРБ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Патриотите се срещат утре в 12 часа с ГЕРБ. Това е вторият тур от преговорите между двете партии относно евентуален кабинет. Новината съобщи в интервю за Факти.бг съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Радваме се, че имаме съвпадения в позициите си с Реформаторите, но е рано да се говори за коалиции, заяви още Симеонов.

Г-н Симеонов, поканиха ли ви вече за втори тур на преговорите за съставяне на правителство?

Да, получихме покана, която е устна. Срещата е утре в 12.00 часа в централата на ГЕРБ. На нея ще отиде г-н Каракачанов.

Има сближаване на позициите от снощи на ГЕРБ и Реформаторите, как виждате следващото правителство – на малцинството или като коалиция?

Не мога да ви кажа, много е рано още. Нямам мнение по този въпрос.

Реформаторите казаха днес, че ви приемат като коалиционен партньор, вие ще отстъпите ли от участието на Народна партия "Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов?

Не, ние сме го поставили като наше искане. От там нататък не мога да ви кажа какво ще стане и как ще се развият нещата. Ние смятаме, че тази партия е създадена по модел на ДПС, че това е партия, в която има инфилтриране на чужди интереси и от тази гледна точка тя е вредна за България. Вярно е това, че от друга страна тя не се е омесвала във властта както ДПС, но като се вгледаме в генезиса и произхода й се вижда, че той се представя като ДПС.

Найден Зеленогорски заяви днес, че нещата, които събират Патриотичния фронт и Реформаторите, са много повече от тези, които ги разделят, възможно ли е и вие да видите в тяхно лице коалиционен партньор за бъдещото управление на страната?

Първо, мисля, че още е рано да се говори за каквото и да било коалиционно управление и второ, въобще не е ясно дали ние ще сме в това управление, тъй като все още сме на фаза изясняване на програми. Ние сме на първата фаза на разговорите, които започнаха миналия четвъртък.

От друга страна се радваме, че имаме съвпадения в позициите си с Реформаторите. Надявам се да има повече партии, с които да имаме такива съвпадения, защото това ще улесни съставянето на една обща програма, която, дай Боже, да бъде съставена от повече партии. Това ще бъде най-сигурната гаранция за съставянето на едно стабилно бъдещо управление.

А смятате ли, че ще може да бъде съставено стабилно управление или се отива отново на избори евентуално през февруари?

На мен ми се иска да има стабилно управление, което означава, че всяка партия трябва да е готова да прави отстъпки и да се опита да разбере аргументите на другата партия. От Патриотичен фронт сме готови на такъв конструктивен диалог не само с ГЕРБ, но и с останалите партии, без ДПС. Смятаме, че това ще бъде основата на едно бъдещо управление, а не, видиш ли, участието на Иван, например, от Реформаторите, и Страхил от Патриотичен фронт. Имената не са толкова важни, а програмата, която трябва да бъде изпълнявана и ще бъде подписана от партиите, които ще подкрепят едно такова управление и правителство.

Ако имаме правителство на малцинството, това лош вариант ли ще е за страната или не?

Не, няма да е лош вариант. Пак повтарям, важното е какво ще прави това правителство. В много държави, включително и от ЕС, управляват правителства на малцинства. Правителства, които не се радват на повече от половината подкрепа на Народното събрание и разчитат на подкрепа, базираща се на аргументация, на базата на ползите от предложените решение или проект. Така се работи в една демокрация. Не бива да се разчита на едно смазващо мнозинство, защото това води до самозабравяне на партиите.

Ние досега бяхме свидетели на самозабравянето и мегаломанията на ГЕРБ, това не беше много отдавна, а преди една година. Бяхме свидетели и на едно безпринципно мнозинство, което подкрепяше изключително вредното за България управление на Орешарски. Преди това бяхме свидетели на една тройна коалиция, която беше изградена на чисто математически принцип и също беше много вредна за страната.

От тази гледна точка не е толкова здравословно според мен да се разчита на математическо събиране на повече гласове, които да са повече от 50 % и от там правителството и министър-председателят да си правят каквото си искат. Ако някой си прави такава сметка, която да стане с наша поддръжка – няма да стане! Ние сме патриоти и на първо място за нас са интересите на България. Ще подкрепяме това, което е полезно за страната, за всичко останало ще бъдем жестока и зверска опозиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 софиянец

    0 0 Отговор
    Какви патриоти -те са истински ОЛИГАРСИ.
  • 2 миро

    0 0 Отговор
    тоя взе да налучва нещата ама дали няма да свърне нанякъде
  • 3 Сандо

    0 0 Отговор
    "Надявам се да има повече партии"
    Аз се надявам с вас да прелее на този народ чашата, да се събере като стадо диви свине и да ви помете. Патриоти ще ми се пишете!
    Както и един преди вас, който крещеше повече от луд. Къде са тия луди, които ще си изядат заплата за единя патриотизъм?Къде са???
  • 4 Asya Marinova

    0 1 Отговор
    А вие драги коментатори сте малки душици, дето сте все недоволни,оплаквате се ,а отново търсите старите муцуни да ви управляват. Аз подкрепям новите партии,новите лица и специалисти , но ако пак се наложат гербаджиите, няма спасение за нашия народ.................

    Коментиран от #6

  • 5 Качо

    0 0 Отговор
    Еее, Сандо ..... и тук ли почна да пишеш бе .... тц..тц...тц
  • 6 Autohouse Randm

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Asya Marinova":

    naprotiv ti si malka dushica.podkrepiala novite partii.haha ta te sa paterici na komunisti i depesari be.samo razvodnihte glasovete i vkarahte v parlamenta dosta izmet.