Last news in Fakti

23 Октомври, 2014 14:31 2 141 1

Ноам Чомски: Обществото все повече се дистанцира от престъпните действия на Израел

  • ноам чомски-
  • израел-
  • палестина-
  • признаване-
  • конфликт-
  • престъпните едйствия-
  • петрол-
  • фракинг

Хората в САЩ трябва да окажат натиск за промяна на външната политика на страната, смята той

Ноам Чомски: Обществото все повече се дистанцира от престъпните действия на Израел - 1
Ноам Чомски
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Американският политически анализатор и философ Ноам Чомски заяви, че неотдавнашните гласове в Европа за признаването на Палестина за държава говорят за нарастващите настроения на населението на Стария континент да се дистанцира от „престъпните действия“ на Израел, съобщи CommonDreams.org. .

За палестинците единственият морален избор е да устоят на окупацията, а за палестинските лидери основната цел трябва да бъде това да насочат фокуса на вниманието на хората в САЩ към проблема. Тази посока е необходима, за да има надежда американската общественост да повлияе върху политиката на САЩ по отношение на израелско-палестинския конфликт, изтъкна видният лингвист и критик на американската външна политика.

Мисля, че няма да има значителен прогрес в този конфликт, докато американците не окажат натиск , за да предизвикат правителството на САЩ да заеме различна позиция. За всяко национално движение в Третия свят – във Виетнам, Никарагуа, Източен Тимор, е била от значение растящата солидарност и подкрепа на американското население, благодарение на която е оказвано въздействие за промяна на политиката. Мисля, че и в тази посока трябва да бъдат насочени палестинските усилия, освен действията им на международната арена“, подчерта Чомски.

Коментарите му идват, след като преди дни Долната камара на британския парламент символично гласува в полза на това Палестина да бъде призната за държава. Външният министър на Швеция Маргот Валстрьом също по-рано изрази надежда, че позицията на страната й относно възможното признаване на Палестина за държава ще доведе до дискусия в Европейския съюз.

Това е още един сигнал, че обществото не е съгласно с провежданите с престъпна жестокост действия на Израел в региона, посочи той. „Хората искат да се дистанцират от тези действия – от техния престъпен характер и от тяхната бруталност. Във всяко по-демократично общество рано или късно нагласите на населението са в състояние да повлияят на посоката на политиката, ако то прояви усилия и ангажираност в в тази посока“, категоричен бе Ноам Чомски. Швеция и Обединеното кралство показват в каква насока нещата ще продължат да се развиват, отбеляза той, добавяйки, че над 130 държави вече са признали Палестина. Съпротива ще продължава да има от „англосферата“ - Канада, САЩ, Австралия, които Чомски описа като „заселнически колониални общества“ и реторично запита: „Примирили ли са се тези общества с изтребването на местното население?“.

Според него обаче тези нации не могат да се делят от света и все повече акции като тези в Швеция и Великобритания ще увеличават натиска над САЩ. Това, че САЩ отново се превръщат в основен износител на петрол, няма да възпламени промяна във външната политика, коментира Чомски и отбеляза, че това може да е катастрофа за света: „Ние наистина си играем с огъня. Всяка капка петрол, която извличаме от земята, е още един гвоздей в ковчега на човешкия род“.

"Вече сме много близо до пропастта да разрушим условията за съществуване и ако повечето от този петрол не остане в земята, където трябва да бъде, толкова повече бъдещето на нашите внуци става по-тъмно и неясно. Като четем за еуфорията по фракинга (метода на хидравличното разбиване за добив на нефт и природен газ – б.ред.), виждаме, че това постоянно се пренебрегва. Падащата цена на горивата е катастрофа, не е време за еуфория“, заключава Ноам Чомски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 emo

    1 0 Отговор
    a koga 6te se distancira ot prestapnite deistviq na amerika