Last news in Fakti

14 Декември, 2014 11:25 2 369 7

Пламен Орешарски: Южният газов коридор е целта на ЕС

  • южен поток-
  • газ-
  • пламен орешарски-
  • южен газов коридов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди няколко дни бе обявено, че Европа вече има нов приоритет – Южният газов коридор. Това написа в профила си във Фейсбук бившият министър-председател Пламен Орешарски.

По думите му Южният газов коридор има предназначението да осигури директна връзка между газовия пазар на ЕС и находищата на газ от Каспийско море и Близкоизточния басейн. Негова съставна част е Трансадриатическият газопровод –ТАР, по който се предвижда до края на десетилетието да потече азербайджански газ. ТАР е един от най-реалистичните варианти за полагане на основите на четвърта газова ос към Европа след Северната от Норвегия, Източната от Русия и Средиземноморската от Африка. За съжаление, той измести проекта Набуко, който щеше да преминава през територията на нашата страна, пише още Орешарски.

Реалният старт на изграждането на този газопровод бе даден в края на миналата година с приемането на инвестиционно решение за добиването на газ от находището „Шах Дениз II“ в Азербайджан. Той открива възможности за реална диверсификация на източниците на газ и за нашата страна. Всички други варианти с интерконекторните връзки със съседните страни са важни за кризисни ситуации, но не и за обезпечаване на редовни доставки на природен газ от различни източници.

Имах честта да присъствам на церемонията по подписване на крайното инвестиционно решение на проекта „Шах Дениз II“ в Баку на 17 декември 2013 година по покана на президента Алиев. Уверих се лично от него в добрите намерения за сътрудничество с нашата страна не само в областта на газовите доставки. Усилията в тази насока обаче трябва да бъдат перманентни, а не само от посещение на посещение на държавно ниво.

Съобщението от представители на ЕК за приоритетността на Южния газов коридор е обнадеждаващо за нашия регион, защото без подкрепа и този коридор може да последва съдбата на Южен поток и Набуко. Вярно, че за да ползваме газ, ще трябва да изградим интерконекторната връзка с Гърция, вместо газопровода да минава през наша територия, какъвто бе случаят с Южен поток и Набуко. Но, както се казва, по-добре нещо малко, но реално, отколкото по-голямо, но илюзорно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hhхххх

    0 0 Отговор
    to hubuu.ama ES d ani si pravi smetkata bez kru4mariq

    kato idete v magazaina vie li opredelqte pravilata na koito d akupuvate stoka ili prodava4a ve

    rusiq 6te si prodava gazta po kvato traba iska i kakto iska i samo 6te koziruvate . kato ste amerikanski podlogi vse o6te

    Коментиран от #2

  • 2 Пацо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "hhхххх":

    В магазина правилата определя този, който плаща парите, а ако на магазинера не му харесва отиваш в друг магазин. Само в комунистическата система Партията определя правилата на играта.

    Коментиран от #5

  • 3 Същия

    0 0 Отговор
    Поне се скрии някъде да нете чуват и виждат хората бе американски продажник.
  • 4 emo

    0 0 Отговор
    kato sa glupavi i ne ospqha da vzemat hlqba sega da sabirat trohite
  • 5 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пацо":

    Ех тези комунисти, не измряха ли вече! Помним далечното минало, а забравяме близкото. Защото аз помня как Орешарски промени мнението си за газта след разговор с двама американски сенатори. Ама знам ли, може да са от хамериканската комунистическа партия...
  • 6 европеец

    0 0 Отговор
    и какво? колко ще ни струва? на каква цена ще получаваме газ? колко ще взимаме от транзита? айзербаджан по-сигурен доставчик от Русия ли е?
  • 7 135

    0 0 Отговор
    10 000 000 000 кб.м газ за кого по напред,на нас ни трябват 3 на гърците 4 ,ами Македония,Сърбия Унгария,Италия,Австрия на тях газ няма ли да трябва,за това Русия и Турция подготвят тръба с капацитет 63 000 000 000 кб.м такова вероятно би било търсенето.Лошото е че по интерконектора не можело да мине повече от 1 000 000 000кб.м