Last news in Fakti

30 Октомври, 2014 12:03 6 714 18

Подготвя се законопроект за 100% мажоритарни избори в два тура

  • мажоритарни избори-
  • 100%-
  • два тура-
  • законопроект

Надявам се да не се стига до нов 9 септември, заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Подготвяме законопроект за 100% мажоритарни избори в два тура. Това заяви за Факти.бг кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той уточни, че в законопроекта страната се разделя на 240 едномандатни района, като ще има и район за българите в чужбина.

Надявам се че депутатите ще подкрепят законопроекта, посочи Паунов. По думите му,

има четири варианта

за развитие на ситуацията в зависимост от реакцията на народните представители:

Първият е депутатите да подкрепят законопроекта.

Вторият е да се инициира национален референдум за мажоритарни избори в два тура.

Третият е нов 10 ноември.

Четвъртият, който е и най-нежелан, е нов 9 септември.

По отношение на избора на депутата от ДПС Александър Методиев – Бат Сали, Паунов припомни, че са сезирали Конституционния съд и очакват решение. Кметът на Кюстендил беше категоричен, че протестните действия срещу този нежелан от гражданите избор ще продължат.

По отношение на актуалната политическа ситуация в страната Петър Паунов заяви, че в момента ярко се проявяват недостатъците на пропорционалната избирателна система и партиите мислят за собственото си оцеляване, а не за страната.

В момента от осем политически сили в Народното събрание, седем мислят за себе си и само една мисли за България, подчерта Петър Паунов. На въпрос коя е тази политическа сила, която мисли за страната, той отговори, че хората са достатъчно интелигентни, за да преценят, коя е тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Toko

    6 0 Отговор
    Аз пък не искам 100% мажоритарен вот!!!Няма да ви казвам пак кой ще се кандидатира на такива избори-хора с пари,с много пари,то без пари избори не стават!!А ние знаем кои в България имат много пари и по какъв начин са придобити те!!!!!
  • 2 dragula

    4 0 Отговор
    и аз не искам
    Има много недостатъци мажоритарната избирателна система.
    Преференциялният вот си е мажоритарен. Просто трябва да се усъвършенства системата, да се въведе образователен ценз и задължително гласуване.
  • 3 Бате Цецо

    1 0 Отговор
    Аз също съм против 100% мажоритарен вот. Той е сигурен начин в парламентът да попаднат в парламента разни биснесмени с неясен произход на средствата си и други популярни личности, но не и експерти. По този начин отговорностите ще се размият и кашата ще е пълна.
  • 4 Джуро

    0 2 Отговор
    Аз пък съм за 100% мажоритарни..НО...от тези 240 поне 2/3 да са лица издигнати от професионалните сдружения,съюзи и въобще структури в съответния бранш.Лица,които в професията си са доказали че са номер 1 и могат да помогнат в творенето на законите съвсем професионално без политически интриги!Избраните лица се обозначават пред избирателя със постигнатите си успехи,а не с кебапчета,двайсетолевки и т.н.Така всеки ще знае какво избира...сега непрофесионалисти дремят по банките в парламента.
  • 5 Боян

    0 1 Отговор
    Токо,това е поредната заблуда, нещо повече - разходите за кампанията рязко намаляват, безпаричните кандидати получават реален шанс. Представете си малък избирателен район от 30 000 човека, една софийска махала. Кандидатът може да ходи от врата на врата, да агитира на улицата, на квартални срещи, да се срещне очи в очи с всеки избирател. Това влияе 10 пъти повече от БНТ, Би Ти Ви и Нова. Не ви трябва централна медия!
  • 6 бургазлията

    0 1 Отговор
    Аз съм 100% за мажоритарен вот.Така виждаш за кого гласуваш и кой влиза в парламента.Сега какво се получава,слагат известно лице начело на листата и започва пълнежа.Които даде повече ще бъде по-напред в листите,така,че тези които имат пари независимо как са придобити /то в България чисти пари няма/ влизат в парламента.
    Чета коментарите и виждам пак платени писарушки,та да им отговоря.Сега да не би да влизат в парламента хора с ясно доказани средства,а.?Всичките са в играта ,нито един няма с чисти средства-пример- Бат Сали и оня плу..к Бареков.Така ,че хайде моля ви се,малко по-сериозно.
    При 100% мажоритарен вот виждаш човека, ако е с много крива глава и хапчетата му падат от джоба,гласуваш за другия.Ако и той е същия,не гласуваш,чисто и просто като Бар...в
  • 7 Боян

    0 1 Отговор
    Мажоритарната система има едно основно предимство - вие си избирате депутат. При всички останали системи вие не си избирате депутат, а ви го спускат отгоре Местан, Доган, Станишев и прочие. Да го сравним с брака. В него има много недостатъци, понякога може да е ад. Но все пак вие си избирате брачния партньор, нали така? Не бихте искали да ви го избират Местан, Доган и така нататък. Ето това е разликата, а недостатъци колкото щеш. Изобщо животът е пълен с недостатъци.Преференцията е една голяма заблуда,поредната залъгалка,че избираме нещо
  • 8 пенсионер

    1 0 Отговор
    Те ако бяха мислили за БГ нямаше да се стигне до надпревара в купуване на гласове кой да седне на депутатското кресло.
    Най голяма вина за калпавия изборен закон вина има Мая. Сега се меси и в пенсионната реформа.
  • 9 Ив

    1 0 Отговор
    Първо парламента на тази малка държава, която е по малка от един голям град от световните не трябва да надвишава 80-100 представители. Второ задължително изискване за висше образование. Трето хора на които им се работи и обичат родината си, а хора чията единствена цел е лично облагодетелствуване. В сегашните НС активните с а40-60 човека. Другите спинкат и народа ги издържа. Референдум от колко човека да е народното събрание, ако чакаме въпоса да го решат депутатите ще имаме нефункционално тромаво народно събрание. Демокрация-каква демокрация като гласуват под строй.
  • 10 Ив

    0 0 Отговор
    Поправка- хора чията единствена цел " не е лично облагодетелствуване"
  • 11 Гост

    1 0 Отговор
    Никакъв мажоритарен вот.А кмета да си оправи общината, а не да вре гагата дето не му е работа. Е не повече от 80 депутати!
  • 12 ни

    1 0 Отговор
    Този с 9 септембри буквално е изперкал.
  • 13 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    Мажоритарни избори – супер гадно нещо. Как ще си вкарам моите подопечни? Не на мажоритарната диктатура!!!
  • 14 реди ту блоу

    0 1 Отговор
    Както и да го въртим и сучим, без гражданска война няма как да стане! Каквото и да се приема все ще е опорочено още зародиш, тъй като, ако сте забелязали България е ТОТАЛИТАРНА република с фасадна демокрация. Управляват я няколко дърти ДС генерала и техните родове и фамилии. Тия избори и партии са само за парлама! ;)
  • 15 реди ту блоу

    1 1 Отговор
    Слепи ли сте, че не можете да видите на къде водят и двата типа избори?????
    На едно и също място, при едни и същи хора!!!!!!!!!!
    Хората са проблема, не изборите!
    Със стари к....и, нов бардак! С избори нищо няма да се промени, 25 години не ви ли стигат, като убедително доказателство????? За 25 години много хора все още не са прогледнали, жалко! Българина е страхлив, предпочита изборите, макар, че знае, че нищо няма да стане.
  • 16 реди ту блоу

    1 1 Отговор
    Ок, ще направите изборите мажоритарни и като изтърбушат няколко банки, в които преди това са наляли държавните пари, като ударят няколко пенсионни фонда, като усучат няколко европейски програми и какво правим? Мажоритарни избори :) Добре, олигарсите ще си го прехвърлят в другият крачол. :)
  • 17 Стоянчо

    0 0 Отговор
    А бе народе болгарски!! Тези които не са за мажоритарни избори са толкова заблудени, че..... Тази държава не трябва да се управлява от хора които са следствени. Поне към 10-на от сегашните"народни" избраници в момента са следствени. И каква е тая тъпотия с имунитета??? Оказва се,че нашия парламент е топличко местенце (няколко мандата) за хора с нечисти ръце и доходи! Забележете, още като кандидати за народни представители АВТОМАТИЧНО получават имунитет. Ха, ха Хаааа. Смешно, нагло и подло, нали? Затова не получиха присъди хора като Сидеров,Софиянски, Костов, Доган и т. н. Какво от това че ще влязат хора богати, стига парите им да са на светло? Препрочетете "Преспанските камбани" и вижте как са се самоуправлявали българите по време на турското? робство. В общините са влизали само богати, образовани и уважавани от хората собственици занаятчии. И всичко касаещо обществения живот в града е било под контрол, и обсъждано публично. И за последно! Демокрацията е измислена като обществен строй от древните гърци, но... Виждайки Пагубното влияние в/у хората и обществото, след около 100 години е изкоренена!!! А нас ни карат да се кълнем в нея. Хо, хо хоооо. Разберете, че с демокрацията напред ще пропаднем ние и нашата държава. Вече се започва. Проблем с демографията, боклуците, имиграцията, изселването, престъпността и т. н. И не си мислете, че ще ни се размине!. Четете умни книги, а не манипулирани вестници!!!!!
  • 18 краси

    0 0 Отговор
    стоянчо. къв е тоя роман където си написал бре.