22 Декември, 2014 10:43 1 631 0

Тома Биков: Да говорим за ефективността на пенсионната система

  • пенсии-
  • фондове-
  • нои-
  • пенсионери-
  • ефективността-
  • пенсионна система-
  • тома биков

Основната печалба на пенсионните фондове идва от лихвите от държавни ценни книжа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вторият стълб на пенсионната система е задължителен, което автоматично го прави непазарен. Пазарът винаги се изгражда на доброволен принцип. Няма задължителен пазар.

Това коментира в профила си във Фейсбук анализаторът от Института за дясна политика Тома Биков.

В този смисъл

пазарен е само третият стълб на пенсионната ни система,

който е доста непопулярен и представлява доброволно самоусигуряване. Затова разговорите за пенсионната система трябва да бъдат насочени към нейната ефективност, а не към нейната пазарност.

Въпросът с ефективността на универсалните пенсионни фондове вече е отворен и трябва да бъде коментиран, за да не се окаже, че след 7-8 години те не могат да изпълнят ангажиментите към служебните и редовните си клиенти, както се случи в Полша и Унгария.

Основната печалба на пенсионните фондове идва от лихвите

от държавни ценни книжа. Това означава, че фондовете взимат служебно 5 процента от доходите на работещите, дават ги назаем на държавата и печелят от лихви. В същото време държавата взима данъци от същите работещи и с тях плаща лихвите по заемите си взети от фондовете.

Ако държавата спре да взима заеми, доходността на фондовете ще спадне силно, а с това ще се смалят и допълнителните пенсии.

Така изглежда опростено моделът на функциониране на фондовете и този модел силно ми прилича на капитализъм, който по никакъв начин не може да съществува без държавата. В определени ситуации

този държавен капитализъм може да заприлича на пирамида

и да се срине пред очите ни. Затова дебатът за пенсионната система, който беше предизвикан от министър Горанов е много по-важен от разтягането на локуми по темата, кой с кого е гласувал.

Лично аз бих се радвал следващите месеци да се провери състоятелността на пенсионните фондове и техните клиенти да бъдат запознати с нея, за да могат да си направят сметката за следващите години.

Надявам се да не се окаже, че отново ще трябва да национализираме загуби, докато някои са приватизирали печалби с държавна помощ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА