Last news in Fakti

29 Януари, 2015 12:51 3 409 5

Григор Здравков: Танов да подаде оставка

  • тодор караиванов-
  • григор здравков-
  • танов-
  • подаде-
  • оставка
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Григор Здравков от Българска легия Антимафия призова директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов да подаде оставка заради покровителство над заловеният с подкуп митнически шеф Тодор Караиванов. Ето какво заяви в интервю за Факти.бг Григор Здравков:

Г-н Здравков, Тодор Караиванов бе един от приближените на шефа на Митниците г-н Ваньо Танов, Караиванов за втори път управлява тази митница, макар и този път временно, преди три дни е получил и награда от г-н Танов лично, трябва ли при тази ситуация Танов да си подаде оставка?

Да видях, че Факти.бг първи изнесе информацията по случая. Въпросният митнически служител Тодор Караиванов е активист на ГЕРБ - Харманли. Неговата сериозна кариера започва, когато ГЕРБ идва на власт. Г-н Цветан Цветанов направи една от малко успешните акции на Митница – Свиленград. Тогава шеф на Митница – Свиленград пак бе Караиванов. Ваньо Танов по това време се застъпи за него и Караиванов се размина с последно предупреждение, тъй като твърдеше, че арестуваните митничари на МП Капитан Андреево действали без негово знание.

Когато дойде правителството на Пламен Орешарски вместо да го уволнят те го преместиха в Агенция „Митници” като голям специалист. След това, когато се върна г-н Танов направи два конкурса, които нямаха победител. Последният беше изцяло направен за въпросния митнически шеф. Конкурса бе явно нагласен, но Караиванов не успя да си спечели конкурса и бе назначен за временно управляващ. В същото време откакто е временен директор на Митница – Свиленград имаше няколко случая на преминал хероин през въпросната митница – пратките мисля, че бяха заловени в Германия и Румъния. Тодор Караиванов е известен с „високия си професионализъм” в Митниците.

Ние лично от Българска легия Антимафия сме подавали сигнали, които описват дейността на Митница – Свиленград за периода 2009 – 2014 г. Единият сигнал бе до министъра на финансите от служебния кабинет Румен Порожанов, който твърди, че го е дал на Инспектората. Проведохме и разговор в края на август 2014 г. с тогавашния заместник – министър на финансите Теменужка Петкова и с представител на Инспектората, които ни увериха, че по случая се работи. След това заведохме сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който сме обяснили кратко точно и ясно на едни 18 страници, как се събират пари от Митница - Свиленград.

След като Ваньо Танов покровителства Тодор Карастоянов и то го прави явно с тези награди, то би трябвало да подаде оставка. А след като ГЕРБ покровителстват Ваньо Танов, премиерът Бойко Борисов би трябвало да изгони Ваньо Танов, тъй като това са протежета на Танов и на ГЕРБ.

От Митница Свиленград за един месец от корупционни схеми се акумулират над 10 милиона лева. Изводът е, че независимо кой е на власт проверените кадри на ГЕРБ остават на работа. И никой не може да обвини този път ДАНС в поръчка, тъй като знаете мнението на Цветан Цветанов за ръководството на ДАНС. Хубаво е, че по нашия сигнал до главния прокурор се стигна до реализация.

Отвратителното е, че по предварителни данни в самия кабинет на началника на Митница - Свиленград са намерени големи финансови средства. Т.е. една държавна сграда се е превърнала в събирачка на рекет и контрабанда.

Не се ли предполага, че той лично е вземал?

Това не е наш проблем. Наш проблем е, че за пореден път ДАНС прекратява акцията на сравнително добро ниво. Ние с Турция имаме три граници – Лесово, Капитан Андреево и Малко Търново. На двете големи граници, които са външни граници за Шенген има корумпирани служители на най-високо ниво. Това какво означава – че корупцията е пропила Агенция "Митници". Вие нали не се съмнявате, че Карастоянов е можел да работи сам, без митничари под него на трасетата и без покровителство от съответните служби в Хасковския регион и Агенция "Митници", след като е промотиран за тази длъжност от г-н Танов последните пет години.

Има предложение да се обединят НАП и Митниците, по този начин ще се намали ли корупцията?

Твърдя, че има заповед да не се правят специални разработки срещу шефовете на НАП и Агенция "Митници". Това е една от причините да не се работи корупция по високите етажи.

Във видео от свиленградска медия, което публикувахме и ние, става ясно, че сигнали за Митница – Свиленград са подавани и от представители на Реформаторския блок, приближени до ген. Атанас Атанасов ...

Когато се подават сигнали то се правят с входящи номера към МВР, ДАНС или прокуратура. Не се твърди, че са дадени от безизвестни експерти. Това е чиста акция на ДАНС  от сектор „Борба с корупцията” през месеците ноември, декември и януари.

Остава въпроса Ваньо Танов по какъв начин ще понесе отговорността?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hidko

    2 0 Отговор
    Ваньо ще си бръкне в носа и ще изкара нещо. Ако ли не оттам, ще го изкара отзад. Това ще му е реакцията и толкова ще се трогне.
  • 2 dulo

    1 0 Отговор
    що не сложим този на снимката да пази държава от лошите,че и цяла Легия АНТИМАФИЯ
  • 3 Autohouse Randm

    0 0 Отговор
    vavilon 5 pak zapochva s svobodnite sachinenia
  • 4 неверния

    0 0 Отговор
    г-н Здравков защо коментирате нещо като не знаете дори името на човека за когото говорите.За кого става въпрос Карастоянов или Караиванов
  • 5 4акър Ов4ев Козлев

    0 0 Отговор
    г=н Танов БОГ дава БОГ взема ще го вземе 4рес мъки и страдание нямате ли поне малко съвест ииии....