31 Октомври, 2014 14:17 2 969 2

Тука има, тука няма правителство

  • тука има-
  • тука няма-
  • правителство
Тука има, тука няма правителство - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От проведените парламентарни избори насам на 5 октомври стана ясно, че този път народът постави политиците пред трудната дилема да сформират правителство. От тогава насам текат публични преговори, със сигурност и задкулисни, но на този етап ясен резултат няма. Ежедневно сигналите, които се подават към българския народ са разнопосочни, от договориха се до няма никакъв резултат от преговорите.

Всъщност повечето политолози и социолози са убедени, че правителство ще има, но то няма да бъде трайно. По-големият въпрос е до кога ще издържи кабинетът и кога ще ни зарадват с нови избори.

В същото време от Европейския съюз натискът към България е да има стабилност в държавата и политиците да се договорят. Онзи ден на посещение в страната ни бе председателят на ЕНП Жозеф Дол, който заговори за правителство на малцинството в дясно – център между ГЕРБ и Реформаторския блок без Патриотичния фронт. Преди това от Европа искаха да работим по така спряганият „германски модел”, който явно за България се оказа химера, тъй като всички били „малки” и не могли да държат мнозинство в Народното събрание, за разлика от Европейският парламент, където леви и десни си стиснаха ръцете.

Вчера се смяташе, че ще правим правителство на малцинството между ГЕРБ и Реформатори с широка подкрепа от Патриотичния фронт и АБВ. Днес обаче стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че това ще е трудно, тъй като Реформаторите не само излъчват противоречиви сигнали, но пък и всеки път трябва да се консултират, и това бави преговорите.  Е позната родна картинка – тука има, тука няма.

Всъщност срокът за подписване на единна програма и реденето на министрите е понеделник /3 ноември/. В същото време да припомним, че Бойко Борисов не изключи, че може да направи и самостоятелно правителство.

Президентът Росен Плевнелиев започва днес консултациите с парламентарно представените партии, след което ще трябва да връчи мандата на първата политическа сила ГЕРБ, след това втората БСП Лява България и на края на трета политическа сила по избор.

Днес служебният премиер Близнашки изрази надежда, че правителство все пак ще има до 10 ноември, емблематичната дата за демократичните промени.

Какъв ще е кабинетът все още не е ясно – програмен, на малцинството, с широка или без широка подкрепа, експертен или какъв и да е друг. Аргументите за крехкия мир в държавата са, че трябва да бъде приет бюджет, трябва да се реши проблема с КТБ, който се нищи вече от народните представители, да се направят реформите в енергетиката, здравеопазването, образованието и съдебната система. Реформи обаче се правят, когато са ясно разсписани и с широка политическа подкрепа, а в случая отново допираме до „орел, рак и щука”.

Със сигурност, ако се отиде на вариант правителство, но ако очакванията са, че то няма да е стабилно, Борисов няма да го оглави, а някой от него посочен доверен от ГЕРБ, например Лиляна Павлова или Томислав Дончев. Дали това ще е последният валс за реформаторите и други влезли партии в 43-тия парламент ще покаже бъдещето.
Но едно ясно, заченатото ялово дете, няма как да е здраво. За това по-скоро май се поставя въпроса след колко време отново ще правим избори – на февруари, догодина заедно с местните, или през 2016 г. с президентските. Четиригодишният мандат със сигурност е химера.

Тук обаче идва страхът на всички партии от нови избори – по-малките нямали пари и нямало как да влязат отново в парламента, другите рискували да паднат още надолу от представителство в Народното събрание заради наказателния вот на избирателите. Явно ще трябва да се избира по-малкото зло. Ясно е обаче, че кърпената дреха няма да стане нова, дори и да се стигне до кабинет, той няма да има дълъг живот.  Дори по-вероятно е да не се стигне до разбирателство и на февруари, най-късно юни 2015 г. да отидем на избори.

Сега ще проличи колко заявките от всички политически сили по време на предизборната кампания за национално отговорни партии са били верни.

Но тук идва на дневен ред въпроса докога едни и същи народни представители и лидери ще си редят листите, ще се въртят в парламента все едни и същи политици, които хората всъщност не предпочитат, но нямат друг избор и гласуват за тях. Хубавото е, че от миналата година насам гражданското общество в България започна да се събужда отново с протестите по улиците, с предложенията за референдум за мажоритарен избор и готвения проекто закон за 100% мажоритарен вот в два тура.  Политиците колкото и да не желаят мажоритарния вот май сами чрез своята политика ще го докарат на дневен ред и ще ядосат и тези 50% от гласоподавателите, които не дадоха своя вот.

Тази зима българинът пак ще затяга колана, макар и да няма вече накъде, и пак на неговия гръб ще бъдат поредните избори. Дали най-накрая тази сложна политическа ситуация ще „роди” държавници или пак гражданското общество ще вземе нещата в собствените си ръце, ще покаже времето.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
  • 2 гост

    2 0 Отговор
    Честит празник 240 тикви бездарни .