Last news in Fakti

23 Декември, 2014 11:22 2 458 6

Защо България изглежда като колабирала държава?

  • закон-
  • селяни-
  • българия-
  • модерност

Опростеният отговор гласи: защото масовият българин не уважава законите. Причината за това се крие някъде в историята. И в манталитета....

Защо България изглежда като колабирала държава? - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Законът е врáта у поле“ - казва шопът и с тази без съмнение живописна метафора сублимира не само разпространения манталитет, но и културно-историческото минало на страната.

Столетия наред българите живеят в селски общности, където

писаните закони нямат особено значение.

Първо, защото законите са създадени от една по определение враждебна власт („турците”) и второ - защото в тези общности важни са съвсем други правила и йерархии.

В родово-общинно устроената селска общност роля играят най-вече роднинските отношения и властови конфигурации, там тежи не общозадължителното правило, а традицията и решението на старейшината.

Още една българска „народна мъдрост” образно описва ситуацията: „Бог високо, цар далеко”. Преведено на съвременен език, това означава: „Важното е ние някак да се оправим, моралът и законът нямат значение”.

Историческото изоставане на България

Когато в Европа започват да възникват градовете, а законите постепенно се превръщат в инструмент за регулиране на все по-сложните отношения между класите, прослойките, гилдиите и различните общности, в днешна България (пък и навсякъде околовръст) все още властват нормите на задругата.

За всичко това е писано много, така че ще го съкратя до извода: историческото изоставане очевидно не може да се навакса толкова бързо.

Само „будалите” минават през вратата в полето - това светоусещане може да се нарече и „правен нихилизъм”, но в същината си то не толкова отрича законите, колкото не разбира предназначението им. „Да, законите са важни”, мисли и казва средностатистическият българин, „но за мен те са разтегливи.

Да ги спазват другите!”. И още: „Спазвам закона, ако ми е удобно. Ако не ми е удобно - какъв е тоя закон тогава? Хич не ми трябва!”. А законите всъщност са създадени включително и с такава цел: да бъдат неудобни за част от хората. Те регулират отношения, тоест - няма как да са удобни за всички.

Предмодерност и бели лястовици

Върховенството на закона и взаимното доверие са темелите на днешния ЕС. Европейците са си „отгледали” тези ценности, заплащайки със столетия ужасяващи кръвопролития, несправедливости, борби и усилия. Българите са се закачили само периферно към този мъчителен опит.

Поради това в днешна България върховенството на закона и доверието са бели лястовици, в чиято реалност малцина вярват истински. Българите вярват по-скоро в „изконните ценности на българското село”.

И точно тази предмодерност ги прави толкова дезориентирани и нещастни в съвременния свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Славчев

    3 0 Отговор
    До някъде съм съгласен ,но не мисля ,че сме някакви диви ,които не е.ават правила и закони.По скоро ,Българите ,не вярват в институциите ,които по някакъв начин представляват закона.Всяка една институция в България е дискредитирана и то по ужасен начин .Аз например ,не вярвам на МВР, на съда,на прокуратурата,на банковата система,на здравеопазването,на данъчните,на общинската власт.И как бих могъл ,това би означавало ,че съм абсолютен тъпанар ,без грам достойнство.Когато тези институции покажат относителна справедливост ,когато ми дадат пример ,че те спазват правилата и законите ,тогава и аз ще го правя.За сега ,единственото което мога да направя е ,да ги мразя и да живея по някакви си мои закони.

    Коментиран от #2

  • 2 гого

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от " Славчев ":

    Ама много си прав.Коя институция работи нормално???Сега новия закон за МВР пиян водач над 0,5 промила в затвора за 15-20 год.Ама пълни глупости и 100год да е наказанието като няма работеща съдебна система нищо не става.
  • 3 159

    1 0 Отговор
    Много тарикати на едно място,резултата е бедната България.
    Като стане нещо първо звъните на ченгето което познавате............
    то ви помага да се измъкнете от ситуацията......
    после му работите до гроб за без пари........
    и т.н.татък............
  • 4 galaxy

    3 0 Отговор
    Проблема е че народа беше ограбен от някои ДС служители и членове на БКП и сега продължава да се граби от власт имащите, които работят за чужди интереси. Народа вижда как живеят силните на деня с ограбените от тях пари, това, че нищо не се подобрява и го удря и той през просото. И парите от данъците отиват в наши фирми, граби се от митници, контрабанда, енергетика, банки и ................., а тези които грабят остават ненаказани и дори продължават да управляват. Вярвайте, ако не беше така и народа щеше да е друг. През социализма имаше ред и нещата си бяха повече на мястото си. Така, че е могло. А и нашите българи, които работят в чужбина си спазват нормите и законите в страните, които живеят, защото там има ред и той се спазва.
  • 5 гост

    1 0 Отговор
    ЕС и САЩ я направиха такава !и още по лошо иде ,глад ,мизерия и цигани !
  • 6 просватлен

    0 0 Отговор
    Да разбрах- циганите не носят отговорност за непукизма си към законите, защото възраждат "културно-историческото минало на страната"....