18 Декември, 2014 18:20 3 783 0

Радой Ралин беше събирач на хора

  • радой ралин-
  • кин стоянов-
  • документи-
  • архив-
  • държавна агенция "архиви"-
  • национален архивен фонд

Ние, синовете му, не можем да узурпираме темата Радой Ралин - нека всеки черпи от неговия архив, заявява журналистът Кин Стоянов

Радой Ралин беше събирач на хора - 1
Кин Стоянов (вдясно) и д-р Иван Комитски. Снимки: ДА "Архиви" и БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обявяването на новото постъпление в Държавна агенция „Архиви“ - личния фонд на писателя сатирик Радой Ралин (1923-2004), за архивистите е като откриването на ценна историческа находка за археолозите, каза днес на специална пресконференция по този повод председтелят на агенцията д-р Иван Комитски. Експертът Иванка Гезенко, която заедно с колегата си Михаил Иванов е направила първоначалния опис на документите, сподели, че с влизането в храма, където се е пазел богатият архив на писателя – на тавана на неговите синове Кин и Стефан Стоянови, на 9 май пред тях се е разкрил един непознат Радой Ралин – безпощаден сатирик, но и нежен поет, добър човек, но и борец с активна гражданска позиция срещу срастването на партията БКП с държавата. „Понякога в разчитането на една дума или подпис минават седмици и обработката на фонда е дълъг процес, но ще направим всичко възможно той да стане достояние на обществото възможно най-скоро“, обеща тя.

Фондът съдържа оригинали от творчеството на Радой Ралин в „суров вид“ - с много авторски бележки, кореспонденцията му с видни наши интелектуалци - негови колеги, която „сканира“ българския обществен и културен живот в продължение на десетилетия, приятелски шаржове върху салфетки и портрети от видни художници (с Марко Бехар и Борис Димовски той е бил в постоянно сътрудничество), над 1800 снимки, семейни писма и още много ценни реликви. По своеобразен начин сатирикът е документирал и репресиите, на които са били подложени той и творбите му, включително легендарните „Люти чушки“, през годините. „За всичко, което му е било спирано, той е изпращал писма до институциите, за да търси своите отговори“, обясни синът му, журналистът Кин Стоянов, който заедно с брат си Стефан е главната причина наследството на Радой Ралин да се влее в Националния архивен фонд. Той призна, че е респектиран от царящия в ДА „Архиви“ дух на уважение към държавността, духовността и културата и от 10 години е бил категоричен в решението си документацията на баща му да се съхранява там. „Той не беше само събирач на документи и колекции, а събирач на хора – щом излезеше на улицата, те се струпваха около него. И от отвъдното събра невероятен отбор“, похвали синът му специалистите архивисти, свързани с предаването и обработването на личния фонд на твореца.

Специално за Факти.бг Кин Стоянов сподели: „Най-прекрасното нещо за мене е, че в момента, в който този архив на Радой Ралин постъпи тук, експертите окончателно довършиха обработката на архива на неговия по-голям брат проф. Вълчан Хадживълчанов - едно от светилата на българската медицинска наука. Изключително богатият му архив хвърля и светлина върху семейството, в което се е родил Радой Ралин, неговите детски години и т.н. Така че за мен това е най-важното – двамата братя се събраха тук в архива и в отвъдността“.

Радой Ралин изразявал ли е пред вас волята си как да се разпоредите с архива му, г-н Стоянов, или като артистична натура беше над тези неща?

Той събираше архива си изключително грижовно и педантично, така че съм сигурен, че го е събирал, точно за да остане някъде като публично достояние. Конкретна воля не е изразявал, но начинът, по който поддържаше своя архив, категорично говори, че мястото му е в Националния архивен фонд. Беше невероятно подреден по отношения на архива си - иначе в живота не беше точно така. Явно го е събирал със съзнанието, че там има много неща, които са като снимка на времето.

Кое е вашето лично откритие за баща ви, свързано с проучването на документите му, и ще разберат ли хората нещо ново за човека и твореца Радой Ралин от тях?

В момента малко се затруднявам да отговоря на този въпрос, защото архивът е изключително богат. Аз в много голяма степен го познавах, защото приживе той ми е разказвал и сме говорили за много неща, чел ми е кореспонденцията си, така че за мен някакви големи изненади в този архив нямаше. Разбира се, в момента, в който той бъде обработен професионално, сигурно ще се появят изненадващи неща и за мен. За публиката сигурно ще има – Радой Ралин получаваше писма от невероятно много хора, познати и непознати. Колекцията му от пощенски картички, които са над 2000 и почти не се повтарят – дори само тая колекция е уникална сама по себе си.

Имате ли любим експонат от този архив, който ви се е искало да запазите за себе си?

Архивът трябва да бъде обществено достояние - аз не мога да си позволя да имам любим експонат. Като го предавахме, запазих единствено една фотосесия, която неговият приятел фотографът Николай Йорданов е правил с баща ми и с мен като младо момче...

Трудно ли ви беше да се разделите с всички тези спомени?

Аз съм абсолютно убеден, че мястото на тези документи е тук, в архива, където те ще започнат да живеят свой втори живот. Това не може да бъде раздяла. Те си получиха мястото, където трябваше да постъпят, и станаха част от културно-историческата памет за България на ХХ век. Сантиментът ми говореше, че документите трябва да бъдат достъпни за хората, които се интересуват от Радой Ралин, че ние с брат ми нямаме право да проявяваме някакъв синовен егоизъм...

Не сте ли се изкушавали да ги задържите, за да ги използвате за бъдеща своя книга или филм за Радой Ралин?

Какво ще ни пречи, когато те са тука, всичко това да се случи?! Нека да има състезание. Ние не можем да узурпираме темата „Радой Ралин“. Всеки, който се интересува от него, би следвало да има възможност да почерпи от този архив. Всеки е добре дошъл!

Коя от епиграмите на големия сатирик бихте цитирали за финал?

Свободата - блян недостижим, на втория ден се превръща в режим.

Кин Стоянов

журналист

Сбирката с избрани експонати от фонда на Радой Ралин събра днес на представянето в Галерия "Архиви" доскорошния служебен премиер Георги Близнашки, актуалния вицепремиер Румяна Бъчварова, заместник-министъра на културата Боил Банов, президентския съветник и бивш шеф на агенцията – историка Мартин Иванов, литературоведа проф. Надежда Драгова и много почитатели на колоритния интелектуалец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА