Last news in Fakti

24 Януари, 2015 11:51 6 500 15

Бунт в близкото обкръжение на Путин?

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • санкции-
  • политика-
  • обкръжението-
  • близък кръг-
  • бизнесмени-
  • тимченко-
  • ротенберг

Защо са му на президента приятели, когато 85% от руснаците го подкрепят?!

Бунт в близкото обкръжение на Путин? - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир Путин е стеснил близкия си кръг до неколцина ръководители на силови структури, избавяйки се от милиардери, пострадали от отслабването на рублата и застъпващи се против по-нататъшна конфронтация с Украйна. Това пише авторитетната агенция „Блумбърг“, позовавайки се на свои източници.

Руският президент е станал силно подозрителен към хора, които са му задължени за богатството си и които силно са пострадали от западните санкции, цитира агенцията твърденията на два свои източника, близки до обкръжението на Путин и помолили имената им да не се споменават поради страх от евентуално възмездие. Според единия от тях, бизнесмените, приближени до държавния глава, съзнавали дълга си към него и нямало да го критикуват публично, но не желаели личните му амбиции да унищожат тяхното състояние.

Според политическия технолог Сергей Марков, бизнесмените, които по-рано са били близки до Путин, сега се оказват „в периферията“, а най-близкия му кръг съставляват секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев, директорът на Федералната служба за безопасност (ФСБ) Александър Бортников, шефът на Службата за външно разузнаване (СВР) Михаил Фрадков и министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Блумбърг“ напомня, че през ноември министри и други функционери, занимаващи се със спасяването на руската икономика, са се оплакали, че трябва с месеци да чакат, за да донесат своите препоръки до президента. Социологът Олга Крищановская отбелязва, че за Путин е настъпило тежко време. „Критикуват го и от двете страни – и либералите, и „ястребите“. Мнозина в Кремъл смятат, че Русия трябва да заеме още по-остра позиция“, коментира тя пред агенцията.

В последно време с призив за нормализиране на отношенията със Запада пък излязоха двама бивши висши държавни чиновници. Екс премиерът Евгений Примаков, в изявление пред членове на Търговско-промишлената палата на Русия, каза, че без сътрудничество с САЩ и техните съюзници Русия ще загуби статуса си на велика държава. Неговата позиция е, че Югоизточна Украйна трябва да си остане част от Украйна, но статутът на Крим не подлежи на обсъждане след присъединяването на полуострова към Русия. Примаков също така категорично се противопоставя на изпращането на редовни руски военни части в помощ на опълченците в Украйна, дори и при крайна ситуация.

Бившият министър на финансите Алексей Кудрин, който е член на икономическия съвет към руския президент, в края на миналата година изрази мнение, че ако отношенията със Запада не се възстановят, страната ще бъде заплашена от пълномащабна икономическа криза. Според политолога Глеб Павловски, подобни коментари показват „изключително високото ниво на загриженост сред достатъчно широк кръг хора“. Във високите ешелони съществува група хора, които се опитват да се защитят от загуби, разкрива той пред „Блумбърг“. Те са критично настроени към Путин, но не могат да му се противопоставят, тъй като той лесно ще ги смаже. Това предизвиква у тях още повече недоволство, коментира политологът.

В края на 2014 г. „Блумбърг“ изчисли, че най-богатите руснаци, влизащи в числото на доларовите милиардери, са изгубили $ 61 млрд., или една четвърт от общото си състояние, припомни и руската агенция РБК. Сред потърпевшите са Генадий Тимченко и братята Аркадий и Борис Ротенберг, които са смятани за приятели на Путин.

Състоянието на Тимченко през 2014 г. намаля с $ 11 млрд. до $ 4,1 млрд., а двамата Ротенберг сега притежават $ 2,1 млрд. спрямо $ 5,3 млрд. година по-рано. По думите на бившия сенатор Сергей Пугачов, Путин е започнал да маха фигури от шахматната дъска през май 2014 г., когато уволни шефа на управлението по президентските дела Владимир Кожин. На негово място бе назначен Александър Колпаков, оглавявал по-рано управление в президентската Служба за сигурност. На Кожин бе дадена длъжност помощник на президента по въпросите на военно-техническото сътрудничество, което, според Пугачов, го е направило „Г-н Никой“. „Днес личната дружба и лоялността не означават нищо. Защо са му на Путин приятели, когато 85% от руснаците го подкрепят?!“, коментира той.

Прессекретарят на руския президент - Дмитрий Песков, е заявил по телефона за „Блумбърг“, че не му е известно да има каквото и да било недоволство в обкръжението на Путин по отношение на текущата политика спрямо Украйна. Тимченко чрез своята пресслужба е отказал да коментира пред агенцията позицията на Путин за Украйна. Андрей Батурин – представител на Аркадий Ротенберг, заяви пред „Блумбърг“, че би било невярно да се предположи, че бизнесменът се отнася критично към политиката на държавния глава. Към момента на публикацията коментар от Борис Ротенберг по този въпрос не е бил получен. Агенцията отбелязва още, че не е успяла да се свърже с Кожин чрез прес-офиса на Кремъл.

