28 Януари, 2015 10:49 3 475 0

Реиндустриализация, газениче и каручка

  • георги харизанов-
  • проф. тодор танев-
  • реиндустриализация

Направете това пък говорете за Наполеон каквото си пожелаете, проф. Танев.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма дори да питам за пореден път култовия Румен Гечев какво по дяволите се случи с провалът на мощно прокламираната глупотевина за реиндустриализацията. В предишни статии надълго и нашироко писах по темата, както и как България банкрутира 3 пъти по време на комунизма поради инвестиране на несметни /чужди/ пари в излишни и суровинно необезпечени мастодонти, за чиято продукция пазар няма.

Самият Румен Гечев има участие и в четвърти фалит, което го прави човек с несъмнен опит в темата, но тъй като темата е растеж, а не фалит, нека спрем дотук.

Проблемът изобщо не е в трескавото търсене на опорни точки и теми, с които проваленото правителство на корифея на задните входове Орешарски оправдаваше жалкото си съществуване. Проблемът е че реиндустриализацията противоречи на общия ход на икономиките в развитите страни.

Светът се намира в нова фаза на развитие, поради които ентусиазмът за строене на индустриални мастодонти е сравним с движение за завръщането към пещерен живот и лов на бизони с лъкове. Да, Тесла строи мегафабрика за батерии в Рино, Невада, но какво е Тесла ако не хай-тек компания? А и защо строят фабриката си в САЩ, а не във Виетнам или в България например?

В годишникът на списание The Economist са цитирани редица водещи световни икономисти, според които ясно се очертава все по-намаляващата атрактивност на пазарите с ниска цена на работната ръка, какъвто е този в България. Причината е прозаична – геометричната прогресия в увеличаването на технологичното производство, при което човешкият фактор отстъпва пред компютризирани роботизирани процеси.

Подобно на автомобилния бизнес, ръчният труд постепенно преминава в сферата на скъпоплатената екзотика. Не е далеч времето в което мнозинството вещи, които потребяваме днес, ще се произвеждат от 3D принтери и изцяло роботизирани асемблиращи линии. А в този процес единственият важен е човекът, който програмира машината. Защото такъв който работи на нея просто няма.

Ролята на човешкият фактор намалява и в услугите. Автодиагностиката отдавна е просто свързване на една букса с друга. Жената от бюро справки е заместена от роботът на Гугъл. Диспечерката на такси компанията е заменена от роботът на Uber. Куриерът скоро ще бъде заместен от дрон, прахосмукачките отдавна са безшумни роботи, а благодарение на Гугъл и Нест домът ви се управлява сам през телефона ви, включвайки отоплението като наближите и гасейки осветлението щом излезете.

В България процентът на ИТ секторът в БВП е над 7 пъти по-малък от средния за водещите икономики. Въпреки че нараства с бързи темпове, сравнен с други сектори, ИТ формира едва 1,75% от БВП. Бизнесът има нужда от над 10,000 ИТ специалисти, а водещите обяви във всички сайтове за търсене и предлагане на работа са неизменно заети от предложения за работа в сферата на програмирането и ИТ услугите.

Високо платени работни места, които няма от кого да бъдат заети.

Това е индустрията, която липсва на България. Това са хората, от които бизнесът има нужда. Това са хората, на които принадлежи бъдещето.

Нищо не се е променило от времето на Тодор Живков, драги негови последователи и възпитаници. България е все така бедна на суровини, все така зависима от геополитическата конюктура, все така малка като вътрешен пазар и все така слабо конкурентна на външните такива. А изключенията потвърждават правилото, именно защото са изключения.

Телерик са изключение. И с размера и историята на компанията си, и със сделката на 2014-та година, и с академията си за обучение на млади програмисти. За съжаление Jumpido също са изключение – със софтуерът и хардуерът си за забавно и ангажиращо преподаване на учебен материал. Imperia Online и те са изключение – с присъствието си в над 100 държави и с обучението на млади програмисти.

Да, светът винаги ще има нужда да се храни, да се лекува, да се облича. Но все по-голяма част от останалите стоки и услуги ще бъдат произвеждани от роботи, а не от хора. И колкото по-бързо се разделим с бляновете и носталгията по кирките и лопатите на бригадирското движение и софийското жителство в Кремиковци, толкова по-добре.

В програмата на министерството на образованието прочетох намерение за въвеждане на матура по информационни технологии от 2016-та година. Дотук добре, но къде ще се учи за тази матура? Със сигурност изпитът няма да е по лайкове и шервания във фейсбук, или теглене на филми от торент сайтове.

Интересно е и кой ще преподава на тези деца, след като само 6% от учителите са под 35 години, а мнозинството преподаватели  - над 70%, са в напреднала възраст и предстои да се пенсионират в следващите 6 години.

Имплементиране на хардуер и софтуер в образователния процес и възможност за придобиване на професионални умения в информационните технологии. Достъп до обучение по програмиране и работа със специализиран софтуер, което да е по силите на работещи за средно възнаграждение родители на гимназистите. Ангажиране в процеса на обучение на млади и мотивирани преподаватели.

Направете това пък говорете за Наполеон каквото си пожелаете, проф. Танев.

В един сайт наскоро прочетох гръмкото заглавие „2015 – годината на министър Петър Москов“. Може и така да е, не знам.

Но за мен тази година, годината след нея, и годините след следващата година, са решаващите години за министъра на образованието. Който и да е той.



Свързани новини