Last news in Fakti

3 Декември, 2014 11:40 2 348 4

Най-корумпираните в ЕС са българите, гърците, румънците и италианци

  • трансперънси интернешънъл-
  • корупция-
  • подкуп-
  • българия

На Балканите най-добре се представя Словения с 58 точки, на Стария континент – Дания и Финландия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България, Румъния, Гърция и Италия остават най-корумпираните страни-членки в Европейския съюз (ЕС).

България е на 69 място в тазгодишната класация

на „Трансперънси интернешънъл“ за корупция. В изследването са включени 175 страни.

Държавите от дъното на класацията трябва да приемат радикални антикорупционни мерки в полза на своите народи. Държави в горната част на индекса трябва да гарантират, че те не изнасят корупционни практики в по-слабо развитите страни, коментира при представянето на индекса на Трансперънси интернешънъл президентът на организацията Хосе Угас.

През 2013 г. България е с показател 43 точки или с два пункта по-добре от 2012 г. , когато е имала 41 точки.

България е с еднакви показатели Бразилия, Гърция, Италия, Румъния, Свазиленд и Сенегал.

Веднага след българите се нареждат черногорците и сърбите с 42 и 41 точки. Малко по-назад с 39 точки е Босна и Херцеговина.

На Балканите най-добре се представя Словения с 58 точки,

след нея е най-новата членка на ЕС – Хърватия с 48 точки. Близо до нея с 45 точки е Македония.

Най-зле на Балканите са Албания и Косово с 33 точки.

Рейтингът на Турция и Китай и други бързо развиващи се страни е спаднал рязко в глобалния индекс за корупцията в света, тревожно отбелязват от международната организация.

Турция е рязко влошила показателите си и е сега има 45 точки, докато миналата година е била оценена с 50. В края на декември миналата година в Турция избухна корупционен скандал, най-сериозният от идването на власт на Партия на справедливостта и развитието преди повече от десет години.

Рейтингът на Китай е спаднал с четири пункта и сега е 36, въпреки че комунистическото правителство започна активна кампания срещу корупцията.

Трансперънси интернешънъл“ мери по-скоро възприятието за корупцията,

а не същинските й нива поради секретността, която обгражда повечето корупционни практики.

Тя използва таблица, в която 100 точки получават най-некорумпираните страни, а 0 - най-корумпираните.

Като най-малко корумпирани страни начело на тазгодишната класация са Дания (92), Нова Зеландия (91), Финландия (89), Швеция (87) и Норвегия и Швейцария с 86 точки, Сингапур, Холандия, Люксембург и Канада.

До 20 място влизат и Австралия, Германия, Исландия, Великобритания, Белгия, Япония,Барбадос, Хонконг, Ирландия и САЩ.

В групата на най-корумпираните страни са Сомалия и Северна Корея с по 8 точки, следвани от Судан, Афганистан, Южен Судан и Ирак.

Корупцията е проблем за всички страни.

Лошите резултат са знак за широко разпространение на подкупите, липсата на наказание за корумпираните и липсата на чуваемост от публичните институции на нуждите на гражданите. Страните от челото на класацията също трябва да действат. Водещите финансови центрове в ЕС и САЩ трябва да се присъединят към най-бързо развиващите се икономики за да спрат корупцията и да пресекат пътя й. Г-20 трябва да затвърди своето лидерство и да предотврати прането на пари и да спре тайните форми на корупция.

Лошо оборудвани училища, фалшиви лекарства и избори, решени от парите, са само някои от последствията на корупцията в публичния сектор. Подкупите и гешефтите не само крадат ресурси от най-уязвимите - те подкопават справедливост и икономическо развитие, унищожават общественото доверие в правителството и лидерите, посочват от неправителствената организация. Според нея е тревожно, че две трети от страните в класацията се намират в зоната под 50 точки, което е тревожно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красо Зелето

    2 0 Отговор
    Винаги е било така, и така ще бъде. Толкова сме алчни, че нищо чудно и да оглавяваме класацията. И проблема не е в държавата а в мисленето на народа. Крадлив, продажен, и завистлив. Е няма как да вървят нещата.
  • 2 Shmeker

    1 0 Отговор
    Еми кво няма да сме алчни, то тука други пари няма.
    Не че ги оправдавам тия дето са ни докарали до тоя хал, ама забележете, че няма нито една колониална държава около нас :D
  • 3 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    никъде в европа за 10 евро не би могъл да корумпираш 90% от държавните служители освен при нас.дори в румъния ,сърбия и македония има структури в държавата които трудно се потдават на корупция ,за такива в бг аз не се сещам!
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Не Българите А Българските политици МОШЕННИЦИ Са корумпирани !