В интервю за агенция ТАСС в края на ноември руският президент Владимир Путин на въпрос дали не му е обидно, че обиждат приятелите му, въвеждайки санкции срещу тях, отговори: „Напротив – отчасти дори е радостно. Радвам се, че имам такива приятели, които нашите така наречени опоненти смятат за виновни за това, че Крим е станал част от руската територия. Това за моите приятели е чест. Те нямат никакво отношение към случилото се, но за тях това е чест...“. Руският президент също така изрази увереност, че санкциите няма да повлияят върху отношението на приятелите му към самия него. „Смятам, че това е резултат от поредните погрешни решения, взети въз основа на лъжлива информация, включително и вътре в Русия. „Подхвърлят: те са приятели на Путин, трябва да ги накажем, те ще въстанат и ще има бунт на кораба. Нищо подобно няма да се случи“, цитира агенция РБК коментара на руския президент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ани

    1 3 Отговор
    Господи ! Този нарцис изобщо не е в час !!!! Русия е стигнала дъното , а той лети на м...та си ... Този който му казва ,че 80% от народа е с него явно иска да каже 20% , а другите 80% са против него !! Слушах песента на двамата руски десантчици , която Бога ми съвсем точно рисува платното РУСИЯ .Съвсем ЯСНО казва : ПУТИН ВЪРВИ СИ !!!!!!
  • 2 киборг

    0 4 Отговор
    Путин нападната и е в състояние на война в чужда страна държи природен teroristov. Общо смъртта на украинците в Русия в продължение на векове, ще поиска прошка от новите братски народа.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Монго

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "киборг":

    Така става, като се ползва преводача на Гугъл...
  • 4 леле

    2 1 Отговор
    Сега няма за какво да се тревожиме 1. Приятелите на Путин го остават, той е сам и загива. 2. В Украйна потичат потоци от мед и масло - на всеки украинец му се подат по няколко европейки - немкини, италианки и др., които зависят за своята прехрана от него. Украинците са дълбоко признателни на своите нови братя, от тях зависи, зависило е и ще зависи - от освобождението на Полша от немците до бъдещето на планетата. ........
  • 5 незнайко

    1 0 Отговор
    Не е лошо преди коментари по каквато и да е тема да се разполага с малко по- вече информация и ..акъл. Не ставало само с ядене. От всичко обаче е ясно, че Русия си е империя и като такава вероятно ще си вземе своето с или без желанието на братския американски народ.
  • 6 Бай хой

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "киборг":

    Всички украинци ли сте толкова неграмотни. И с този жълт п...стки байряк.
  • 7 999

    2 0 Отговор
    САЩ бъркат Русия с Югославия .
  • 8 Пацо

    0 2 Отговор
    Един политик и лидер, който не може да реши с преговори и дипломация проблеми като Украйна, а трябва да използва военна сила и да се прави на паднал от Марс, че не знае какво става е много слаб, некадърен политик. Русия тепърва ще плаща много скъпо за този си "умник".
  • 9 ТЪПАНАР

    0 2 Отговор
    РУСИЯ ПАК ЩЕ ЗАГУБИ СТУДЕНАТА ВОЙНА.
    НИЩО НОВО.
  • 10 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    олигарсите няма как да се сърдят на путин,тва е все едно ловното куче да се сърди на ловеца собственник!единствената причина олигарсите да са богати е политическата конюнктура в русия,а путин е на върха и.нека си спомним, че при елцин имаше други имена ,които в мнозинството си вече ги няма ,след падането на путин ако не се сменят механизмите в русия процеса ще се повтори.
  • 11 Чоки

    1 0 Отговор
    САЩ наяма да и направят нищо лошо на Русия бе момченца, не се излагайте . Той за всеки случай Путиниста се презастрахова и започна военни действия ! Какво щеше да стане инак - нищо ! Щеше да си продава пре-скъпо горивата и в близко бъдеще щеше да контролира и азиатските пазари. А сега какво стана - Путин и руската икономика агонизират, НАТО се възроди, изгуби геополитическият Южен-поток - то дори и най-заклетите руски комуняги трябва да го псуват
  • 12 х1234567

    0 2 Отговор
    Путин си знае работата , нема да позволи алчните евреи от америка да сложат ръка на източните раиони.

    Коментиран от #13

  • 13 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "х1234567":

    http://clubz.bg/6045-kolko_e_hubavo_da_si_priqtel_na_putin
    няма кво да се добави освен да провериш фамилиите ротенберг кви са,щото гледам че си нещо против евреите :)!

    Коментиран от #14

  • 14 Чоки

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Десислава Димитрова":

    Те така са чули от Волен Сидеров и повтарят - Еврейте, Сорос, Америка, Подлоги и др думи. Вече знаят историята на човечество, кои са злините, кои са добродетелите и тн
  • 15 европеец

    1 0 Отговор
    оффффф статията трябва да се казва "как иска списанието Блумбър да изглежда Русия"