Last news in Fakti

29 Октомври, 2014 12:24, обновена 29 Октомври, 2014 12:44 1 430 0

Алексей Семений: Изборите показаха волята на украинците за промяна

  • алексей семений-
  • украйна-
  • русия-
  • избори
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна показа воля за промяна и ясно желание за интеграция в евро-атлантическите структури. Това заяви в интервю за Факти.бг Алексей Семений.

Той участва в организирана от Атлантическия клуб на България конференция за Украйна в София. Форумът разисква практически стъпки за прекратяване на конфликта в Украйна, както и идеи и процеси, които биха спомогнали постигането на решение от правителствата.

Алексей Семений е завършил Института за международни отношения към университета „Тарас Шевченко“ в Киев и университета в Мюнстер, Германия.

Стипендиант на Бундестага през 2006 г. Магистър по международни отношения и кандидат на политическите науки.

Работил е към президента на Украйна по въпросите на външната политика. Съветник е на директора на Международния фонд „Един свят“ по международните въпроси.

 

Какви са перспективите пред Украйна след парламентарните избори?

Изборите показаха волята на украинците за промяна. Вече можем да посочим, че страната ще се управлява от коалиция. Тя ще се сформира от Блока на Петро Порошенко и партията на премиера Арсений Яценюк. Прогнозите са към нея да се присъедини Самопомощ, която взе трето място на вота. Точните резултати ще станат ясни в близките дни. Тогава ще са ясни разпределението на мандатите в мажоритарните райони. Както знаете, половината от депутатите в парламента – Върховната Рада, се избират по пропорционалната система, а другата половина по мажоритарни окръзи. Ако украинците предпочетоха да подкрепят листата на премиера Яценюк, то при личностите водят хората на Петро Порошенко. Аз лично очаквам партията на държавния глава да получи малко повече мандати. По-важното е, че ще имаме стабилно мнозинство, което да може да провежда нужните реформи.

На какво се дължи този „изборен трилър“ в Украйна?

Водещите на приключилите избори за Рада в Украйна партии вярно доловиха желанието на украинците за промяна в политическия елит.

Блокът на Петро Порошенко и партията на Арсений Яценюк и Самопомощ са не само нововъзникнали партии, а те предлагат листи и издигнаха мажоритарни кандидати, които не са занимавали с политика. Много от тях са доказали се професионалисти в своите области.

Какво очаквате от новото правителство?

На първо място стабилност и желание за реформи. Избирателите ясно посочиха, че искат президентът, правителството и парламентът да работят в синхрон в рамките на своите пълномощия. Да се действа в единна парадигма е много важно в кризисните времена, в които ние живеем.

Първите стъпки трябва да са насочени към икономическа и финансова стабилизация. Борбата с корупцията и налагането на върховенството на закона са останалите точки от дневния ред на обществото. Не на последно място е потвърдената воля на Украйна за интеграция в Европа.

Добре е, че новото правителство няма да е ново. Част от сегашните министри имат шанс да продължат да изпълняват своите задължения. Другите въпроси са за газовите доставки и ситуацията в югоизтока на Украйна. Трябва да се прекратят военните действия, защото от тях страдат много невинни хора. Тук основната отговорност се пада на Русия, която показа, че трудно контролира своите хора.

Как ще се разреши проблемът в Донбас?

Сегашната ситуация е наследство от миналото. Ние, сегашното поколение, трябва да изработим механизми за намирането не само на решение на сегашната криза в Югоизточна Украйна, но и тя да не се повтаря в бъдеще. Не трябва да се допуска появата на нови замразени конфликти.

Как ще се развият газовите преговори с Русия?

В момента преговорите за газовите доставки продължават. Очаквам все пак да се достигне до договорка за цената за синьото гориво. Можем да очакваме тя да е по-ниска от сега предложената. Имаме ясно изразена воля да не се повтаря газовата криза от преди няколко години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА