Last news in Fakti

27 Октомври, 2014 13:30 5 637 3

Саддам задига $1 млрд., а от КТБ изчезват 4,2 млрд. лв.

  • ктб-
  • обир-
  • ирак-
  • саддам-
  • обир

За една нощ от Централната банка на Ирак олеква с $1 млрд. Към края на войната са открити $650 млн. в стените на замъка на Садам.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дупката от 4,2 мрлд. лв. в КТБ беше определена от финансисти като най-големият банков обир на XXІ в.  у нас.

Според доклада на одиторите в КТБ в периода 30 юни – 30 септември 2014 г. са начислени обезценки в размер на 434 млн. лв. в резултат на неизпълними вземания от страна на банката и на преоценки на стойността на кредитния? портфейл. В края на октомври ще бъдат начислени

допълнителни обезценки в размер на 4,222 млрд. лв.

в резултат основно на преоценка на кредитния портфейл на банката – 4,057 млрд. лв. и на инвестиционния портфейл – 144 млн. лв., обобщава Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Причините за огромните кредитни обезценки са отпускането на множество кредити на кредитополучатели без оперативна дейност (т.нар. дружества със специална цел, холдинги и т.н.), с недостатъчни приходи за обслужване на задълженията и с неадекватни обезпечения по кредитите. Или накратко – няма доказателства, въз основа на които да се очаква, че кредитите ще бъдат изплатени, предупреждава Калоян Стайков.

КТБ е създадена 2001-а, още първата бележи впечатляващ ръст.

През 2008-а има 2 млрд. активи, а през 2012-а - началото на 2013-а – 6 млрд. активи.

По времето на управлението на ГЕРБ извършва феноменален за световната банкова история растеж от 300%. Къде са оторизираните държавни органи? Освен че има подозрителен растеж, някой е дал команда на държавните фирми да си прехвърлят почти всички сметки – това противоречи на всякаква логика. Това коментира преди дни по бТВ Румен Гечев, който беше вицепремиер по време на банковия крах от 1997 г.

Историята около КТБ може да си съперничи с португалската „Еспирито Санто“.

В началото на септември „Файненшъл таймс“ писа, че фалиралата банка Еспирито Санто, чието спасяване струваше 4.9 млрд. евро на португалската държава е

отпускала тайно и незаконно кредити на своя основен собственик -

фамилията Еспирито Санто.

Рикардо Салгадо дълго време е смятан за един от най-влиятелните хора в Португалия и се ползва със силни политически контакти - в настоящия банков скандал, обаче, всички се разграничиха от него.

Рикардо Салгадо беше арестуван и освободен под гаранция от 3 милиона евро по подозрения за измами - включително изнасяне зад граница на куфарчета пълни с пари, от което се твърди, че държавата е загубила 269 милиона долара.

Заемите са минавали през Панама,

след което са пренасочвани към фирми на фамилията, без да се декларират като вътрешни кредити и без да се спазват ограниченията за такива кредити. Така парите на вложителите реално са изтекли във фирми на собственика на банката.

Банката Еспирито Санто преминава успешно всички стрес-тестове в еврозоната (2009 г., 2010 г. и 2011 г.) и дори по време на спасителната програма на МВФ банката е единствената в страната, която не получава помощ, защото никой не е забелязал проблеми, припомня икономистът Георги Ангелов.

До преди няколко седмици от банката Еспирито Санто твърдяха, че частни инвеститори ще я спасят - без нужда от държавна подкрепа. В крайна сметка такива инвеститори не се появиха и се приложи спасяване с 4.9 милиарда евро от държавния бюджет чрез разделяне на "добра" и "лоша" банка. От фалита на португалската банка пострада и френската „Креди Агрикол“, която продаде дъщерната си банка на КТБ.

Досега първенството в банковите обири се държеше от Централната банка на Ирак.

Един ден преди атаката на водената от САЩ коалиция срещу тогавашния диктатор в Багдад – Саддам Хюсеин. За една нощ банката олеква с $1 млрд. Към края на войната са открити $650 млн. в стените на замъка на Садам.

На 12 юли 2007 г. служителите на банката Дар Ес Салаам отиват на работа и заварили вратите разбити, а трезорът обран. Задигнати са повече от четвърт милиард долара.

По време на първите дни на свободата в Ирак от трезора на банката изчезват златни монети за $18 млрд.

В България в ранните часове на 24 март 2004 г. група маскирани мъже напускат софиийския клон на банка Биохим. Те носят вещи и банкноти на стойност около 8 млн. лв. Замитат дирите си с червен пипер и коси, събрани от почти всички фризьорски салони. Обирът продължава да е неразкрит.

При фалита през банковата криза през 1996-1997 г. на 15 банки, тогава потънаха 1700 млрд. стари лева, като необслужвани кредити.Валутните резерви на държавата падат до критичните $800 млн. 

От началото до края на 1997 г. у нас фалираха 15 финансови институции. По време на управлението на Жан Виденов затварят врати едни от най-знаковите банки у нас.

Надигането на вълната от фалити стартира още през септември 1996 г., когато БНБ поставя 9 банки под особен надзор - ТСБанк, Балканбанк, Стопанска банка, Бизнесбанк, Елитбанк, Банка „Славяни“, Банка „Моллов“, Ямболска търговска банка и Добруджанска банка.

На 24 февруари 1997 г. ситуацията вече е ескалирала и съдът обявява фалита на първата финансова институция - Кристалбанк. Месец и половина по-късно банкрутират още Частна земеделска инвестиционна банка и Минералбанк, а през юли - Банка за земеделски кредит.

До 23 декември следват още фалити. Сред тях на Бизнесбанк, Балканбанк, Търговска банка „Славяни“, Стопанска банка и други. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ghost

    1 0 Отговор
    CHAT LI STE kakvo gotvjat i sega??? "'тогава потънаха 1700 млрд. стари лева, като необслужвани кредити"' .E te taka komunistite stanaha kapitalisti. I Rumen Gechev- poluchi PROFESORSKA TITLA. Kum m. oktomvri 2013 MEVDUFIRMENATA ZADLUJNJALOST v BG e 168 000 000 000 ( demek- 168 MILIARDA). Golemi merindjei tia drugare be....http://www.monitor.bg/article?id=405528 Фирмите у нас си дължат 168 млрд. лв. Сумата расте, но с по-ниски темпове
    Кражби на ДДС и фиктивни дейности зад трупането на борчове... ( koj ne verva- da chete)
  • 2 дивака

    1 0 Отговор
    Ей, призначния, що не пишеш на кирилица, а се мъчиш с тая маймуница, че и нас измъчваш да ти четем кривиците?! Иначе си прав за всичко!
  • 3 капо ди тути капи

    1 0 Отговор
    Е? И? Какво правиме, нещо ВИНОВНИ, ОСЪДЕНИ, РАЗСЛЕДВАНЕ, ПРОКУРАТУРА!!!!!!!!!
    То това не е за първи път, нека си спомниме 96 г.
    В България МАФИЯТА си има държава!